Pamiętacie przepis na szybką wegańską czekoladę (link) ? Poszłam o krok dalej i postanowiłam połączyć ją z masłem orzechowym, orzechami i jagodami goji. Wyszedł bajecznie dobry deser, który polecam każdemu łasuchowi. Uwaga - czekoladki koniecznie trzeba trzymać w lodówce, szybko się topią. Składniki (4 porcje po 60 g - użyłam dość dużych foremek): 55 g oleju kokosowego (1/4 szklanki) 1/2 szklanki kakao niesłodzonego(...)proszku ok. 1/4 szklanki syropu klonowego/syropu z agawy/ miodu w wersji niewagańskiej 4 płaskie łyżeczki dobrego masła orzechowego (jak wybrać masło orzechowe - link) 1 płaska łyżka mielonych orzechów włoskich (lub innych ulubionych orzechów) 1 płaska łyżka suszonych jagód goji 1. Olej rozpuść na małym ogniu, dodaj kakao i syrop/miód. Energicznie wymieszaj i zdejmij z ognia. 2. Przygotuj silikonowe foremki
Powiedz dietom nieorzechów mam ogromną słabość, a to ciasto z nimi w roli głównej kusiło mnie od bardzo dawna. Wreszcie się zebrałam i przygotowałam je na Święta. Okazało się hitem! W końcu nic bardziej nie cieszy jak zadowolenie innych z tego, co się przygotowało. I choć ja na słodycze pozwalam sobie rzadko, to lubię uszczęśliwiać innych. A może Wy przygotujecie(...)szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Przygotowanie: Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Masa maślana
Fabryka pomysłówPyszna, czekoladowa i naprawdę sycąca owsianka z orzechami włoskimi i nasionami chia. Idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie. Jestem pewna, że po zjedzeniu jednej porcji będziecie syci przez kilka godzin. Taką owsiankę możecie przygotować na walentynkowe śniadanie :) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 3 kostki gorzkiej czekolady(...)łyżka nasion chia 1 garść orzechów włoskich szczypta soli ewentualnie 1 łyżeczka gorzkiego kakao Do rondelka wsypać płatki owsiane, cukier, szczyptę soli, wlać mleko, dodać nasiona chia, połamaną czekoladę i posiekane orzechy włoskie. Całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ewentualnie wsypać łyżeczkę gorzkiego kakao (wtedy owsianka będzie jeszcze bardziej czekoladowa). Gdy płatki zmiękną i wchłoną mleko
Ugotowaćmięciutkie ciasteczka na bazie dojrzałych bananów. Owoce te dodają naturalnej słodyczy, dzięki czemu nie jest konieczne użycie tak dużej ilości cukru. W tych małych słodkościach znajdziecie również płatki owsiane, orzechy, rodzynki i kawałki gorzkiej czekolady. Takie składniki (oczywiście oprócz płatków :) ) przywodzą na myśl znaną i lubianą czekoladę Studencką... założę się, że na jednym ciasteczku się nie skończy :) Składniki : 1 szklanka(...)proszku do pieczenia 160 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru brązowego lub więcej do smaku 1 duże jajko 2 dojrzałe banany 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów ziemnych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 szklanki rodzynek W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka
Chocolate Muffin Blogwykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku 30 g nutelli 100 g orzechów laskowych, zmielonych wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu z cukrem. Dodajemy ciepłe, świeże mleko i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mleko w proszku oraz nutellę i mieszamy(...)gładki krem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty. dodatkowo: polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej) mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych 1-2 opakowania kiender bueno wykonanie: Ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi wafelkami kinder
Domowy Smak Jedzeniaząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli, odrobina soku z połówki cytryny, pieprz, 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów, parmezan (opcjonalnie), Przygotowanie: Filety przekrawamy wzdłuż, a następnie na cienki paski w poprzek. Pomidory odsączamy (ale nie zbyt dokładnie) z oliwy i kroimy je również w paski ( każda połówka pomidora została(...)minut), a kurczaka wraz z pomidorami i przyprawami smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Kurczaka smażymy ok. 10-15 minut na dużej patelni. W tym samym czasie pokrojone orzechy podprażamy na innej trochę mniejszej patelni (bez dodatku tłuszczu), przez kilka minut, na niewielkim ogniu – tak, żeby nie przypalić orzechów. Całość powinna być gotowa w tym samym czasie. Odcedzony makaron
rozgotowanatrafionych w dziesiątkę, jak w przypadku tej wersji. :-) Myślę, że zasługuje na miano namiastki ryby smażonej w panierce, bo płatki kukurydziane nadają rybie niesamowitej chrupkości, jak panierka a smak orzechów dopełnia całość. Szybko i zdrowo, tak jak lubimy najbardziej. 2 filety z łososia 1,5 szklanki płatków kukurydzianych garść dowolnych orzechów 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 cytryny sól, pieprz, papryka(...)słodka, czosnek granulowany 1. Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka i kruszymy z pomocą wałka. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do pokruszonych płatków. Do jogurtu dodajemy szczyptę każdej z przypraw, mieszamy. 2. Filet z łososia nacieramy solą i sokiem z cytryny. Smarujemy jogurtem, obtaczamy w płatkach i orzechach. 3. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności
Szefowa kuchniwidziałam sensu kupowania gotowych pesto w słoiczkach. Przygotowanie własnego trwa tyle co ugotowanie makaronu, czyli 7- 10 minut. Podzieliłam się już wcześniej z wami przepisem na pesto bazyliowe z orzechami włoskimi- TUTAJ . Gorąco polecam spróbować, tym co jeszcze nie próbowali robić domowego pesto, bo jest to dziecinnie proste i dużo tańsze. Składniki: około 150g makaronu tagliatelle 10 suszonych(...)pomidorów (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 30g orzechów nerkowca (mogą być wcześniej namoczone) mały ząbek czosnku 20g startego sera cheddar lub parmezanu sól listki bazylii Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu i zaleceń producenta. W tym czasie przekładamy do misy blendera odsączone suszone pomidory, oliwę z oliwek, połowę sera
Moja MichaJest smacznie, jest zdrowo i kolorowo. Składniki (na 2 porcje): 1 banan 1 jabłko 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone lub z syropu) sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy garść orzechów włoskich garść migdałów garść orzechów nerkowca 30 gram masła 1 łyżka miodu lub syropu z agawy, klonowego...itd. do podania: syrop daktylowy (lub inna substancja słodząca), jogurt naturalny Owoce kroję(...)mniejsza kawałki, mieszam z sokiem z pomarańczy. Orzechy miksuję w malakserze na pył, następnie dodaje masło oraz łyżkę miodu i ponownie miksuję do połączenia składników. Owoce wraz z całym sokiem przekładam do naczynia żaroodpornego, całość posypuję kruszonką z orzechów i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 25-30 minut. Gotowe danie podaję z porcją jogurtu naturalnego
Mango PapajaWspaniały specjał kuchni Włoskiej, twarde ciasteczka Cantuccini z dużą ilością bakalii i orzechów. Można zrobić większa ilość i przechowywać je w słoju lub puszce, idealne do chrupania lub moczenia w mleku. Moje ciasteczka z dużą ilością prażonych migdałów i pekanów, wyborne... Składniki: - 25 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 15 dag migdałów pomieszanych z orzechami - 15 dag cukru brązowego(...)jajka, najlepiej wiejskie - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - wanilia z jednej laski - szczypta soli - 1 kopiata łyżka masła, roztopione i wystudzone Orzechy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Orzechy i migdały prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, energicznie potrząsając aby ich nie przypalić. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne
Apetyczna babeczkasody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka Krem pół litry mleka 3.2% pół szklanki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 300 g orzechów włoskich u mnie KRESTO 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE Ze składników na ciasto wyrobić kulę. Podzielić(...)jedną część i upiec na złoto w 180 stopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący
Z Kuchni Do KuchniPotrzebne składniki: 1 szklanka daktyli 3 łyżki masła migdałowego garść orzechów włoskich garść orzechów ziemnych Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 5 min., następnie wrzucamy do miksera wraz z orzechami włoskimi, masłem migdałowym i miksujemy na masę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w orzechach ziemnych. Przed podaniem najlepiej pralinki
Łycha smakówrozweselająco ? Ale nie o zapachu samym mowa, otóż dzisiaj w ten mroźny dzień chciałam zaprosić Was na pyszne naleśniki na słodko, które zostały podane z jabłkami w towarzystwie włoskich orzechów. Całość prezentuje się jesiennie ale jest bardzo smaczna i polecam nie tylko dla najmłodszych jako pyszny deser na ciepło w chłodne popołudnia. Naleśniki z duszonymi jabłkami z cynamonem(...)orzechami SKŁADNIKI : naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2% 1 czubata szklanka mąki 1 łyżka cukru pudru 1 duże jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do natłuszczenia patelni jabłka : około 1,5 kg jabłek 1 cytryna 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka płynnego miodu woda dodatkowo : orzechy włoskie cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest to ciasto, które 1-2 razy do roku przygotowuje moja teściowa. Miodownik to typowy przekładaniec. Składa się z kruchego ciasta, białej masy budyniowo-maślanej, dżemu porzeczkowego oraz warstwy orzechów włoskich. Miodownik najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ponieważ po tym czasie będzie bardzo miękki, a wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą :) Składniki na blaszkę(...)oczyszczonej 2 jajka krem 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym 0,5 l mleka 150 g cukru pudru 1,5 kostki miękkiego masła (300 g) wierzch ciasta 450 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 2-3 łyżki miodu dodatkowo do przełożenia dżem z czarnej porzeczki Ciasto Składniki na ciasto przesypać na blat
Ugotowaćpowodzeniem stawiam na małe, nie za słodkie porcje i szybkie wykonanie :) Składniki: ( 10 małych porcji ) pół szklanki kaszy pęczak 400 g masy makowej z bakaliami garść posiekanych orzechów włoskich i połówki orzechów do dekoracji szklanka mleka pół szklanki wody szczypta soli ewent. miód Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy mleko i wodę(...)gotujemy ok 15-20 min. Zostawiamy kaszę na ok 15 min do wciągnięcia płynów i uprażenia się na sypko. Do masy makowej dodajemy ostudzoną kaszę i posiekane orzechy. Ewent. dosładzamy do smaku miodem. Z masy lepimy małe kulki, wierzch dekorujemy połówka orzecha włoskiego
Atlas Smaków