orzechy - 16941 przepisów (strona:124/1130)

Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 135

zimno. Świetna  na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze(...)mąki orkiszowej 1050 80 g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 200 g jarmużu 40 g podprażonych, solonych orzechów nerkowca 200 g ananasa+150 ml wody+ 2 łyżki cukru+ 1 łyżka soku z cytryny Składniki na sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 g imbiru 1-2 papryczki chili 2 płaskie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka 227

sobie pochrupać do kawki jakieś małe co nie co. Moje ciasteczka nie tylko zaspokoją potrzebę na coś słodkiego, ale również są bogate w błonnik. Dzięki temu, że są nafaszerowane orzechami, żurawiną i daktylami, dłużej czujemy się najedzeni. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 14 ciasteczek o grubości około 1 cm i średnicy 6 cm: 160 g mąki pszennej razowej(...)oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko lub 2 żółtka 2 łyżki miodu 80 g żurawiny suszonej 100 gr migdałów obranych ze skórki lub innych orzechów 4 duże daktyle lu 8 małych Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować

moj przepis na
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 249

Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki(...)sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki

Food Square
Gorąca czekolada z adwokatem i praliną orzechową 210

gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki miodu opcjonalnie - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej - jeśli wolimy, aby czekolada była gęsta  adwokat pralina orzechowa Krokant orzechowy: 50 g orzechów włoskich 40 g cukru 1 łyżka wody 1 szczypta soli  Czekolada: Do garnka wlać mleko oraz śmietanę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miód. Garnek ustawić na małym ogniu(...)rondelka wsypać cukier i wlać łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewać   (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypać   posiekane orzechy włoskie i za pomocą silikonowej łopatki dokładnie wymieszać, aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Dodać 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa

My simple kitchen
Fit krem czekoladowy z orzechów włoskich 212

Cudowny krem z orzechów włoskich alla Nutella :)  Orzechy są uprzednio prażone, aż zaczną pięknie pachnieć, dzięki czemu krem zyskuje unikalny aromat. Gotowe smarowidło można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni :) Składniki : 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć

Chocolate Muffin Blog
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 174

stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto "domowe nie tuczy",a więc:  Miodownik z karmelizowanymi orzechami, pyszną masą serową i dżemem lekko kwaskowatym,który przełamuje smak słodkości. Przepyszne połączenie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 czas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika. Orzechy karmelizować lepiej krótko, nie należy dopuścić(...)wiśniowym i pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Trzeci blat wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy orzechowej: Składniki na glazurę orzechową: szklanka lekko poszatkowanych orzechów 2 łyżki miodu 3 łyżki śmietany 18 % ¾ szklanki cukru 100 g masła Masło  rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, śmietanę - jednocześnie. Mieszamy po połączeniu się składników dodajemy orzechy i smażymy

Kubki smaku
Miodownik z orzechami włoskimi 129

cukru 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml mleka 30 ml rumu 125 g masła 50 dag mąki pszennej tortowej 50dag kajmaku 250 g masła ( w temperaturze pokojowej) 120g orzechów włoskich (drobno posiekanych) + orzechy do ozdoby   30ml rumu 30 g miodu     Przygotowanie: Miód podgrzewamy z cukrem garnuszku do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko, rum,sodę oraz masło dodajemy(...)minut (placek powinien być rumiany). Powtarzamy zabieg przy każdym placku. Masło dokładnie ucieramy mikserem, dodając łyżką masę kajmakową. Kiedy oba składniki będą stanowiły gładką jedność, dodajemy do nich pokruszone orzechy. Mieszamy Łyżką. Miód podgrzewamy i łączymy z rumem. Nasączamy każdy placek i po kolei przekładamy masą. Boki ciasta, również smarujemy i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca

ChilliJemy
Jesienne Ciasto Orzechowe Miodownik 165

jajka 2 żółtka 300 g margaryny 320 ml i 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego  200 g posiekanych włoskich orzechów 1 opakowanie budyniu śmietankowego (może być z cukrem) 1 puszka gotowej masy krówkowej (polecam o smaku orzechowym ale to nie jest konieczne) Wykonanie: z 600 g mąki, 3/4 szklanki cukru, jajek(...)kawałki margaryny, 3 łyżek mleka, miodu, sody i cukru waniliowego zagnieść gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części i wykładamy cienko na 3 prostokątnych blaszkach wysmarowanych tłuszczem Orzechy włoskie wraz z resztą margaryny i cukru, jaka nam pozostała, gotujemy orzechową słodką masę, którą po lekkim przestudzeniu wykładamy na pierwszą blaszkę z ciastem (ciasto oczywiście surowe!), i pieczemy w temp

W Moim Magicznym Domu
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 195

Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto(...)szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki

kawawszklance
Quinoa z jabłkiem, cynamonem i orzechami pekan 144

Komosa ryżowa (quinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest(...)zapach, ale i również ze względu na jej składniki odżywcze. Składniki: 60g komosy ryżowej (1/2 szklanki) + szklanka wody do ugotowania jej 1 obrane jabłko (lub 2 mniejsze) 5 orzechów pekan lub włoskich cynamon łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Komosę przesypujemy na drobne sitko i płuczemy chwilkę pod zimną, bieżącą wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy szklankę wody

Moja Micha
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 134

Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone i czerwonym barwnikiem spożywczym. Babeczki są puszyste, aromatyczne i na pewno ucieszą dzieci Składniki (na około 14 babeczek): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 200 g masła 1/2 szklanki(...)orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć

Oryginalny smak
Markizy orzechowe 178

sztuk ciastek. SKŁADNIKI 200 g masła 1 jajko 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji (co daje łącznie około 240 g orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada(...)wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania  WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać do połączenia składników. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe z orzechami 298

nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na równe blaty (wielkości blaszki; 21 x 25,5 cm ) Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. orzechy w miodzie: 120 g orzechów włoskich 30 g migdałów 50 g miodu 80 g cukru 60 g masła wykonanie: Orzechy wraz z migdałami umieszczamy w misce, zalewamy gorącą wodą(...)następnie odcedzamy i siekamy. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy miód, masło oraz cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy a następnie jeszcze gorącą masę, dzielimy na 3 części i wykładamy na każdy z blatów. Każdy blat pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki

Domowy Smak Jedzenia
PUSZYSTY KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH 174

Święta świętami ale na co dzień jeść też coś trzeba. Jako że orzechów nastał czas :D warto robić sobie z nich nie tylko mleko ale np. kremy/pasty do smarowania, które możemy wykorzystać np. do naleśników, zwykłych kanapek/bułek czy jakiegoś chrupkiego pieczywa. Mój ostatni krem z orzechów laskowych wyszedł tak smakowity, że koniecznie muszę go Wam pokazać, może będziecie mieli(...)chęć też taki zrobić. Miseczkę orzechów laskowych zalewamy wodą na kilka godzin, żeby napęczniały (przy okazji ułatwiamy sobie późniejsze trawienie ich). Namoczone orzechy przepłukujemy, odcedzamy i blendujemy ze szklanką mleka ryżowego o smaku kawy zbożowej :) Jeśli nie macie dostępu do takiego napoju możecie spokojnie użyć mieszanki zwykłego mleka ryżowego z zimną kawą zbożową. Dodajemy trochę kakao (do smaku) i trochę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 167

Dzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się(...)ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 cukru 2 łyżki rumu (u mnie wódka orzechowa) skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Nadzienie 300 g zmielonych orzechów włoskich 125 ml gorącego mleka 150 g cukru 2 łyżki tartej bułki 30 g miękkiego masła 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie

Mieszam w Garnku