zdrowsze alternatywy. Choć nie jestem fanem naleśników, to ten przepis przypadł mi do gustu. Oto naleśniki orzechowe – niskowęglowodanowe, bezglutenowe, bez nabiału, paleo . Większość naleśników paleo ma charakterystyczny smak omletu i bananów i nie wszystkim to pasuje. Te naleśniki, choć mają w składzie jajka i banany, mają delikatny orzechowy smak . Nadają się na śniadanie albo deser, choć dzieci zjedzą(...)paleo: Naleśniki bananowe z mąką kokosową , Czekoladowe naleśniki oraz Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki . Smacznego! Więcej o składnikach: Czy orzechy są paleo? Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone 1 naleśnik 137 kcal 3,4 g 0,9 g 13,5 g 0,7 g 1,7 g Dieta paleo i samuraja Dieta LCHF
PaleoSMAKtłuszczu dostarcza 9 kcal (37 kJ) 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal (17 kJ) 1 g czystego alkoholu dostarcza 7 kcal (29 kJ) Wartości odżywcze żywności (BTW – białko, tłuszcz, węglowodany) można sprawdzić w tabelach kalorii, aplikacjach lub na opakowaniu gotowego produktu. Na podstawie wartości odżywczych można obliczyć wartość energetyczną 1 produktu lub całego posiłku składającego się z kilku(...)białkowe dobrej jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy
Ola la LCHFNie jestem wielkim fanem oglądania telewizji, jednak ostatnio przypadkowo trafiłem na jeden z popularnych programów kulinarnych, gdzie prowadzący przygotowywał arabską szakszukę. Szczerze mówiąc po raz pierwszy
Gar Zdrowiasmaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy(...)względu na pomidory i orzechy, a i same oliwki, nawet jak nie są nadziewane papryką, to często maja jakieś niedozwolone przyprawy (np. chili). Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone 100 g 620 kcal 9 g 6 g 65 g 8,5 g 10 g Łyżka (13 g) 80 kcal
PaleoSMAKDziś parę słów o płatkach owsianych. Przyznaję, że do niedawna rzadko jadłam tego typu produkty na śniadanie, preferowałam raczej kanapki, omlet czy jajecznicę. Ostatnio jednak coś mnie tchnęło i postanowiłam się przemóc. Zalety owsianki zdecydowanie przemawiają za tym, że warto ją włączyć do swojej diety. Postanowiłam zebrać najważniejsze dostępne na temat płatków owsianych informacje w jedno miejsce. Zapraszam do lektury(...)cery suchej i wrażliwej). Następnie smarujemy twarz wykonując koliste ruchy. Zostawiamy na 10 minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą, maseczkę do twarzy – 2 łyżki zmielonych płatków zmieszanych z ubitym białkiem kurzym nakładamy na twarz i zostawiamy na 10 minut. Można dodać również 2 łyżki zmielonej, suszonej pokrzywy – taką maseczkę na pewno polubi cera trądzikowa. Ciekawostki na temat płatków
Powiedz dietom nieZdrowe śniadanie, pełne wartości odżywczych to podstawa. Osobiście uwielbiam jajecznicę w przeróżnych wariantach, czy omlety z nowalijkami, czy jajka sadzone, jednak moje serce skradła szakszuka. Pokazywałam Wam kiedyś przepis na szakszukę z pomidorami i papryką , a dziś zapraszam na przepis z dodatkiem cieciorki. Całość wzbogacona o szklankę dobrego soku potrafi dać kopa energetycznego na cały dzień, a także ucieszy podniebienie(...)warzywach robimy za pomocą łyżki wgłębienia, następnie w te wgłębienia wbijamy jajka i przykrywamy, by przez 5 minut dusić całość na małej mocy palnika. Danie jest dobre, gdy białko jest wyraźnie ścięte. Zajadamy gorące, posypane natką świeżej zieleniny
Poezja Smaków - blog kulinarnyJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podstawowym elektrolitem. Odpowiada za odpowiednie utrzymanie temperatury organizmu, bierze udział w czynnym transporcie międzykomórkowym, ma swój udział w przesyle impulsów nerwowych do mózgu, reguluje napięcie mięśniowe, pozwala na trawienie białek w żołądku. Długotrwały niedobór sodu, tzw. hiponatermia, to stan w którym zawartość sodu w organizmie spada poniżej 130 mmol/l krwi. Pojawia się w stanie dużego i szybkiego(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem
Karo in the KitchenSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!