Tradycja nakazuje aby w Tłusty Czwartek nasmażyć górę smakołyków. Najbardziej popularne są pączki, oponki i chrust. W tym roku wybór padł na oponki bo pączki i chrust były już tydzień temu ;) Oponki z tego przepisu są naprawdę pyszne. Mają lekko chrupiącą skórkę i bardzo delikatny środek. Nigdy nie jadłam lepszych :) Z podanych proporcji wychodzi około 40 oponek. Gwarantuję(...)części, każdą przekładać na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szeroką szklanką wykrawać krążki, w środku wycinać kółeczka kieliszkiem. Oponki delikatnie kłaść (wcześniej delikatnie strząsając nadmiar mąki) na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe oponki obtoczyć w cukrze pudrze
Smakołyki AsiNajlepsze oponki serowe jakie kiedykolwiek jadłam. Wychodzą lekkie, pulchne, miękkie i delikatne. Robi się je bardzo szybko i szybko znikają :) Jak karnawał to oponek serowych nie może zabraknąć :) Składniki na około 30 oponek: * 400 g mielonego twarogu z wiaderka * 3 jajka * 550 g mąki * 1/2 szklanki cukru * 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * szczypta soli * cukier puder do posypania(...)twaróg. Zagnieść ciasto. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto z miski, lekko zagnieść. Podzielić je na pół. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawaczem do oponek (szklanką koła, następnie w każdym kółku wyciąć małą dziurkę tylką cukierniczą lub kieliszkiem)wycinać ciastka. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać partiami oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ostudzone
Zrób to smacznieOpis Oponki serowe : Oponki serowe są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Ogromnym atutem jest szybkość i łatwość wykonania. Oponki serowe to nic innego jak pączki z dodatkiem twarogu, a w sumie bardziej swoim wyglądem przypominają słynne donuty. Słynne pączki z wydrążoną dziurą po środku. Są idealne na słynny Tłusty czwartek, gdzie bez wyrzeczeń możemy objadać się pączkami, faworkami czy donutami(...)mąką blacie. Z gotowego ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Następnie na środku musimy wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy olej z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Gotowe oponki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na końcu lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWitam Kochani, tłusty czwartek już za kilka dni. Zapraszam Was na rewelacyjne, pulchniutkie i nie gumiaste oponki serowe. Robi się je na serku homogenizowanym. Łatwe, pyszne, zawsze wychodzą. Zdecydowanie najlepsze oponki jakie robiłam. ZAPRASZAM NA FILM NA KTÓRYM POKAZUJĘ JAK ZROBIĆ PYSZNE OPONKI KROK PO KROKU SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo oponek -300g serka homogenizowanego waniliowego(...)wałkujemy na około 0,5 cm grubości. Kubkiem lub szklanką wycinamy koła, a w nich mniejsze np zakrętką od wody mineralnej. Do garnka lub patelni wlewamy olej tak by oponki nie dotykały dna i podgrzewamy. Smażymy na złoty kolor obracając. Oponki pięknie rosną w smażeniu, napuszają się. Smażymy na złocisty kolor, usmażone dajemy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore wyzwanie, ale zwieńczone sukcesem. Z niczego powstał fajny i szybki smakołyk. Składniki na około 12 sztuk: 1 ¾ szklanki mąki 1 szczypta soli ½ łyżeczki sody 2 łyżki wódki 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek musu jabłkowego 80 g KASI wegańskiej(...)Dodatkowo: Cukier puder do posypania oponek Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto będzie elastyczne, jeśli zbytnio będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 6 mm i wykrawam szklanką krążki, a małym kieliszkiem dziurkę w krążkach. Oponki wegańskie smażę albo na oleju rzepakowym, albo na kokosowym (wlewam na patelnię lub do garnka
Słodki sentymentOponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore wyzwanie, ale zwieńczone sukcesem. Z niczego powstał fajny i szybki smakołyk. Składniki na około 12 sztuk: 1 ¾ szklanki mąki 1 szczypta soli ½ łyżeczki sody 2 łyżki wódki 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek musu jabłkowego 80 g KASI wegańskiej(...)Dodatkowo: Cukier puder do posypania oponek Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto będzie elastyczne, jeśli zbytnio będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 6 mm i wykrawam szklanką krążki, a małym kieliszkiem dziurkę w krążkach. Oponki wegańskie smażę albo na oleju rzepakowym, albo na kokosowym (wlewam na patelnię lub do garnka
