Chlebek bananowy to coś pomiędzy pysznym słodkim chlebkiem a ciastem. Ma w sobie cudownie pyszne dodatki takie jak suszone owoce, orzechy, czekoladę, wiórki kokosowe oraz miód , które możemy dowolnie zmieniać według naszych upodobań. Ja dodałam orzechy włoskie oraz żurawinę. Pamiętajmy, że im bardziej dojrzały banan , tym bardziej jest słodki, dlatego z umiarem dodajemy cukier:) Potrzebujemy: 150 g rozpuszczonego masła(...)mąki 150 lub mniej brązowego cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 4 niewielkie banany, rozgniecione duża garść posiekanych orzechów włoskich garść żurawiny suszonej Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie gęsta emulsja. Dodawać pojedynczo jajka, rozgniecione banany, orzechy oraz żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać starannie suche składniki: mąkę z proszkiem
WYSPA SZCZĘSLIWAprzemycać ją pod różnymi, atrakcyjnymi postaciami. Wszak wiadomo, że kasza jaglana to samo zdrowie!!! Ostatnio, moją ulubioną wersją stała się jaglanka z prażonymi śliwkami i miodem, posypana migdałami lub orzechami. Uwielbiam takie smaki późnego lata :) Jaglankę jadam na śniadanie i kolację. Was też zachęcam :))) POTRZEBUJEMY: 1/2 szklanki kaszy jaglanej kilka ulubionych owoców łyżkę miodu garść ulubionych płatków migdałowych(...)orzechów, pestek 1 łyżeczkę brązowego cukru Kaszę starannie płuczemy pod bieżącą i gotujemy w szklance lekko osolonej wody. Do rondelka wrzucamy ulubione owoce pokrojone w kostkę i zasypujemy łyżeczką cukru. Prażymy na małym ogniu do momentu aż owoce puszczą sok i zmiękną. Płatki migdałów, orzechy prażymy na suchej patelni. Na ugotowaną kaszę wykładamy owoce, polewamy
WYSPA SZCZĘSLIWAmiłość do jaglanki trwa w najlepsze...ale jak tu nie kochać takiej jaglanki:) Gotowana na świeżym soku z mandarynek z dodatkiem mleka, dosłodzona miodem z dodatkiem owoców i orzechów włoskich karmelizowanych w miodzie. Jest cudowna, spróbujcie bo warto zacząć tak pysznie i zdrowo dzień:) POTRZEBUJEMY (na około 2 porcje) sok wyciśnięty z 3 dużych lub 4 małych mandarynek(...)szklanki kaszy jaglanej (nie ugotowanej) około szklanka mleka garść orzechów włoskich kilka łyżek miodu świeże owoce mandarynki (2 sztuki) Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy sokiem z mandarynek i gotujemy. W czasie gdy zwiększa swoją objętość, mieszamy i uzupełniamy płyn mlekiem. Po ugotowaniu dosładzamy (według uznania) miodem. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po chwili dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy. Ugotowaną
WYSPA SZCZĘSLIWAJaglane śniadania to coś bez czego nie umiem już funkcjonować. Codziennie odkrywam nowe smaki. Moją ulubioną jaglanką jest gruszkowy pudding z orzechami i miodem. To pyszne , pożywne śniadanie lub słodki deser, którego podstawą jest mus gruszkowy dosładzany jest serkiem waniliowym, dzięki czemu jego smak jest jeszcze ciekawszy. Kaszo-maniacy- spróbujcie koniecznie !!! POTRZEBUJEMY na około 3,4 porcje: 4 dojrzałe(...)słodkie gruszki 1/2 szklanki kaszy jaglanej ( nie ugotowanej) 1 serek homogenizowany garść orzechów włoskich kilka łyżeczek miodu szczypta cynamonu Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody i gotujemy kilka minut. Do gruszek dodajemy cynamon. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę dodajemy do gruszek, dodajemy serek waniliowy
WYSPA SZCZĘSLIWAszparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi cynamonem, jabłkiem, rozmarynem czy orzechami pecan. A gdy znajdą się nuty śmietankowe i miodu gryczanego to tworzy się fajny wielowymiarowy smak. Deser jest bajecznie prosty a zarazem uroczy. Skusi się na niego zarówno ktoś(...)Zapraszam. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 10 cm kawałek umytego rabarbaru Pół laski wanilii Cukier brzozowy 100-130ml śmietanki kremówki 30%tł Mała garść połamanych orzechów pecan lub włoskich Cynamon mielony Miód gryczany Świeże igiełki rozmarynu Przygotowanie: 1/ Rabarbar gotujemy na parze aż do momentu jak będzie rozlazły. Przekładamy go do małej miseczki i łyżką rozcieramy
Kuchnia PROzdrowotnatypu Philadelphia 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku dodatki na dekorację: 150 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 50 g orzechów włoskich - połówki do dekoracji 50 g orzechów laskowych pokruszonych 100 ml selera naciowego 1-2 łyżki świeżego posiekanego tymianku rodzynki Wykonanie: Skórkę z kromek chleba można okroić, ale w nawale(...)końcu rozsmarować na chlebie drugą połowę masy I z masłem orzechowym. Jako końcowy touch : wymieszać serek z masłem orzechowym i obsmarować nim cieniutko boki. Na górze ułożyć połówki orzechów włoskich, cienkie plasterki selera i listki tymianku, a posiekanymi orzechami laskowymi posypać boki i górę. bron:maku
