orzechy - 16941 przepisów (strona:134/1130)

Nalewka orzechówka ( z niedojrzałych orzechów włoskich ). 171

Składniki : 25 dkg niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 % 30 dkg płynnego miodu akacjowego 50 ml koniaku 5-6 goździków 1 płaska łyżka mielonego cynamonu  Sposób wykonania :   O rzechy opłucz, osusz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do czystego słoja. Dodaj goździki, cynamon, zalej spirytusem, słój zamknij i odstaw na 2-3 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć(...)słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego słoja, słój zamknij, a orzechy zalej miodem, wymieszaj drewnianą łyżką. Słój zamknij i odstaw na kolejne 2-3 tygodnie. Co parę dni wstrząśnij słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie przecedź orzechy przez sitko, połącz oba płyny ze sobą, dodaj koniak. Nalewkę przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z kurczakiem, mango, miętą i orzechami nerkowca 195

Świeża, lekka i wprost idealna na upalne dni. Mój ulubiony posiłek. Pieczona pierś kurczaka w słodko- kwaśnej marynacie, dojrzałe.. oj bardzo dojrzałe mango, świeża miętą i posiekane orzechy nerkowca. Latem obowiązkowo musicie ją wykonać. Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka  marynata: 1 łyżka musztardy francuskiej, sok z połowy cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu(...)klonowego  1 mango  garść świeżej mięty 200 gram mixu sałat (użyłam z burakiem) garść orzechów nerkowca  dressing: 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, sok z połowy limonki  Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, marynuję i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Mango obieram, kroję w kostkę. Orzechy siekam drobno

Mango Papaja
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą 175

energii na dalsze wojaże. Daktylowe pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami i czekoladą będą w sam raz. Nie dodaje do nich cukru, a swoją słodycz zawdzięczają głownie daktylom. Pełno w nich orzechów, pestek słonecznika i dyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;)  Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki(...)maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem

Obiad gotowy
ORZECHOWE KULECZKI JAGLANE Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI 148

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia więc powinno ono być pożywne, smaczne i dodające energii. Polecam na ranny posiłek przygotować jaglane kuleczki z orzechami, obtoczone w pysznych płatkach czekoladowych Lubella. Takie jaglane trufelki zjedzone w dodatku z owocami dają porządną energie na pierwsze godziny dnia(...)SKŁADNIKI :  200 g kaszy jaglanej 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 duże łyżki masła orzechowego 2  łyżki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka płatków i Corn Flakes kakao i miód Lubella 1 szklanka malin, borówek, jagód lub dowolnych owoców mięta do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ, PEŁNOZIARNISTE- NAJLEPSZE 161

Kolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To najlepsze z dotychczasowych ciastek, potwierdzą to wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie) - 200g miękkiego masła - 100g mąki orkiszowej typ750 - 50g mąki(...)duże jajo - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego, lub pomieszany ksylitol i cukier) - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 1 szklanka* orzechów (u mnie nerkowce, migdały i pecan) - 100g czekolady (w wersji z ksylitolem dałam czekoladę słodzoną glikozydami stewiolowymi, w wersji z cukrem trzcinowym czekoladę z jajek niespodzianek) *szklanka 250ml W misie

Smaczne Zdrowe
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 176

pieprz czarny, cukier Masło x 50 g Natka pietruszki x 25 g Oliwa z oliwek 100 ml Koperek Musztarda dijon x 5 g Miód wielokwiatowy płynny x 20 ml Orzechy włoskie x 25 g Orzechy laskowe x 25 g Sposób wykonania : Kalafiora pokrój na duże różyczki, smaż na oleju z jednej strony aż będzie złoto brązowe. Komosę ryżową wstaw(...)całość udekoruj ładnymi listkami rukoli. Dressing do mix Active : Oliwę z oliwek wymieszaj z koperkiem, musztardą Dijon i miodem tak aby powstała jednolita konsystencja. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i dopraw do smaku solą i pieprzem. Autor Sebastian Olma, Szef Kuchni 5. Risotto z marynowanymi kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem Składniki na 4 porcje : Olej roślinny

SMYKWKUCHNI
Serek kanapkowy z nerkowców z nutą czosnku 178

Orzechy nerkowca w ciągu ostatnich lat zyskały sporą popularność za sprawą swojej wszechstronności i właściwości. W internecie możemy znaleźć przeróżne przepisy z ich udziałem zarówno te słodkie jak i wytrawne. Orzechy nerkowca są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zawierają spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, miedzi, magnezu oraz potasu.  Jeśli do tej pory nie jedliście nerkowców, warto dodać(...)cenny element do swojego jadłospisu.  Dziś mam dla Was przepis wykorzystujący orzechy nerkowca, czyli serek kanapkowy z nutą czosnku. Pastę robi się bardzo szybko i prosto, a do tego jest bardzo smaczna.  Serek kanapkowy z nerkowców z nutą czosnku Składniki:  150 g nerkowców 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1/2 szkl. wody lub mleka roślinnego

wegujemy
Batoniki śniadaniowe 113

dobry nastrój na cały dzień. Składniki: 1,5 szklanki (50 g) płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 0,5 szklanki (15 g) amarantusa ekspandowanego 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki orzechów laskowych 4-5 łyżek miodu Przygotowanie: 1) Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekac w blenderze, najlepiej kielichowym. 2) Miód przełożyć do rondelka(...)małym ogniu podgrzewać, aż zacznie się pienić. Zdjąć z palnika, dodać lekko pokruszone płatki, amarantus oraz orzechy i dokładnie wymieszać. 3) Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze ugnieść i uformować w prostokąt. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 15 min. 5) Wystudzić, a następnie pokroić na prostokąty. 6) Gotowe batoniki przechowyć

Fitsweet.me
Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami 151

Kluseczki gnocchi to doskonała baza do wszelkich wyrazistych sosów takich jak ten z dodatkiem sera pleśniowego, orzechy włoskie i rukola tylko podkręcają smak, aromatyczne danie z włoskim akcentem, sycące w sam raz na smaczny obiad. Do dania użyłam gotowych kluseczków z firmy Hilcona  powiem szczerze unikam takich półproduktów bo zazwyczaj składniki mnie przerażają a tu było miłe zaskoczenie(...)baza do przygotowania wielu wspaniałych dań. Polecam! Składniki: 25 dag kluseczków   gnocchi Hilcona 120 g serka twarogowego 150 ml śmietany 12% 30 g pokruszonego sera pleśniowego 2 łyżki orzechów włoskich Kilka listków rukoli Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sól do smaku Pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Sos: Serek twarogowy przełożyć do rondelka wlać słodką śmietankę, wsypać pokruszony

Wanilia i Kardamon
Sernik z kajmakiem 281

Najlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku  i orzechów  jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą(...)ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut  w temperaturze 180 stopni.  Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę.  Dodajemy stopniowo cukier.  Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość

Pyszności Słodkości
Wspaniały tort orzechowy z kremem michałkowym i roladą 281

komponowało i wspaniale smakowało :) Polecam ten tort, jest na prawdę pyszny :)  SKŁADNIKI *tortownica 21cm CIASTO ORZECHOWE -4 jajka -3/4szkl cukru  (szklanka 250ml) -1 szkl zmielonych drobno orzechów włoskich -1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -pół łyżeczki kakao dla koloru ROLADA blaszka 25x25 -3 jajka(...)masła lub margaryny -250g Michałków zmielonych  PONCZ -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO -kilka Michałków do dekoracji -zmielone orzechy do dekoracji CIASTO ORZECHOWE Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy wodę i olej oraz orzechy i kakao. Miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zdrowe batony owsiano- orzechowe 114

cukru, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Dostarczą nam cennych mikroelementów i naturalną słodycz. Taki baton możemy zjeść bez wyrzutów sumienia 😃 Składniki na 4 szt : banan bardzo dojrzały 1 szt, orzechy włoskie drobno posiekane pół szklanki, płatki owsiane pół szklanki, sok z limonki 1 łyżeczka, masło orzechowe 1 łyżka, polewa: czekolada gorzka 70% kakao 4 kostki, woda 1,5 łyżki, Sposób(...)przygotowania: Płatki owsiane i orzechy włoskie wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 min, co jakiś czas płatki i orzechy należy pomieszać, aby równomiernie się podpiekły. Banana rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy sok z limonki, masło orzechowe oraz podpieczone płatki i orzechy. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Z masy formujemy

kulinarne odsłony pati
tort bakaliowy z konfiturą figową 197

wypieki z procentem.  *tortownica 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki startych na drobnej tarce orzechów włoskich (nie zmielonych!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów(...)Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijając dosypywać po trochę cukru. Następnie dodawać po żółtku, później wlać wodę i olej. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyścielonej na dnie papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu przekroić na trzy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 202

jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi  Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora,  1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy(...)oliwek,  2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz.  Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.  Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort orzechowy 164

życzę spełnienia marzeń, wielu pozytywnych wzruszeń oraz pociechy z dzieci. Przy okazji prezentuję przepis na pyszny tort orzechowy. Upieczcie, bo warto!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ½ szklanki cukru, 150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa orzechowa: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Dodatkowo(...)czekolady, kwiaty i listki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, ocet oraz orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przestudzony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty

Tradycyjna kuchnia Kasi