Słodki sentymentProsty i sprawdzony przepis na oponki serowe. Ciastka wychodzą lekkie i puszyste a do tego chrupiące i pachnące wanilią, pyszne. Składniki: (porcja na dwa duże talerze oponek) 250 g sera białego zmielonego (może być z wiaderka) 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki śmietany kwaśnej 1,5 szklanki mąki /250 g 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)pomocą szklanki, a następnie w środku zrób mniejsze kółka. Użyłam do tego celu zakrętki od małej buteleczki ze spirytusem. Olej wlej do garnka w ilości takiej żeby swobodnie smażyć oponki, na wysokość ok. 5 cm. Do oleju wlej kieliszek spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez oponki. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Wrzuć na próbę jedno ciastko, jeśli po chwili wypłynie
Słodki BlogZachciało mi się wczoraj oponek :) Zagniotłam, usmażyłam i mogliśmy zajadać. Oponki nie są pracochłonne, także jeśli macie składniki, to szybko je przygotujecie. Od razu Wam powiem, że świeże były pyszne, kilka zostało na dziś, ale to już nie to samo. Najlepsze są od razu po wystudzeniu. Z tej porcji zrobiłam 25 oponek. Składniki: 250 g. sera twarogowego(...)stolnicę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta. Tak przygotowane oponki smażyć w głębokim oleju, na małym ogniu, 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu
Agusiowe smakołykijest przepis idealny. Babcine są najlepsze, prawda? I oczywiście nie tuczą... I tak jest w tym przypadku. I w teorii i w praktyce. Oponki są lekkie, nie aż tak bardzo tłuste jak mogłoby się wydawać, delikatnie słodkie. Po prostu przepyszne. Na samym dole znajdziecie rady babci, aby wszystko poszło idealnie :) Składniki : 600 g sera białego (zmielonego(...)dosyć klejące, podsypujemy je mąką. Olej wlewamy do niskiego garnka i go rozgrzewamy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i je wałkujemy na grubość ok. 1/1,5 cm. Wykrawamy oponki szklanką i robimy w środku dziurki. Wrzucamy na gorący olej, jeżeli się pieni dodajemy ziemniaka. Smażymy z każdej strony przez ok. 0,5-1 minutę. Rady : Oponki
Czarnawisienkaszybkie oponki serowe oponki serowe niepieprz Oponki serowe przygotowane są na twarogu sernikowym, dzięki czemu przepis jest szybki, a oponki delikatne i miękkie. Koniecznie wykorzystaj ten przepis w Tłusty Czwartek Przepis na oponki w wersji z serem wiaderkowym, znalazłam u Ani z bloga aniagotuje i muszę przyznać, że zostały ze mną na stałe Artykuł Szybkie oponki serowe pochodzi z serwisu
NiePieprz.plfaworkami, na Tłusty Czwartek nie próżnowałyśmy jednym słowem było co dobrze podjeść. Przepis zakatalogowany “do zrobienia – w gości” dziś się ziścił. Jest okazja, są domowe oponki serowe. Co mogę o nich powiedzieć? Pulchne, miękkie, idealne do schrupania z cukrem pudrem. Próbowałam, polecam!;) Jak dla mnie istny smak i powrót do dzieciństwa! Kto by się nie skusił?! Moja(...)laska wanilii, u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej większa szczypta soli 1 litr oleju opcja: 2 łyżki spirytusu, wódki (oponki mniej chłoną tłuszczu), u mnie brak cukier puder do oprószenia oponek + ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, dodajemy
Zasmakuj KuchniDzisiaj Tłusty Czwartek i z tego, co widzę, jedni smażą tradycyjne wersje pączków lub oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera(...)zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam głównie orzechy, ksylitol i ekspandowaną kaszę jaglaną, ale można dodać też kruszone ziarno kakao, dobrej jakości czekoladę lub inną ulubioną posypkę). Inną wersję dietetycznych słodyczy na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj . A wy kupujecie, smażycie samodzielnie czy wolicie mniej kaloryczne zamienniki pączków w ten jedyny dzień w roku
