orzechy - 16941 przepisów (strona:159/1130)

Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru 217

Kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny sernik wegański z jagodami, pomarańczowy, na spodzie z orzechów włoskich i daktyli. Smakuje wspaniale, jest sycący i zawiera dużo odżywczych składników. Tak, wiem składniki na ten deser są drogie, ale raz na jakiś czas myślę, że można zaszaleć. Jagody miałam jeszcze własne, zamroziłam je latem. Bardzo polecam…. (inspiracja z gazety(...)Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 280g orzechów (użyłam włoskich) 180g suszonych daktyli szczypta soli Środek: 500g orzechów nerkowca 180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego oleju kokosowego sok wyciśnięty

Mała Cukierenka
TARTALETKI Z ORZECHAMI 106

Smaczna, łatwa do przygotowania słodka przekąska z orzechami. Każdy łasuch znajdzie w tym kęsie coś dla siebie   Składniki: kostka masła 3 żółtka 2 szklanki mąki 3/4 szkl cukru pudru cukier waniliowy nadzienie: puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio orzechy ziemne niesolone Helio Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło, nadal ucieramy na puch. Stopniowo dosypujemy(...)lodówce ok pół godziny, po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartaletek. Pieczemy do zrumienienia ok 10-15 minut. nadzienie: Gotowe, wystudzone tartaletki nadziewamy masą orzechową, ozdabiamy połówkami orzechów

Z Majeczką w kuchni
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 114

nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego  SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej  MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny  SKWORCU 2 łyżki kakao 100 g białej polewy dekoracyjnej  HELIO Orzechy(...)Masło, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy

VioletoweKucharzenie
Babeczki orzechowe 201

dobre, że nie doczekały już Wielkanocnej Niedzieli.  Dziewczynki prześcigały się w jedzeniu.  Aż żałowałam, że zrobiłam ich tylko kilka.     Składniki: 200 g mąki 150 g orzechów (laskowych, włoskich) 4 jajka 150 g masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wykonanie:  Orzechy drobno posiekać, lub zmielić(...)mąkę.  Do miski wsypać mąkę, zmielone orzechy i proszek i wymieszać.  W misie robota utrzeć masło z cukrem i dodawać pojedynczo jajka, ucierają za każdym razem.  Dodać mąkę z orzechami i proszkiem i wymieszać.  Ciasto przełożyć do foremek (u mnie silikonowe).  Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).  Po przestudzeniu

Sto kolorów kuchni
Mazurek czekoladowo chałwowy z orzechami nerkowca i batonem 163

cukru trzcinowego, 2 łyżki śmietany 12%, 2 żółtka, szczypta soli, masa: 100 g gorzkiej czekolady, 200 g chałwy o smaku waniliowym, 100 g śmietanki 30%, 100 g orzechów nerkowca, ponadto: 2 paluszki batonu twix, chałwa do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Ciasto zagniatamy z podanych składników na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody. Formułujemy kulę, zwijamy w folię(...)kostkę czekoladę, rozkruszoną chałwę, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady ok. 2-3 min (nie zagotowujemy). Następnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki (połówki, ćwiartki), kilka zostawiamy do ozdoby. Do masy dodajemy orzechy, mieszamy i przekładamy ją na ciasto. Równomiernie  rozkładamy na całym spodzie. Na wierzch masy dodajemy

Moniki Smakołyki
Czekolada wege (z orzechami i kokosem) 129

zdjęcia tego nie ukazują, ale nawet moja rodzina dała jej wysoką notę - to duży plus przy takich "innych" słodkościach.  Możecie użyć dowolnych bakalii i ulubionych dodatków. (Ja uwielbiam orzechy włoskie i smak kokosa,) Czekolada nadaje się dla osób z cukrzycą! Miód należy zastąpić syropem z agawy. Orzechy (w tym włoskie) mają niski indeks glikemiczny (15), więc śmiało mogą znaleźć(...)czekoladzie diabetyka. 3/4 szklanki oleju kokosowego (mierzyłam w stanie stałym; najlepszy jest nierafinowany) 1/4 szklanki kakao (można mniej) 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy Dodatkowo (opcjonalnie): 30g orzechów włoskich (użyłam Helio ) 5 łyżek wiórek kokosowych Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, miód (lub jeden z syropów). Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu wsypać orzechy

