Jako, że stałam się szczęśliwą posiadaczką dużej torby orzechów wyruszyłam w wirtualną przestrzeń na poszukiwanie ciekawej propozycji na ich smaczne wykorzystanie. I tak trafiłam na blog kuchniamniam i przepis, który po przetestowaniu okazał się absolutnie rewelacyjny! Polecam:) Orzechowiec z kawą Składniki: do ciasta potrzebne będą: 6 białek 2 jajka 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 250g orzechów włoskich zmielonych szczypta soli do kremu kawowego: 400g jogurtu naturalnego 2 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka mocnego espresso 3/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Zmielone orzechy wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie sztywnieć zwiększ obroty miksera
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest(...)waniliowego szczypta soli 2 jajka 250 g margaryny 5 łyżek mleka Nadzienie serowe: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego Nadzienie orzechowe: 1 szklanka orzechów włoskich 1 białko 2 łyżki cukru Mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól wymieszać w dużej misce. Dodać jajka, rozpuszczoną margarynę oraz letnie
Simply FoodDziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś(...)dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam ! Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 250 g pieczonej dyni 3 jajka 60 g oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 250 g mąki Puszystej Tortowej Lubella 1 łyżeczka proszku
Kulinarne przygody GatityDODATKOWO : 200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych ) 50 g cukru 100 ml śmietanki 30% 20 g masła PRZYGOTOWANIE : Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę(...)schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje
Kulinarne Fantazje Marioliwapń, ale i zdrowe tłuszcze. W związku z powyższym, aby zdrowo żywić dzieci, należy oganiczyć udział nabiału w ich jadłospisie i zastąpić go nasionami, warzywami i surowymi orzechami. To najlepsze źródła wapnia i zdrowych tłuszczów. Warto wiedzieć, że ludzki organizm pobiera wapń z poszczególnych produktów w różny sposób. Z mleka przyswaja go niewiele ponad 30 procent(...)warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy z maksymalną ilością warzyw. - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion
Jeść, by żyć w zdrowiusałatkę na kolację lub lanch. Wystarczył wyłożyć sałatę, dodać gruszkę oraz ser i polać sosem, zapewniam jest pysznie. Składniki: 1/2 paczki mix sałat 1 gruszka ser pleśniowy z orzechami garść orzechów włoskich sos 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka cytryny sól, pieprz Wykonanie: Orzechy uprażyć na patelni. Ser oraz gruszkę pokroić w kostkę. Miód wymieszać z cytryną(...)dolać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć sałatę, ułożyć gruszkę, ser, uprażone orzechy. Wszystko polać sosem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiłyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania) Nadzienie: 200 g białego maku 100 g masy marcepanowej [40 g masła] 3/4 szkl. cukru pudru 50 g orzechów włoskich 50 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig [nie dałam] 70 g daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym
Moje domowe kucharzeniebiałka - 2-3 łyżki śmietany 12% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto(...)się w puszce. Rogaliki układamy na blascze, każdy smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Rogaliki orzechowe: - orzechy siekamy na dość drobną miazgę Blat ciasta rozwałkuj, wytnij na nim za pomocą małej tortownicy okręgi, które dzielimy na cztery części. Powstaną nam cztery ćwiartki. Każdą smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy orzechami
SMYKWKUCHNIstraganach. Nieodłącznym składnikiem tajskiego makaronu Pad Thai z krewetkami jest makaron smażony z jajkiem, doprawiony szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, tamaryndowcem i podawany ze świeżą kolendrą, a często także prażonymi orzechami. Tajski makaron Pad Thai z krewetkami w 2011 roku został uznany przez CNN Go jako jedno z 50 najsmaczniejszych dań świata, i to na piątym miejscu! Jeśli nie dysponujecie tamaryndowcem(...)rozmrozić i odsączyć) pęczek młodej cebulki ze szczypiorem ok. 130 g kiełków, najlepiej fasoli mung, ale można zastąpić kiełkami mieszanymi stir and fry świeża kolendra kilka limonek opcjonalnie garść orzechów ziemnych, uprażonych Wykonanie: Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić. W miseczce wymieszać sos rybny z sokiem z tamaryndowca (lub podanym wyżej zamiennikiem), cukrem, sosem chili lub papryczką chili
