orzechy - 16941 przepisów (strona:128/1130)

Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 120

Kaszotto ze szpinakiem, pomidorkami i orzechami włoskimi wg Anny Starmach. Kaszotto to takie risotto, tylko że przygotowywane z kaszy. Schemat postępowania jest identyczny jak przy risotto. Najpierw szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę, następnie odparowujemy wino a ostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej(...)pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem.. 2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje. 3. Chochla

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 115

Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, płatkami owsianymi i powidłami śliwkowymi. Bardzo proste w wykonaniu, mokre składniki łączymy z suchymi. Wykładamy łyżeczką i gotowe. Najwięcej czasu zajmie nam chyba siekanie czekolady i orzechów włoskich ;) Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki polecam dać więcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych(...)orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru (można dać więcej, ciastka nie są mocno słodkie) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu 90 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli W jednej misce połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, sodę. Masło stopić. Wymieszać

Moja Galeria Smaku
Zimna miska według Duńczyka 173

wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo - coś chrupiącego. W tym wypadku podpieczony ciemny chleb żytni z dodatkiem orzechów laskowych - ta kruszonka jest tak pyszna, że musiałam się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego z miseczki. Porcja jest słuszna, ale gwarantuję - nic się nie zmarnuje. Przepis znalazłam w duńskim(...)trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę i skyr, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na plastry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka sypana z orzechami. 131

Pamiętacie szarlotkę z bułki tartej ? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku(...)jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie ścieramy 1/3 porcji margaryny, następnie wykładamy masę jabłkową. Do pozostałych suchych składników dodajemy dodatkowe orzechy, mieszamy i równomiernie

Rozpustne gotowanie
Kringel- estoński warkocz. 170

Dziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku(...)ciepłego mleka 80 g cukru 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 85 g roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 białka 50 g cukru 150-200 g zmielonych (np. w blenderze) orzechów lub mielonego, suchego maku (zalanego 125 ml wrzącego mleka) żółtko do posmarowania      Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołek

Rozpustne gotowanie
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 244

średnicy 25cm. Można również użyć o wiele mniejszej formy, automatycznie wydłużając czas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi ok. 10 porcji, jedna to ok. 200kcal. Składniki na spód: - 110g tartych orzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy(...)drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka

Be Fit Be Strong
Orzechowiec ciasto idealne na święta 205

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się na świąteczne ciasto mam dla Was idealną propozycje. Miodowe placki, kawowa masa i orzechy - proste i pyszne. Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 2 jajka + 1 żółtko 1 szkl cukru 2 łyżki miodu 20 dag margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić(...)mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową. Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra

Cynamonowe szczęście
Makaron pełnoziarnisty z nektarynką, orzechami włoskimi i świeżą miętą. 125

zasadzie mam dla Was nie przepis, a bardziej sposób podania makaronu. Bowiem najtrudniejszą z czynności wymaganych do zrobienia tego dania jest jego ugotowanie ;) Makaron, nektarynka, do tego chrupiące orzechy i świeża mięta, a to wszystko polane jogurtem - pychotka! SKŁADNIKI (1 porcja) makaron pełnoziarnisty  nektarynka kilka orzechów włoskich świeża mięta 100 ml jogurtu naturalnego brązowy cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Makaron(...)ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić. 2. Nektarynkę pokroić w dowolne kawałki. Orzechy lekko przesiekać (można wcześniej podprażyć). 3. Na talerz wyłożyć makaron, ułożyć nektarynki i orzechy. Następnie polać jogurtem, posypać brązowym cukrem i listkami świeżej mięty. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z grillowaną brzoskwinią. 226

lubię owocowe akcenty w sałatkach, często dodaję do nich mango, ananasa, jabłka czy truskawki. Tym razem wybrałam brzoskwinie, ale myślę że mango też świetnie by tutaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca i świetnie zaspokaja głód. Będzie doskonała jako lunch w pracy.  SKŁADNIKI 1 głowka sałaty rzymskiej 1 opakowanie szynki parmeńskiej 1 kula mozarelli garść orzechów(...)się zarumienią i puszczą sok. 2. Czerwoną cebulę porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu ryżowego i zasypać łyżeczką cukru. Odsawić cebulę na 15- 20 min. 3. Orzechy nerkowca delikatnie podprażyć na suchej patelni. 4. Szynkę i mozarelle porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. 5. Sałatę rzymską pokroić lub porwać. 6. Wszystkie składniki dressingu umieścić w małym słoiczku

DefinicjaSmaku
Batoniki Czekoladowe 128

Pyszne i dziecinnie proste batoniki czekoladowe, które polubi każdy, i mały i duży. Spód jest mocno czekoladowy, wilgotny, ala brownie a wierzch posypany piankami, orzechami i czekoladą nie tylko pięknie je zdobi ale również pięknie smakuje. Mój syn był wniebowzięty gdyż pianki marshmallows to jego smaczne odkrycie ostatnich miesięcy Ja osobiście za nimi nie przepadam, więc jeśli macie podobnie wystarczy(...)pominąć w przepisie a w zamian zwiększyć ilość czekolady i orzechów. Całość smakuje obłędnie. Świetnie się sprawdzą na urodzinowe dziecięce party. Bardzo polecam. Składniki na około 12 – 16 sztuk: 120 g masła 75 g kakao 200 g cukru trzcinowego 1 jajko 75 g mąki pszennej 120 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g pianek marshmallows

Made By Mom And Son
Szybki torcik bez pieczenia 221

Szybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki(...)spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki na masę: 250 g mascarpone 125 g greckiego jogurtu 10% 50 g cukru lub ksylitolu 1 laska wanilii 2 łyzki soku z cytryny 500 g truskawek i borówki amerykańskiej 1 op. czerwonego Tortenguss 1 łyzka cukru lub ksylitolu Wykonanie: orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie ciasto - krajanka kawowo-orzechowa ze skórką pomarańczową 191

kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką.  Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki oleju, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce 137

Chrupiące ciasto, słodkawy farsz cebulowy z orzechami włoskimi i soczyste mięso. Czy można chcieć czegoś więcej?    Składniki: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz masło klarowane do smażenia 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 50g orzechów włoskich płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka Sposób przygotowania: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obieramy(...)mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy. Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy

Pyry na Gaz
Murzynek z orzechami 213

być tym zawstydzona?) Murzynka jadł każdy, prawda? Mam nadzieję, że jest ktoś jeszcze, dla kogo to ciasto było najlepszym ze wszystkich ciast w dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku orzechów – zresztą nadal takiego robi. Z kakaowej masy, zanim doda mąkę i jajka, odlewa pół szklanki, żeby potem polać tą polewą ciepłe ciasto. Jest wtedy jeszcze lepsze. Pamiętam, że kiedy(...)byłam mała, ciocia Ela dodawała do murzynka posiekane orzechy. Zawsze prosiłam mamę, żeby zaczęła robić to samo. Oczywiście zapominała. Więc urosłam i upiekłam sobie sama. Z orzechami. Przepis pochodzi z jakiejś starej książki, niestety mam już tylko pojedyncze kartki, nie znam ani tytułu, ani autora. Do rondla wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i kakao oraz wlewamy wodę. Masę podgrzewamy, a następnie

wcinaj to