Postanowiłam na początek jednak przygotować 2 bochenki. Jedyne zmiany do przepisu, jakie wprowadziłam to trzymanie starteru przez ostatnie 12 godzin w cieple. Musiałam też dodawać więcej wody a zamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe.Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb(...)cukru muscovado2 cups(450 ml )plus 1 3/4 łyżki wody / dużo więcej….3 1/4 łyżeczki drożdży7 łyżek masła4 łyżeczki soliDODATKOWO:1/2 cup(110 ml) mąki3/4 cup(160 ml) orzechów /u mnie laskowe1/3 cup(75 ml) pistacji /pominęłam1 i 3/4 łyżki masła do smarowania1. Wymieszaj mąki z cukrem. Dodaj starter, wodę i drożdże i zagnieć na niskich obrotach przez
UgotujmyTo.plaromat migdałowy ok. 450 g bakalii u mnie:80 g suszonych moreli80 g suszonych śliwek80 g rodzynek40 g fig20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów80 g orzechów włoskichKutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi. Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy.Kaszę przepłukujemy, a następnie zalewamy 1,5 szklanki czystej wody, dodajemy masło oraz sól. Gotujemy pod przykryciem przez
Słodka StronaSernik dyniowy już na blogu prezentowałam z dodatkiem mleka kokosowego .Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki - dynia,śliwka węgierka i orzechy laskowe.Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków.Spód sernika również upiekłam samodzielnie,by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach.Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi ,zmielonymi orzechami laskowymi,które nadały całości niebywałego aromatu.Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących(...)ogóle niewyczuwalny.Puree z dyni nadaje sernikowi pięknej pomarańczowo-złocistej barwy.Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".Składniki na spód sernika:95 g mąki orkiszowej jasnej60 g mielonych orzechów laskowych 30 g cukru pudru1 żółtko60 g masłaszczypta soli Składniki na mase serową:1 kg sera 3- krotnie zmielonego 250 g puree z dynii Hokkaido4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy40
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiedziałam, że prędzej czy później go i tak przygotuję. Tort jest zdecydowanie dla wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy :)! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne. Podobno tort bezowy dacquoise jest w Polsce popularny w cukierniach Sowy ale z racji tego, że ja dość długo w Polsce nie mieszkam to jakoś(...)szklanki)2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka białego octu winnegoszczypta soli250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki 30%1 łyżka cukru pudru120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszkipół szklanki orzechów włoskich10 daktylikakao i cukier puder – do posypania1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry) aż do jego
UgotujmyTo.plmusicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa(...)CIASTO:375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach3 jaja250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 250 g)210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego280 g maki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej
Słodko-Słony Świat Ilonygram miodu100 gram syropu klonowego (lub miodu)2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder)100 gram zmielonych migdałów100 gram zmielonych orzechów włoskich100 gram mąki orkiszowej typ 2000100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów1 jajko15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :))3/4 łyżeczki sodyOrzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem i posiekanymi(...)orzechami. Taka oprawa najlepiej podkreśla smak tych pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły i ma ciekawy smak. W garnuszku podgrzewam miód, syrop klonowy i stewie (bądź cukier trzcinowy). W misie mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko
Mango Papajaokoło 3 minut, zanim zacznie brązowieć.Masa:150 gram miękkiego masła,1 puszka mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone gotowane lub puszka "krówki" ),1-2 łyżki koniaku lub spirytusu,1 szklanka orzechów włoskich zmielonych.Masło, mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego.Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać(...)przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę. Posypka: obcięte reszki pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki zmielonych orzechów.Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin i ....smacznego :)>>>Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na nazwę ciasta.<<<Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM. Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi dzień równie świeże. Nie wiem, jak smakują na trzeci dzień, bo nigdy tak długo nie stały ;)Składniki:380 g mąki pszennej,210 ml mleka(...)jajko,20 g cukru,10 g drożdży,1,5 łyżeczki soli,70 g miękkiego masła,100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietany 18%3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany(...)razu przygotować polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej POLEWA ŚMIETANKOWA - na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki- przygotować orzechy laskowe: jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów- obrane orzechy pokroić na duże kawałki- czekoladę
Smakołyki Berenikipomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania(...)makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili)1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy)2 ząbki czosnku1-2 łyżki tartego parmezanu7 orzechów brazylijskich7-8 dużych listków bazylii1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie)4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów)sól morska Makaron (może być zwykły, a może być
Poezja smakuzdecydowany i ostry smak, który nadały cynamon w doborowej kompanii goździków, ziela angielskiego, pieprzu i kilku innych ziółek. Odpowiednia dawka bakalii, wszystko razem oblane czekaladową polewą i posypane kruszonymi orzechami laskowymi. I nie wiadomo, czy rzucać się do jedzenia, czy patrzeć i kontemplować ;-)Przy okazji, polecam polewę, którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta(...)jajka125 g mleka 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika3 płaskie łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek)400-500 g powideł do przełożenia piernikapolewa garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka włóż miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały
Grahamka, weka i kajzerkaglutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy...Składniki:200 g startej na małych oczkach marchwi100 g mąki gryczanej90 g brązowego cukru80 ml oleju/oliwy30 g orzechów włoskich30 g wiórków kokosowych2 jajkałyżeczka cynamonułyżeczka sodyłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipolewa: 100 g kremowego serka philadelphia 2 łyżki masła(...)szklanki cukru pudru trzcinowegododatkowo: garść orzechów włoskichPiekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać.Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość.Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać
wyzwania kuchenneminut wcześniej. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych(...)biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam
Słodkości i nie tylkozagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut. Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich 5 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem(...)mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C. 2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć
Apetyczna babeczkajajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf - 4 jajka(...)szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf 2 szklanki startej na dużych
W kuchni Karmel-itki