Pociąg Do Kuchnikażdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - 5 jaj - 10 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka(...)ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat jasny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 4 jaja - wanilia mielona lub cukier waniliowy - 4 łyżki mleka
Apetyczna babeczkaktórych się specjalizuję, zwykle pada na sałatkę typu Waldorf. Nie interesuje mnie szczególnie oryginalny przepis, bo on też zmieniał się kilka razy (np. pierwotnie nie było w nim orzechów, bez których nie wyobrażam sobie tej sałatki, za to był majonez, którego nie chce mi się kręcić. Uwielbiam tę sałatkę ze względu na smak selera. Ponieważ mam jabłka i orzechy(...)połówka dużego selera korzeniowego 2 jabłka sok z cytryny seler naciowy – 5 łodyg świeżo zmielony czarny pieprz garstka rodzynek (lub 10 winogron) 100 g sera pleśniowego (niebieski) 10 orzechów włoskie podprażonych przez chwilę na patelni pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji Przygotowanie: Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne
Ugotowane pozamiatanekuchni mamy takie bogactwo produktów które nam ją znakomicie uzupełnią. Pierwsza na tapetę idzie kiszona kapusta, skarbnica wszelakiego dobra.... 2 filety z piersi kurczaka dobra garść kiszonej kapusty 5 orzechów włoskich łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku łyżka masła wykałaczki Czyste mięso nacinamy z boku robiąc tzw kieszonkę. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni(...)lubi zbyt kwaśnej może ją przepłukać ciepłą wodą. Istotna UWAGA odnośnie kapusty, kupujemy kiszoną, a nie kwaszoną to kolosalna różnica. Siekamy kapustę na drobno, dodajemy prażone orzechy, majeranek, pieprz i doprawiamy solą. Tej soli można dać więcej, smakiem nadzienia musi także przejść całe mięso. Napychamy filet, brzeg spinamy wykałaczką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy wolno aby się
Dieta moja pasjaObiad na niedzielę, przepyszny, wykwintny i elegancki. Zamiast tradycyjnego schaboszczaka proponuję filecik z kurczaka w sosie gorgonzoli z gruszkami i orzechami włoskimi. Użyłam surowego owocu ale można zastąpić z puszki. Czas przygotowania - max. 20 min. Róbcie, warto :-) mniammmm Zdjęcia wyszły fatalnie, przepraszam z góry za jakość ale robiłam w nocy telefonem... Składniki: 1 niewielka pierś z kurczaka(...)sera gorgonzoli 100 ml jogurtu typu grecki 100 ml śmietanki 30% pół szklanki orzechów włoskich 2 gruszki lub puszka w zalewie 2 łyżki cukru sól, pieprz odrobina oleju orzechowego Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka pokroić w grube paski, obsypać pieprzem i solą, wymieszać z niewielką ilością oleju orzechowego ( można zastąpić
pieprzny smaczekłyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii ( ok. 25 g) 2 łyżki podprażonych migdałów/ orzeszków pini/ orzechów nerkowca 10 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki śmietanki kremówki dodatkowo: odrobina soku z cytryny oraz sól i pieprz DODATKI: Smażona ryba, np. dorsz Cebulkę drobno(...)strony na średnim ogniu, uważając by się zbytnio nie przyrumieniły (kotlety można również obtoczyć w bułce tartej i są równie dobre, ale ja osobiście wolę je bez). SOS BAZYLIOWY: Orzechy, bądź migdały podprażyć lekko na patelni, ostudzić i drobno pokroić, bądź zmielić w młynku do kawy na mąkę – wówczas nie będą wyczuwane grudki orzechów lub migdałów. W malakserze, bądź blenderze
Calzonella.comKulki owsiane to słodka przekąska z płatków owsianych, kakao i mleka w proszku, obtoczona posiekanymi orzechami, bądź wiórkami kokosowymi. Taka mała przegryzka zamiast ciasteczek, gdy mamy ochotę na coś pysznego, co poprawi nam humor w tą słotną, wietrzną pogodę :) Składniki na ok. 25 szt.: (inspiracja: " Przyślij przepis ") 65 g masła 5 łyżek cukru 0,5 szklanki mleka(...)łyżki kakao 2 szklanki płatków owsianych górskich 4 czubate łyżki mleka w proszku wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie do obtoczenia W garnku o grubym dnie rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać mleko (płynne) oraz kakao, zagotować od czasu do czasu mieszając. Do gotującej się masy wsypać płatki owsiane, chwilę pogotować, mieszając. Zdjąć garnek z gazu, dodać mleko
Simply Food