FitkotDzisiaj Tłusty Czwartek i z tego, co widzę, jedni smażą tradycyjne wersje pączków lub oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera(...)zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam głównie orzechy, ksylitol i ekspandowaną kaszę jaglaną, ale można dodać też kruszone ziarno kakao, dobrej jakości czekoladę lub inną ulubioną posypkę). Inną wersję dietetycznych słodyczy na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj . A wy kupujecie, smażycie samodzielnie czy wolicie mniej kaloryczne zamienniki pączków w ten jedyny dzień w roku
FitkotCoś pysznego! O ile wielką fanką pączków nie jestem, o tyle te oponki wprost uwielbiam. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowywania chrustu czy oponek. Po raz pierwszy jadłam je, zrobione przez babcię mojej koleżanki ze szkolnej ławy. Były przesmaczne:) Te również takie wychodzą. Są mięciutkie i puszyste. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepłe. Wychodzi(...)Stolnicę również posypujemy mąką. Wałkujemy ciasto partiami, niezbyt cienko. Wykrawamy kółka szklanką lub kieliszkiem do wina. Następnie w środku każdego kółka wykrawamy mniejsze kółko (małym kieliszkiem, naparstkiem lub nakrętką). Oponki smażymy na głębokim, średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Odkładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Uwagi: Oponki nie potrzebują zbyt wiele czasu na patelni, smażą
Smaki Na TalerzuMięciutkie, jabłkowe, oblewa je słodki lukier... oto one! PĄCZKI - OPONKI! Dla miłośników drożdżówek ale i dla wielbicieli pączków. Taka trochę zdrowsza, bo nie smażona, pączkowa wersja. Przepis podpatrzyłam w różowistej, lutowej KUCHNI i zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo. Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast(...)pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne jabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszne , puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach donaty oblane błyszczącym lukrem to idealna propozycja zarówno na tłusty czwartek jak i weekendowy deser. Urocze oponki kuszą zarówno wy glą d em jak i smakiem, co sprawia, że nie sp osób im się oprzeć. Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Składniki: (ok. 12 pączków(...)wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku ( opcjonalnie ) Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Sposób przygotowania: Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo
Słodka StronaOPONKI - WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA Smaczne, proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki na około 30-40 oponek: 500 g półtłustego twarogu (najlepiej nie mielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 - 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu ( żeby nie wchłaniały tyle oleju(...)oponki robi się niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Słodycz dla dzieci :-) Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki, bo oponki będą twarde. Jak już uzyskasz odpowiednie ciasto, rozwałkuj na grubość około pół
Calzonella.comKrakowskie smaki nadal w karnawałowym nastroju. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne i proste serowe oponki. Proste nie oznacza nie dobre, te są obłędne;) Nie jadłam ich chyba z 5 lat. Oponki są bardzo dobre, mięciutkie, leciutkie i nie słodkie. Dodatek sera czyni je bardziej wybornymi. Nie wiem czemu ale kojarzą mi się(...)dzieciństwem. Pamiętam jak będąc dzieckiem wykrawałam kieliszkiem dziurki, a ile przy tym miałam radochy ;) A Wy lubicie oponki? Składniki: 0,5 kg maki tortowej 2 jajka pól kilograma sera białego (zmielonego, niekoniecznie) pół kostki masła łyżeczka octu łyżeczka sody smalec do smażenia łyżka octu do smalcu (dodajemy ocet jeszcze do zimnego tłuszczu) Wykonanie
Krakowskie smaki AniOponki serowe, mój smak z dzieciństwa. Najbardziej lubiłam te małe kuleczki posypane cukrem pudrem, a teraz moja córka zajada je ze smakiem. Zróbcie, są naprawdę pyszne. Z tej porcji wychodzi ich dość sporo, ale znikają bardzo szybko.:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Oponki serowe Składniki 75 dag sera śmietankowego lub półtłustego 75 dag mąki 3 jajka 10 dag masła 1łyżeczka sody(...)stolnicę i szybko zagniatamy. W cieście będzie widać kawałki sera, ale nie przejmujcie się tym. Ciasto wałkujemy na grubość od 0,5 do 1 cm, szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (temp. 170 C) po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Jeśli oponki zbyt szybko się rumienią oznacza to, że tłuszcz jest zbyt gorący. Osączamy
