Składniki: ze strony Filozofia Smaku 3 jajka (osobno białka i żółtka) 3 łyżki erytrolu lub innego cukru* 30 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku
Moja Galeria SmakuPyszna propozycja na śniadanie :) Omlet z pieczarkami i papryką Składniki: mąka - 2 łyżki jajka - 2 szt mleko - 2 łyżki sól - szczypta pieczarki - 7 szt dużych papryka czerwona - 1/2 szt papryka żółta - 1/2 szt masło do smażenia ser żółty - 4 - plastry szczypiorek Przygotowanie: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Papryki pokroić w paseczki. Na patelnię wyłożyć masło(...)wrzucić pieczarki i paprykę, razem podsmażyć, doprawić sola i pieprzem. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, mleko i mąkę, delikatnie wymieszać. Wylać masę na pieczarki i paprykę, smażyć na bardzo wolnym ogniu, podwarzając nożem delikatnie brzegi. Gdy już dobrze omlet się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę, tak aby pieczarki
Kuchnia Danusidoskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Ten omlet smakuje jak puszyste ciasto, a przyprawa do piernika wspaniale podkreśla jego smak. Do tego aromatyczne jabłka z cynamonem i słodki karmel z daktyli. Pycha :) Składniki: 2 białka 1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 kopiata łyżka mąki jaglanej (lub ryżowej(...)soli 1 łyżka ksylitolu 1 małe jabłko 1/2 łyżeczki cynamonu Karmel: 1 szklanka daktyli + gorąca woda do zalania 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja użyłam elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę oraz przyprawę
Healthy food explorerOmlet, kto go nie lubi? Ja uwielbiam ale ja lubię wszystko co z jajkiem ;-), ale to już dobrze wiecie. Dzisiaj pomysł na omlet trochę na zasadzie czyszczenia lodówki z resztek jedzenia, wersja dla męża czyli - daj mi tyle sera ile się da! ;-) PRZEPIS NA OMLET BISZKOPTOWY: - 3 jaja zerówki lub wolny wybieg - szczypta soli - 2 garście szpinaku świeżego - łyżeczka masła(...)dzierży robota planetarnego wybijam jaja, białka razem z żółtkiem, ucieram aż prawie potroją swoją objętość, będą bardzo puszyste i sztywne, dodaje mąkę i mieszam na "1" przez 30 sekund. Rozgrzewam - tak do połowy- patelnię, dodaję masło, cebulę czerwoną i szpinak, przesmażam aby zmniejszył swoją objętość. Wylewam masę na omlet, na wierzch układam porwaną na małe kawałeczki mozzarellę
SMYKWKUCHNISkładniki na 2 omlety: 3 jajka klasy M 1,5 płaskiej łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół łyżeczki masła 100 ml śmietanki 30% + 1 łyżeczka cukru pudru lub cukru szklanka mrożonych owoców leśnych + parę łyżek wody i 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Owoce wrzuć do garnuszka, zalej wodą i wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, często(...)żółtek i ręcznie wymieszaj trzepaczką, delikatnie. Dodawaj partiami resztę piany z białek do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię, rozpuść masło. Wlej połowę ciasta. Smaż do zrumienienia (ok 2 minuty) z obu stron, nie ruszaj w międzyczasie patelnią. Mimo moich starań oba omlet opadły - pierwszy jeszcze na patelni, natomiast drugi zaraz po zdjęciu na talerz
Anioszek w kuchniucieramy na gładką i puszystą masę wraz z masłem orzechowym. Białka z solą ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy i wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu. Podajemy z wiórkami kokosowymi, dowolnymi owocami i syropem klonowym. Smacznego :) Artykuł Prosty omlet orzechowy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogchlebek żytni na zakwasie, ser feta oraz dużo szczypiorku WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ DODATKÓW: 279kcal Białko: 17,1g Węglowodany: 11,9g Tłuszcz: 19,1g Błonnik pokarmowy: 4,1g Ładunek glikemiczny: 2,9 Spróbuj także: szakszuka w klasycznej wersji, omlet serowo-cebulowy. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkiszczęście jest w takim wieku, że proste kuchenne zabiegi dla zmylenia przeciwnika jeszcze działają :-) Tak więc omlet z uśmiechem zawsze zdziała cuda :-) SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól ziołowa dowolne dodatki do dekoracji masło klarowane do smażenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę
Czary - gary w kuchniPalce lizać! Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym Składniki: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mąki pszennej masło 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka mrożonych truskawek cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Dodajemy truskawki i cukier. Miksujemy, do uzyskania jednolitego płynu. w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Białka ubijamy na sztywno(...)stopniowo wlewamy zmieszane żółtka. Do piany z białek z żółtkami wsypujemy mąkę i miksujemy, aby połączyć składniki. Rozgrzewamy nieprzywieralną patelnię, smarujemy masłem, także jej brzegi. Wylewamy masę omletową. Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Patelnię zestawiamy z ognia. Na patelnię nakładamy podobnej wielkości talerz i przewracamy. Odwrócony omlet przekładamy na patelnię i smażymy nie dłużej
Moja smaczna kuchniamężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem. Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura. Podaję składniki na 1 sztukę 2 jaja "zerówki" 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej szczypta soli banan 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego odrobina gałki muszkatołowej łyżeczka oleju Białka oddzielany od żółtek, dodajemy szczyptę soli(...)ubijamy białka. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę. Mieszamy delikatnie. Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu. Banany karmelizowane: banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil. Omlet posmarować
AZgotuj!dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 8 minut. Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis na opakowaniu) rozprowadzić na omlecie. Truskawki przekroić
Kulinarny karnet ChristopheraKocham omlety na śniadanie! Moja mała córeczka również, dlatego właśnie często one u nas goszczą. Wiadomo, że można je przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, ale u nas zdecydowanie częściej jest opcja numer jeden Tym razem zapraszam Was na pyszny omlet orkiszowy z owocami. Bardzo łatwy, polecam! Idealne śniadanko dla małych rączek Omlet orkiszowy z owocami(...)łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia. Sposób przygotowania: Na początek oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno. Do osobnej miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy mąkę, cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana
Natka PietruszkiOmlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do jajek od „szczęśliwych kur” czyli kur wiejskich biegających po podwórku. Podczas naszej ostatniej podróży po Bieszczadach, natknęliśmy się na gospodarstwo pani Krysi, u której właśnie harcują na podwórku szczęśliwe kury i koguty. Składniki 3 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego masło(...)konfitura lub cukier puder do posypania Wykonanie Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukru waniliowego, dodajemy żółtka i mąkę po jednej łyżce (najlepiej przesiać przez sitko). Łączymy delikatnie wszystkie składniki, nagrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną masła i wlewamy masę. Smażymy omlet na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
Tajemnice Smakusiekamy.Do miski wbijamy całe jajka i energicznie widelcem "kłócimy" żółtko z białkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę , kładziemy plasterek szynki , na niej 3 plasterki pomidora , zalewamy "skłóconym" jajkiem i posypujemy pokrojonym szczypiorem.Doprawiamy przyprawami do smaku. Podmsażamy i jak delikatnie zacznie nam się góra ścinac , to delikatnie przerzucamy omlet na drugą stronę. W ten sposób zaczynamy dzień od "słonecznego "przysmaku
Słodkości i nie tylkominut to polecam z całego serca. Omlet jest mega puszysty i delikatnie słodki. Dodatek gruszki w tym okresie jest wyborem oczywistym. W lecie byłyby to pewnie jagody, truskawki czy morele, no ale mamy zimę :) Składniki: 2 jaja 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki odrobina masła gruszka Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek dodajemy do nich cukier i ubijamy(...)masy na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut następnie obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę omlet przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną gruszkę - można dodać jogurt naturalny i cukier puder :) Smacznego
Gotowanie z pasją