zombie? Ja takiego na razie nie znam, więc oferuję pretekst do zamulania- ciasto i filiżankę kawy. A jak ładnie widać kawałki gruszki:) GRUSZKOWA CHLEBO-BABKA Z IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe(...)łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Gruszk i myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Można też usunąć skórkę (ja zostawiłam bo mi nie przeszkadza). Orzechy mielimy- w oryginalnym przepisie ( tutaj ) były grubo siekane ale u nas nie wszyscy mogą takie
les mirabelleswłaściwie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Udało się wiele rzeczy, które ogólnie uznajemy za relaksujące. Była zupa cukiniowa, ciasto gruszkowe, praca w ogrodzie- trawa jest skoszona, niektóre grządki ogarnięte, orzechy i owoce róży zebrane. Obejrzeliśmy słaby film dla młodzieży, lepszy serial z Halle Berry, ja przypomniałam sobie nawet parę odcinków Felki. Dokończyliśmy halucynogenne zielonogórskie wino. Było dość dużo gotowania(...)fejsbuku możecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM 2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka muszkatołowa Używając obieraczki
les mirabellestemu, ale czy będzie dzień bardziej na to idealny niż dziś? Nie! No to do roboty! Okazało się, że przycięta przez sąsiadów* leszczyna w tym roku miała mnóstwo orzechów. Zebraliśmy je jakiś czas temu i od tego czasu, jak tylko zajrzę do kuchni to chrupię. Nie suszyłam ich, bo planuję je zjeść na bieżąco, a najbardziej lubię takie świeże(...)ciastek potrzebne będą mielone- te wilgotne trochę ciężej się mieli, ale również się nadają. A jak zmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona. A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które już w kilku wersjach tu polecałam, ( cytrynowo-tymiankowe , kwiatowe i czekoladowo-tymiankowe ). W wersji z książki "coffee- a fine selection of sweet treats
les mirabelleszniechęci Cię do kolejnego podobnego zakupu, gdyż to samo możesz przygotować samodzielnie i nie potrzebujesz dużo więcej czasu niż na wycieczkę do supermarketu. To crunchy to same płatki, orzechy i miód- żadnych konserwantów, barwników i tony cukru. Pysznie orzechowe, aromatyczne i bardzo chrupiące. Idealnie komponuje się z jogurtem naturalnym i owocami, szczególnie z bananem. Rezygnacja z takiego posiłku(...)białka , 6,6g tłuszczu , 16,5g węglowodanów oraz 2,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g płatków jęczmiennych 200g płatków owsianych góskich 60g orzeszków ziemnych bez soli 60g migdałów 60g orzechów włoskich 30g wiórków kokosowych 55g miodu/syropu z agawy 3/4 szklanki wody odrobina cynamonu PRZYGOTOWANIE: 100g płatków owsianych zmielić na mąkę Zmielone płatki owsiane połączyć w misce z pozostałymi oraz z jęczmiennymi
peanutbuttermonsterdużo pisać - najlepsze domowe masło orzechowe, o niebo lepsze i zdrowsze niż to sklepowe. Możecie użyć dowolnych orzechów - ziemnych, włoskich lub laskowych. Mi najbardziej smakuje wersja z orzechami włoskimi, tak pyszna, że od tygodnia dodaję je do owsianki, którą możecie znaleźć tutaj :) Składniki : 400 g orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych* 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju (lub więcej(...)uzyskania pożądanej konsystencji) Orzechy umieścić w mocnym mikserze (Thermomix okazał się bardzo przydatny ;). Zmielić, dodać sól i olej zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe masło przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! * jeśli używamy popularnych orzeszków ziemnych solonych, nie ma konieczności dodawania soli i oleju (są wystarczająco oleiste
Chocolate Muffin Blogbrakuje... Orzechowe muffinki Składniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko 1szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy(...)mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Z takiej
Lawendowe NieboMoim zdaniem idealne! :) Składniki na ok 10 dużych batoników: 200 g ekologicznych płatków mix 5 zbóż Symbio 50 g ekologicznego poppingu z amarantusa Symbio 70 g ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek oraz ekologiczne orzechy pekan i brazylijskie Symbio ) garstka jagód goji Symbio mała garstka sezamu 100 g masła pół szklanki płynnego miodu (można(...)dać mniej jeśli lubicie mniej słodkie smaki) 50 g brązowego cukru trzcinowego. Orzechy z grubsza siekamy na mniejsze kawałki. Masło wkładamy do rondelka wraz z miodem i cukrem i podgrzewamy do rozpuszczenia i wymieszania składników. Do dużej miski wsypujemy płatki zbożowe, amarantus, orzechy, jagody goji i sezam i zalewamy rozpuszczonym masłem z miodem i cukrem. Dokładnie mieszamy i przekładamy