To co lubię - gotuję i polecamPuszyste, obsypane cukrem pudrem oponki z serową nutą to najbardziej popularna odmiana znanych na całym świecie pączków. Jest to bardzo lubiana w polskich domach forma słodkiej przekąski lub deseru. Składniki: 600g zmielonego białego sera 500g mąki pszennej 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kółka, a w każdym kółku wyciąć mniejsze kółeczka o średnicy 1 cm. Kulki o średnicy 1cm powstałe po wycięciu można z powrotem zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub po prostu upiec tak jak oponki. 3. Tak przygotowane oponki wrzucić na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia aby równomiernie się
Szalona Kuchnia EwelinyObok pączków i faworków op onki jedna z kulinarnych wizytówek karnawału, czy tłustego czwartku. Mało pracochłonne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do kawy, herbaty… i nie tylko. Tradycyjne oponki serowe – kto ich nie zna? Składniki na ok. 30 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego (w kostkach po 250g) - 500 g mąki tortowej - 4 żółtka - 200 ml śmietanki(...)stron, na oleju rozgrzanym do temperatury 180 ° C. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, a następnie oprószamy cukrem pudrem (można polać czekoladą lub polukrować). Tradycyjne oponki serowe są miękkie, puszyste, wilgotne, aromatyczne i nie przesiąknięte tłuszczem. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, choć nie do pogardzenia też i w dniu następnym. Przepis na oponki dostałam od mojej Mamy
mojewypiekiinietylkoTłusty czwartek już za dwa dni. Coś szaleję w tym roku, ale wprost nie mogę oprzeć się różnym smakołykom. Dziś mam dla Was przepis na maślane oponki. Moja Babcia zawsze je robiła przy okazji tego święta. Cóż… jedni kochają, inni wręcz przeciwnie. A ja? A ja po prostu lubię, gdyż wywołują u mnie falę ciepłych wspomnień i sprawiają, że przypominam(...)sobie różne gesty, słowa czy uśmiech, które już nigdy się nie powtórzą i których już nigdy więcej nie zobaczę. Składniki (na mniej więcej 10 oponek, i przy okazji 10 mikropączków): 25 g drożdży 35 g cukru 100 g mleka 40 g masła lub margaryny (ja wolę masło) 2 żółtka 250 g mąki tortowej Szczypta soli Opcjonalnie 1 łyżka spirytusu
Kate's KitchenPrzepis na oponki serowe dostałam od mojej Cioci, w jej oryginalnym przepisie zamiast twarogu daje się do nich serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po zagnieceniu jest od razu(...)gotowe do smażenia :) Z podanych składników zrobiłam 60 oponek o średnicy ok. 4 cm. Składniki: 250 g drobno mielonego twarogu, sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg) 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego + ok. pół litra oleju do smażenia, cukier puder do posypania Wszystkie składniki przed przygotowaniem
CiastkozercyKiedy zabierałam się za przygotowanie tych oponek nie sadziłam, że coś z tego wyjdzie. Ciasto bez jajek a zamiast mleka ciepła woda? Na pewno nie będą smaczne. Okazało się jednak, że takie oszczędne oponki, wchłaniają o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia i smakują znakomicie. Składniki 1 kg mąki 30 g drożdży 3 łyżki cukru ok. 1 szkl ciepłej wody(...)Dodajemy do niej masło, nasiona chia oraz wyrośnięty zaczyn. 4. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę. 5. Kiedy będzie gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki. 6. Ja użyłam foremki w kształcie kwiatka. 7. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu. 8. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKarnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych pączuszków. Składniki : 250 g. serka ricotta ( można użyć zwykłego białego sera) 250 g. mąki pszennej 125 g. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kieliszek wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka
Niebieski kubek z kawa