Di gotuje
Czekoladowe tartaletki 135

pierwsze masę do mazurka w planie miałam.  Ciasto na mazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami  podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam  i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci w ozdabianiu mi pomagały i przy(...)frajdę miały. Składniki: na 6 - 7 foremek na tartaletki o średnicy ok. 12 cm: 50 g tartych orzechów laskowych Back Mit, 200 ml śmietanki 30%, 100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 50 g mąki pszennej, 100 g gorzkiej czekolady, ponadto: biała czekolada do dekoracji, migdały w czekoladzie w kształcie jajeczek. Przygotowanie: Foremki

Moniki Smakołyki
Brzoskwiniowy orzechowiec 194

rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu w nieco innym wydaniu. Każdy z nas ma swoje określone zadania przy jego robieniu - tata, jako specjalista od łupania orzechów, szykuje nam ich spory zapas, brat, pełni rolę zaopatrzeniowca, Dawid rozpuszcza galaretkę i pilnuje by nie stężała ani za mocno ani za mało, do mnie należy cała reszta... No może(...)adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 6 jajek 125 g cukru 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich 125 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej Anatol Delecta 2 połówki brzoskwiń Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną

Domowa cukiernia Ewy
Kasza z orzechami, daktylami i jabłkiem 158

Kasza z orzechami, daktylami i jabłkiem to pomysł na słodkie śniadanie. Do jej przygotowania wykorzystałam nadmiar ugotowanej kaszy do obiadu. Takie danie to świetny posiłek do pracy jak i szkoły. Polecam :) Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej/pęczak 2 garście orzechów, np. włoskich, brazylijskich kilka suszonych daktyli  1 jabłko (najlepiej kwaśne) miód do smaku Kaszę(...)ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Daktyle drobno pokroić. Do miski wsypać ugotowaną kaszę, orzechy, daktyle oraz jabłko. Całość ze sobą wymieszać. Dosłodzić miodem do smaku (ja dodałam 3 łyżki miodu

Ugotować
Kokos i jego szerokie zastosowanie 200

Wiadomo nie od dziś, że to co najcenniejsze, często skrywa się pod wieloma warstwami. Kokos jest tego najlepszym przykładem. W twardej skorupie skrywa się znany wszystkim orzech kokosa, który w środku skrywa wiele drogocennych składników. Kokos jest orzechem, który swoje właściwości zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym, między innymi rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie na przemianę materii. Posiada właściwości(...)które są doceniane zarówno przez amatorów jak i przez naukowców. Miąższ kokosa, czyli biała wyściółka skorupy orzecha, jest bogata w magnez, potas, błonnik, fosfor, a także kwas foliowy. Najcenniejszą wartością zdrowotną, znajdującą się w miąższu są nasycone kwasy tłuszczowe. Ich budowa różni się od kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu nie przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, oraz stanowią szybko dostępne

Ciasna Kuchnia
Mazurek orzechowy 535

efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną(...)przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją - rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić - zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników - do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać, podgrzewać jeszcze

Smakołyki Bereniki
Ciasto marchewkowe 131

wypieków była używana już w średniowieczu. Podczas pieczenia marchewka mięknie, nadając ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu) oraz orzechów i suszonych owoców. Można je podawać posypane cukrem pudrem  (jest to mój ulubiony sposób), polane lukrem, czekoladą lub z kremem z serka mascarpone  (przepis) . Składniki: 1,5 szklanki(...)szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Marchewki trzemy na tarce o małych oczkach. Orzechy siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Cały czas miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki orzechowa rozkosz. Małe wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem. 158

zachwycą każdego orzechowego łasucha. Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżeczek (z górką) masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko cukier puder do oprószenia orzechy włoskie Helio Przygotowanie: Do miski wsypujemy(...)przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut. Babeczki wyciągamy z piekarnika

Słodkie okruszki
Krem buraczany czyli calkiem spóźniony Zupowy Wtorek odc.78 165

Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki 1 pietruszka 1 cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 20 g orzechów włoskich garstka nerkowców 1 litr wody olej liść laurowy, 4 ziela angielskie sól, pieprz kiełki buraka Buraki, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i ziemniaki obieramy(...)dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy buraki i marchewkę wraz z ziemniakami liściem laurowym i zielem angielskim. gotujemy na małym ogniu minimum 30 minut. Cebule szklimy na rozgrzanym oleju. Orzechy prażymy na suchej patelni. Studzimy. Z wywaru usuwamy listek i ziele. Dodajemy cebulę, przeciśnięty czosnek, orzechy i migdały (zostawiamy trochę do dekoracji). Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym 179

Makaron z cieniutko pokrojoną brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich.   O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać(...)lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie. Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale w niej nie pływa. Sosu jest akurat tyle, aby oblepił

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania