Pieczone oponki serowe – bardzo proste do przygotowania i bardzo szybkie. Ciasto zagniatamy raz dwa za pomocą łyżki i ręki i nie trzeba używać tu miksera czy innych maszyn. Takie oponki możemy usmażyć w głęboki tłuszczu i wtedy stają się iście karnawałowym deserem, idealnym też na Tłusty Czwartek. Możemy też jak ja teraz upiec je w air fryer(...)piekarniku i wtedy mamy pyszny, dietetyczny deser. U nas zniknęły w kilka chwil, a dzieci dopominały się kiedy zrobimy je ponownie. PRZEPIS PIECZONE OPONKI SEROWE Składniki na ok 15-20 szt w zależności od wielkości: 500g mąki 500g sera białego twarogu (może być chudy) (jeśli jest mało wilgotny będziemy potrzebować jeszcze 2-3 łyżki śmietany) 50g oleju 1 jajko
Dorota SmakujeDzień dobry :-) Dwa dni temu pisałam Wam o musie dyniowym, który można wykorzystać do wypieków takich jak np. oponki. Przepis na nie znalazłam na blogu moje wypieki . Trochę musiałam go zmienić, bo nie miałam mąki chlebowej i oczywiście zmniejszyłam ilość cukru. Oponki wychodzą przepyszne, nawet nie myślałam, że tak będą nam smakować. Dyni w ogóle w smaku nie czuć, dodatkowo(...)opinki obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem i to powoduje, że smak jest super. Mnie przypomina churros. Z podanego przepisu mnie wyszło około 50 oponek (wykrawałam zwykłą szklanką 250 ml). Polecam i miłego dnia Wam życzę ;-) Składniki: 550 g mąki pszennej (jeśli chlebowa to 450 g) 10 g suchych drożdży 180 ml mleka 280 g puree z dyni
kruche babeczkiSerowe oponki, czyli niekwestionowany bohater karnawału i wspomnienie z dzieciństwa. Szybki i pyszny deser, który najlepiej smakuje oczywiście na ciepło z cukrem pudrem. Składniki na około 25-30 oponek: 3 szklanki mąki 1 szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 6 żółtek (z białek możecie zrobić babkę ) 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: Olej(...)część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawam szklanką kółka, a mniejszym kieliszkiem (lub malutką foremką) kółko lub inny kształt w środku (miałam małe serduszko, więc moje oponki mają też dziurkę w kształcie serduszka ). Na patelnię wlewam olej na wysokość około 2 cm i rozgrzewam (olej nie może być za gorący, żeby oponki się nie spaliły
Słodki sentymentSerowe oponki, czyli niekwestionowany bohater karnawału i wspomnienie z dzieciństwa. Szybki i pyszny deser, który najlepiej smakuje oczywiście na ciepło z cukrem pudrem. Składniki na około 25-30 oponek: 3 szklanki mąki 1 szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 6 żółtek (z białek możecie zrobić babkę ) 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: Olej(...)część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawam szklanką kółka, a mniejszym kieliszkiem (lub malutką foremką) kółko lub inny kształt w środku (miałam małe serduszko, więc moje oponki mają też dziurkę w kształcie serduszka ). Na patelnię wlewam olej na wysokość około 2 cm i rozgrzewam (olej nie może być za gorący, żeby oponki się nie spaliły
Słodki sentymentPyszne! Papanasi to takie rumuńskie smażone serowe pączki, składające się z większej oponki, śmietany, kwaśnego dżemu i małego pączka na wierzchu. Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, a upiekłam je za sprawą akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem piekliśmy pyszne pączki z bloga Doroty Moje Wypieki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Artsy Bites. Trzeba powiedzieć(...)bardzo łatwy przepis na pączki. Nie trzeba czekać aż serowe oponki wyrosną, robi się je szybko. Świetny pomysł na tłusty czwartek! Odrobinę przepis zmodyfikowałam, zamiast cukru dodałam ksylitol, nie dodawałam wanilii ( zabrakło), dodałam za to zmielony kardamon. Część oponek podałam z bitą śmietaną, część z kokosowym jogurtem bez cukru. Zrobiłam wersję dla dorosłych. Wymieszałam pozostałe z robienia nalewki wiśnie
Stare GaryWitajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby(...)podwoi swoją objętość. 4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeśli ciasto się bardzo klei, należy delikatnie podsypać je mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać oponki i pączki (użyłam metalowego kółeczka o średnicy literatki - chciałam, aby oponki i pączki nie był za duże). Przykryć ściereczką na 30 minut, aż troszkę podrosną. 5. W garnku o grubym dnie
Kuchnia domowa AniInstagramie i kiedy nie mogłam w nocy spać zrobiłam te paluchy, bo przecież wszyscy nimi się zachwycali. Przeczytałam również w komentarzach, że równie smaczne wychodzą z tego przepisu oponki. Nie namyślając się długo, zrobiłam podwójną porcję ciasta drożdżowego i odstawiłam do wyrośnięcia. Po godzinie zaczęłam formować paluchy. Pierwsza tura poszła do pieca, pozostałe wyrastały jeszcze na stolnicy z gdzieś(...)ciasta zostawiłam na smażone oponki. Nie bardzo chciało mi się wierzyć, jakie to cuda z takiego ciasta miałyby wyjść. Wrzuciłam pierwszą partię na rozgrzany olej, wyłowiłam i spróbowałam. I wiecie co? Wstyd się przyznać, ale pozostałe na stolnicy paluchy, szybko zagniotłam ponownie i wykrawałam z nich kolejne oponki Oponki są puszyste, bardzo smaczne i robi się je naprawdę szybko