Zawsze głodna!łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 140 g cukru brązowego 50 g złocistego cukru kryształu 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 4 jajka 3 jabłka 100 g orzechów włoskich Jabłka myjemy, nie obieramy tylko ze skórka ścieramy na grubych oczkach tarki. Orzechy siekamy na kawałki. Mąkę, cynamon, sodę, cukier umieszczamy w misie miksera. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej i jajka(...)niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy początkowo w formie a następnie na kratce kuchennej. Krem
Made By Mom And Sonzdjęcie się gdzieś zawieruszyło i znalazłam je dopiero dzisiaj robiąc komputerowe porządki;) Biszkopt* 3 jajka 100 ml mąki pszennej 100 ml drobnego cukru do wypieków 100 ml orzechów zmielonych bądź mocno pokrojonych 25 ml zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżka cappuccino szczypta soli * z podanych składników należy upiec trzy biszkopty, można też potroić ilość składników i upiec jeden(...)kawę, ekstrakt waniliowy, wodę i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą soli. Gotową pianę delikatnie przekładamy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy orzechy i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka. Krem
Krakowskie smaki Anigramów masła prawdziwego 82% tłuszczu kilogram mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 80 gramów przyprawy do piernika garść ubitych* orzechów włoskich Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy, (cały czas mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, przyprawę do pierników(...)sodę oraz mleko. Na sam koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować. Uwagi co do wykonania piernika: Piernik pieczemy
Krakowskie smaki Anizostała owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić? Trochę szkoda. Przygotowałam zdrowe ciasteczka owsiane , bez mąki, bez jajek i bez cukru! Do pulpy owsianej dodałam jedynie miód, mielone orzechy laskowe, siekane migdały i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu składników, resztki masy oblizywałam z trzepaczki, takie były smaczne. Pyszne miodowe ciasteczka owsiane z orzechami i migdałami: 150 g pulpy z otrębów(...)owsianych 100 g mielonych orzechów laskowych 50 g siekanych migdałów 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzewamy piekarnik do 150 ° C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pulpę owsianą przekładamy do misy blendera, dodajemy miód i miksujemy. Orzechy, migdały mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmiksowaną owsianą masę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Mokrymi dłońmi robimy kulki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo smaczne orzechowe bułeczki i miękkim wnętrzu i aromacie orzechów. Ich kawałki miło chrupią w ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i wytrawnym dodatkiem. Składniki 250g mąki pszennej typ 500 150g mąki żytniej razowej typ 2000 250ml letniej wody 21g drożdży Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 50g masła 50g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać(...)Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć
Pyry na Gazpudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej chałwy ½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki, olejek, cukier puder i zagnieść jednolite(...)masę na mazurku. Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Przygotować masę chałwowo – orzechową: Śmietanę, chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze i rozdrobnić na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 3 minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć
Na słodko lub wytrawnieweekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy [ dzięki za wspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam kiedy zrobić coś innego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek(...)szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymieszać i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą sok.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem ,wsypać do jabłek. Dodać jajka i wszystko wymieszać łyżką.Przełożyć
Moje domowe kucharzenieKolejna moja propozycja na szybką przekąskę to szybkie paluchy z orzechem włoskim i rozmarynem. Zrobicie je błyskawicznie a polecam do nich: http://www.cooktobi.pl/2015/01/szybki-sos-serowy.html http://www.cooktobi.pl/2014/12/klasyczny-sos-czosnkowy-z-nuta-czabru.html Zaparaszam do kuchni i polubienia bloga! :) Czas przygotowania: 15-20 minut Na 4 paluchy Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 1 łyżka mąki kukurydzianej Sól himalajska Orzechy włoskie Rozmaryn Cukier Olej rzepakowy(...)móc je modelować. Następnie na wysypaną na blat mąkę żytnią przekładamy ciasto, obtaczamy i ponownie wyrabiamy - teraz powinna nam odchodzić od dłoni. 2/ Na papier do pieczenia wysypujemy pokruszone orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Rolujemy paluchy z ciasta i obtaczamy w orzechu i rozmarynie. Pozostawiamy je na papierze do pieczenia który wkładamy do piekarnika na 10-15minut. 3/ Wyjmujemy
Kuchnia PROzdrowotna