mazurek podbił nasze kubki smakowe. Szczerze wam polecam. Składniki: Masa orzechowa: 250 g herbatników typu petitki 150 g cukru pudru 150 g masła irlandzkiego Mlekoma 3 jajka 150 g orzechów laskowych 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml rumu szczypta soli andruty Polewa: 125 ml wody 200 g cukru 75 g kakao 125 g śmietany kremówki 30% 10 g żelatyny Przygotowanie(...)Masa orzechowa: Orzechy i herbatniki zmielić blenderem i wymieszać. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna tak jak na biszkopt. Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną. Wsypać zmielone herbatniki, orzechy. Wlać ekstrakt waniliowy, rum i wymieszać. Dno formy
Ala piecze i gotujewyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Do żółtek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy z kaszą i bułką tartą. Dodajemy składniki suche do masy żółtkowej i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka
Różne smaki w kuchniŚwięta Wielkanocne coraz bliżej. Często z tym czasie przygotowuję karkówkę . Tym razem zapraszam na Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy ORZECH. Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH. SKŁADNIKI: 8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego(...)całymi owocami sól i pieprz do smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH PRZYGOTOWANIE: Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę w piekarniku
Gotowanie Patkiłoika i w drogę albo do brzucha. Przepis podpatrzyłam w "Kuchni polskiej. Na słono" Lidla. Podaję w proporcji "na oko", wg Wiewiórki :) Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 2 upieczone, ostudzone i obrane buraki 50 g sera bryndza mała, biała cebula garść szczypiorku garść orzechów laskowych sól, pieprz sok z połowy cytryny łyżka oleju (u mnie(...)ostropestu) Buraki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy lub drobno kroimy, marynujemy w oleju i soku z cytryny. Odstawiamy na 5 minut. Orzechy układamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 5 minut w 180 st.C. Wyjmujemy, lekko studzimy i obcieramy z nich skórki. Rozdrabniamy w moździerzu. Do pojemnika/słoika wkładamy buraki, cebulkę, pokruszoną bryndzę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Dzieje kuchennej WiewióryMazurek bakaliowy to ciasto przepełnione suszonymi owocami i orzechami. Bakalie są tutaj najbardziej wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także dodatkową porcją bakalii. Mazurek przygotowałam w formie o wymiarach 28x27cm . Mazurek bakaliowy Składniki: CIASTO 150g mąki 125g masła 75g cukru pudru 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 2/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli 250g bakalii (u mnie 100g orzechów włoskich, po 50g suszonej żurawiny, moreli i daktyli) DEKORACJA 180-200g cukru pudru kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy połówki orzechów, kilka sztuk suszonych moreli, żurawiny lub inne bakalie Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, pokroić na dość duże kawałki - białka oddzielić od żółtek, ubić
Smakołyki Berenikifont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pascha wielkanocna Składniki: Ser twarogowy tłusty mielony – 1 kg Cukier – 200g Masło – 200g Żółtka – 5 sztuk Wanilia – nasiona z 1 laski Orzechy włoskie – 1 garść Orzechy laskowe – 1 garść Mielone migdały – 2 łyżki Płatki migdałów (np. firmy Kresto) – 3 łyżki + do dekoracji Rodzynki (np. firmy Kresto) – 2 garści + do dekoracji Suszona(...)rodzynkami i skórką z pomarańczy. Pascha wielkanocna – wersja fit Składniki: Ser twarogowy mielony – 1 kg Miód – 2 łyżki Ksylitol – 2 łyżki Żelatyna – 2 łyżki Wanilia – nasiona z 1 laski Orzechy włoskie – 1 garść Orzechy laskowe – 1 garść Mielone migdały – 2 łyżki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Płatki migdałów (np. firmy Kresto)– 3 łyżki + do dekoracji Rodzynki (np. firmy Kresto
Kuchnia Bon AppetitPyszna fit Nutella z awokado z dodatkiem orzechów, banana i kakao. Idealna do kanapek, naleśników, grzanek i wszelkiego rodzaju słodkich placuszków. Sam krem robi się błyskawicznie do tego jest pyszny i zdrowy. Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 3 łyżki kakao miód do smaku (opcjonalnie) garść orzechów laskowych Wykonanie: Na patelni uprażyć orzechy, ostudzić(...)zmielić. Awokado przekroić na pół, łyżką wyciągnąć miąższ, banan obrać i dodać do awokado, razem zmiksować. Dodać kakao i orzechy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać miodu do smaku. Przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę(...)pieczarek, pokrojonych w kosteczkę garść orzechów włoskich, posiekanych opakowanie sera feta, pokruszonego przyprawy: sól, pieprz Na sos pomidorowy: 0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano Dodatkowo: opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku
Smak mojej kuchniskładniki na jedno ciasto z orzechami (pieczemy dwa): 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 40 g mąki 25 g orzechów zmielonych 80 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką(...)kosteczkę ananasy. wykonanie ciasta: Na jeden z blatów orzechowych wykładamy 1/2 część masy. Przykrywamy ją ciastem z kokosem. Następnie wykładamy pozostałą część masy i układamy drugie ciasto z orzechami. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzenianazwać zdrowymi , kiedy zawierają tyle cukru, a biedni rodzice muszą później biegać po lekarzach, nie mówiąc już o dentyście. Czy czekoladowa granola jest zdrowszą alternatywą ? Oczywiście! Moja granola zawiera orzechy, kokosowy olej i czekoladę o dużej zawartości kakao. Poza tym robi ją szybko i łatwo i je bez wyrzutów sumienia. Miseczka naturalnego jogurtu z granolą i owocami to wspaniałe(...)pożywne śniadanie dla nas i naszych pociech. Czekoladowa granola Składniki: 100 g migdałów ze skórką 100 g orzechów cashew 2 łyżki owsianych płatków 2 lyżki oleju kokosowego 50 g czekolady 2 łyżki sezamu 100 g orzechów pecan Migdały, orzechy i czekoladę pokrój grubo. Wsyp do miski. Dodaj nasiona sezamu,owsiane płatki i rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj i wysyp na blaszkę
codojedzeniaukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki na blachę o wymiarach(...)jajka o rozmiarze M) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g) 4 żółtka 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g) 1 szklanka zmielonych orzechów, np. laskowych (ja wykorzystałam tarte orzechy, które zmieliłam w młynku do kawy) szczypta soli krem 2 szklanki mleka (500 ml) 4 żółtka 125 g drobnego cukru do wypieków 1 budyń
UgotowaćJedno z wytworniejszych ciast jakie robiłam, delikatne i puszyste z dużą ilością orzechów. Idealne na małe i duże przyjęcia, z pewnością mile zaskoczycie jego smakiem swoich najbliższych. Przepis podaję na duża blachę 35x24 cm. Ciasto ciemne: - 7 jaj - 3/4 szklanki cukru - 5 kopiastych łyżek mąki pszennej - 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka(...)przecinamy na połowę. Ciasto bezowo - orzechowe: - 5 białek - 3/4 szklanki cukru - 1 kopiasta łyżka mąki pszennej - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 25 dag orzechów włoskich, pokrojonych na średniej wielkości kawałki 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się błyszcząca. Do masy przesiać obie mąki oraz
Apetyczna babeczkaBabka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Konsystencja babki plasuje się pomiędzy dość ciężką babką ucieraną a babką piaskową. Tak jak ta druga, zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną, nie jest jednak tak sypka i sucha jak ciasta piaskowe(...)60ml gorącej przegotowanej wody 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli POLEWA 75g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 1 łyżka oleju kilka orzechów laskowych Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - kawę zalać gorącą przegotowaną wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - białka oddzielić od żółtek - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Smakołyki BerenikiBlair's Taste of Greece . Jest inspirowany greckimi składnikami, ale podanymi w nowoczesnej formie. Chrupiące zawijaski z ciasta filo kryją w sobie delikatny twarożek, słodkie suszone owoce, ziemiste orzechy i odświeżającą miętę. W oryginale wykorzystano tu ser manouri, o którym przeczytacie w uwagach pod przepisem. Ja jednak chciałam sprawić, aby każdy bez specjalnych zakupów mógł powtórzyć ten przepis w domu(...)twarożkiem kupionym w Auchanie. Roladki robi się prosto, a wyglądają tak elegancko. Według mnie jest to świetny wielkanocny deser lub przekąska. Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami Składniki / na 12 sztuk: 40 g masła 2 łyżki oliwy 80 g rodzynek 100 g suszonych fig lub daktyli pęczek liści mięty, posiekanych 60 g orzechów włoskich
Chilli Czosnek i Oliwajest tam wiele przepisów na ciasta wielkanocne: baby, mazurki czy serniki. Książka koniecznie powinna się znaleźć w każdej domowej biblioteczce. Poniżej przedstawiam przepis na "Ciasto z jabłkami i orzechami" przygotowane na podstawie książki Siostry Marii: Ciasto z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 3 duże jabłka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)250g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Następnie dodaję orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy
Tradycyjna kuchnia Kasi