Mieszam w GarnkuOponki to doskonała przekąska lub deser. Najczęściej jemy je podczas karnawału, jednak osobiście mogę je jeść o każdej porze roku! Głównym składnikiem tradycyjnych oponek jest biały ser – w moim przepisie zamieniłam go na tofu. Pominęłam także jajka. W ten sposób stworzyłam przepis na pyszne wegańskie oponki – mega pyszne! Zapraszam Składniki (na ok. 15 sztuk): 250 g tofu naturalnego(...)rozdrobnić tofu. Gotowe ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Teraz wykrój okręgi (najlepiej dużą szklanką), a w środku każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem). Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Ja użyłam oleju rzepakowego, jednak bardzo dobrym wyjściem będzie też olej kokosowy. Oponki smażyć najlepiej w szerokim, niskim garnku
Via GustoOponki serowe Ostatnio na kilku blogach, jak to w karnawale, mignęły mi oponki. Spostrzegawcze moje latorośle również dostrzegły te ciacha i zaczęły domagać się takowych. Odkurzyłam więc stary przepis i tak oto są. Ciastka z bardzo adekwatną nazwą. W zjedzeniu olbrzymich ilości jeszcze ciepłych oponek powstrzymuje mnie jedynie migocząca gdzieś w głowie wizja przyszłości, w której cała zbudowana jestem właśnie(...)oponek poprzeplatanych fałdkami. Niczym ludzik z reklamy Michelin. Lepiej wróćmy do oponek. Są naprawdę pyszne. A do tego bez drożdży, wyrabiania, czekania i bicia wałkiem. Skusicie się? Składniki na około 20 sztuk: 250 g półtłustego twarogu 250 g mąki tortowej 3/4 łyżeczki sody 40 g drobnego cukru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% dodatkowo
Pełny talerzjeszcze jedne oponki. Tym razem są to oponki, które przygotowujemy poprzedniego dnia i na noc wkładamy ciasto do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, ogrzewamy i wycinamy oponki. Bardzo dobry przepis, wygodny z racji rozłożenia pracy na dwa dni. Przepis znalazłam dawno temu u Anity Chu. UWAGA: przepis został uaktualniony i minimalnie zmieniony, aby oponki wyszły perfekcyjnie. Oponki drożdżowe(...)lodówce ponad 20 godzin). Po tym czasie wyjąć z lodówki, zostawić na blacie na koło 2 godziny, aby się ogrzało. Później rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Ułożyć np. na blasze, którą umieścić w ciepłym miejscu na 30 min, aby oponki podrosły. Podrośnięte smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy. Frytkownicę rozgrzać
Posadzone i zjedzonetylko przy tych okazjach? No dobrze, przyznam się, nie chciało mi się pisać sposobu wykonania i dlatego ten przepis wstawiam dopiero teraz :) Bardzo długo zbierałam się, żeby usmażyć te oponki, byłam przekonana, że są trudne do wykonania. I zupełnie niepotrzebnie, nawet mój Połówek czynnie uczestniczył w wyciskaniu ciasta, eksperymentując przy tym z kształtami pączków, oraz w ich lukrowaniu. A jaką(...)środku były bardziej wysmażone, ale mimo to smakowały doskonale. W głębokiej patelni o średnicy 28 cm rozgrzałam tłuszcz – u mnie wyszedł prawie litr oleju i pół kostki smalcu. Oponki powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Na blacie rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia i posmarowałam go olejem. Na papier wycisnęłam w odstępach (widać na zdjęciu) kółka o średnicy 6-7 cm. Następnie
Kuchenne zapiski Edytygodziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. kieliszkiem), wykrawać oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju lub smalcu dobrze rozgrzanym po kilka minut(...)każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na papier do odsączenia. Przygotować skórkę kandyzowaną Skórkę pomarańczową obieramy z pomarańczy którą wcześniej dokładnie myjemy. Pozbywamy się białegje części. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i zasypujemy wodą. Smażymy ok. 20 minut bez przykrycia
I LOVE LIFELekkie jak puch, niekluchowate oponki. Mięciutkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Przygotujecie je ekspresowo (około 20 minut), z kilku zaledwie podstawowych składników i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Na etapie przygotowywania, ciasto jest dosyć mokre, tak ma być. Wystarczy podsypać je mąką, uformować kulę i i delikatnie rozwałkować na gruby placek. Tego ciasta nie trzeba(...)nawet nie należy wygniatać. Pracujemy z nim krótko, tylko z zewnętrzną warstwą, która jest oprószona mąką. By oponki nie wchłaniały tłuszczu warto dodać trochę spirytusu do ciasta. SKŁADNIKI OPONKI 250 g twarogu 100 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka
cool and mintyTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc i ja zaczęłam przygotowania. Chciałam zrobić próbę generalną i wypróbować przepis. Postanowiłam zrobić oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy, oblane gorzką czekoladą z nutką pomarańczy...Mniamm ;) Nigdy wcześniej nie robiłam oponek, więc wyszły mi trochę koślawe - jedne mniejsze, drugie większe, ale smak rekompensuje ich wygląd. Są naprawdę przepyszne! Składniki: 3 szklanki(...)stolnicę obsypaną mąką i rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm. Wycinamy krążki za pomocą kubka, a w środku każdego krążka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki. Gotowe oponki przykrywamy ściereczką na około 30 min., aby urosły. Olej rozgrzewamy w szerokim rondelku do temp. ok 175 stopni. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki osączamy
Kuchnia MagdaLeny