Sztuka gotowania w/g SamiryLekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry. Składniki 1 główka sałaty lodowej 4 buraki 1 jabłko 100 g suszonych moreli 2 garście orzechów (włoskie, piniowe, pistacje) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżka curry(...)łyżka miodu sól pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Morele kroimy na małe kawałki. Buraki i jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z curry, miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę
My Chcemy Jeśćsię, że jest tak lubiany - smakuje doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 1 serek homogenizowany waniliowy 6 jabłek 165 g cukru pudru 1,5 łyżki śmietany 50 g orzechów włoskich cynamon Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części. Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć
Domowa cukiernia EwySkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 50 dag, lukier biały - w opisie, orzechy włoskie - ile potrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać(...)orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym poiekarniku na 200 C około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość
W Mojej Kuchni Lubięczym mówię. Prosto mówiąc - są boskie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, bardzo gorąco go polecam. :) Składniki (na 30 sztuk): 200 gramów suszonych daktyli 1 pomarańcza 80 gramów orzechów włoskich 60 gramów czekolady deserowej 4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao Wykonanie: Daktyle pokrój na małe kawałki, włóż do rondelka. Wyciśnij sok z pomarańczy, wydrąż miąższ i dodaj do daktyli. Gotuj(...)całość około 15 minut na małym ogniu, mieszaj co jakichś czas. Odstaw do ostudzenia, następnie zblenduj na gładką masę. Posiekaj drobno orzechy oraz czekoladę, dodaj do masy wraz z kakao. Wstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Z gotowej masy formuj ładne kulki, następnie obtocz je w kakao, wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach
Garniec MagalieSkładniki: 2 żółte cykorie 2 czerwone cykorie 3 kiwi 3 jabłka ½ cytryny 1 pęczek świeżych ziół (pietruszka, kolendra, estragon lub trybula) 2 łyżki octu jabłkowego 6 łyżek oleju z orzechów laskowych* 100 g wyłuskanych orzechów laskowych (opcjonalnie) Sól, pieprz Umyj jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój na bardzo cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy bocznej strony tarki(...)opłucz, osusz i oberwij listki. Przygotuj sos: wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzu liście cykorii i plasterki jabłka. Dodaj plasterki kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj. Smacznego! *Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek winogron. **Z cykorią możesz również komponować sałatki z dodatkiem jabłka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabanalny w przygotowaniu, a w dodatku ma chrupiącą skórkę. Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek(...)Piec do momentu "suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny! Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia
Pora na poramocnej herbaty czarnej parzonej, 1/2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki spirytusu, Masa jajeczna: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 250g masła, 1 kieliszek spirytusu, Masa orzechowa: 100g orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 100 ml mleka, 100g masła, Dodatkowo: 150g orzechów ziemnych niesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam(...)ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 5. Masa orzechowa : Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasiwegański to produkt bez-mleczny, będący roślinnym substytutem tradycyjnego sera. Taki ser robi się z orzechów, kokosów, fasoli itp. Aby uzyskać lekko kwaskowy smak sera, można fermentować go z wykorzystaniem bakterii mlekowych (podobnie jak tradycyjny ser z mleka). Ser wegański nie przechodzi jednak etapu dojrzewania, nie będzie miał więc tak bogatego smaku, jak prawdziwy ser dojrzewający. Ser wegański jest(...)odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy Źródło przepisu: cheesemaking.com Do zrobienia sera wegańskiego będziemy potrzebować: 2 szklanki orzechów nerkowca (niesolonych) Około 1-1.5 szklanki dowolnego zboża (ja użyłem jęczmienia); można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac
Przepisy na domowy ser i chlebdiet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 woreczek białego ryżu 100g 20 g orzechów w karmelu (około 3 łyżki)* 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1/2 szklanki mrożonych jagód 1/2 szklanki świeżych jeżyn 3 łyżki jogurtu naturalnego (schłodzonego) 3 łyżki(...)soku truskawkowego (najlepiej domowego) do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu Przygotowanie Orzechy wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy
Słodkie okruszki