moim blogu. A poniżej kilka propozycji na szybkie, smaczne i odżywcze śniadanie: – omlet z warzywami i awokado, – owsianka z dodatkiem owoców, skyru i orzechów, – kanapki z pełnoziarnistego chleba, jajkiem sadzonym i awokado, – koktajl z warzyw i owoców, wzbogacony o białko w postaci jogurtu naturalnego/greckiego lub białka serwatkowego, – jogurt naturalny z dodatkiem świeżych
Natka Pietruszkinieco zarumienione to wbijamy na nie jajka i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia białek. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z kromką świeżego pieczywa. Smacznego! A jakie są Wasze ulubione propozycje śniadaniowe z jajkami w roli głównej? Stawiacie na omlety, jajecznicę, a może pyszne placuszki? Pamiętajcie, że jajka są bardzo zdrowe i powinny często gościć
Natka Pietruszkiroku życia. 7. Jajka . Podajemy je od razu w całości, czyli żółtko i białko. Najlepiej od szczęśliwych kurek z oznaczeniem 0 lub 1 . Ważne, aby nie były to surowe jajka! Można przygotować je w formie jajecznicy, babeczek, ugotowane, czy jako omlet. 8. Nasiona roślin strączkowych. Jak najbardziej można. Zacznij jednak od małych ilości ze względu na działanie wzdymające
Natka Pietruszkimniejsze cząstki, możemy je dosłodzić jeżeli tego wymagają Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając stopniowo w następującej kolejności: cukier, cukier z wanilią, żółtko jajka, mąka. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy masło i przelewamy masę na omlet. Smażymy do uzyskania lekko rumianego koloru i delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę i chwilkę
MohiellaZapraszam na pyszny deser bezowy w dietetycznej wersji :) Powstał, ponieważ w lodówce znalazłam niewykorzystane białka, a w szufladzie poniewierał się otwarty budyń waniliowy bez
Chocolate Muffin BlogCiągle stały w szafce nieużywane, aż w końcu postanowiłam coś z nimi zrobić. Padło na omlet. Szybki, smaczny i sycący - polecam! A klonowo-pecanowe masło się kończy, już prawie widać dno :( PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~125ml gorącej wody ~2 białka - zostały mi po wypiekach, jeśli nie macie wolnych białek można użyć 1 całego jajka
breakfast of dreamspory moje omlety były zawsze "naturalne", zazwyczaj z dodatkiem aromatu waniliowego :) Ostatnio poszalałam i powstało to cudo :D Polecam! Przepyszny! Mocno czekoladowy i bardzo puszysty :) Składniki: 1 żółtko 3 białka 40 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem
Zdrowie na języku :Pubić na sztywną pianę, dodać trochę soli. Jak białka są sztywne dodać po jednym żółtku cały czas ubijając.Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Na tej samej patelni co smażyły się gruszki roztopić masło i wlać masę jajeczną. Smażyć tak długo, aż podważając płaską łyżką boki omletu poczujecie, że jest wystarczająco sztywny, żeby go przewrócić. Mimo
Kuchnia PokoleńBiszkoptowy, bezglutenowy omlet z owocami. Smakuje jak najlepsze ciasto biszkoptowe, a z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu greckiego to poezja na talerzu! Na śniadanie, lekki lunch lub podwieczorek - smakuje wszystkim bez wyjątku. Koniecznie spróbujcie! Składniki na 1 porcję: 2 jajka 2 łyżki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix Per Pane NUTRI FREE ) 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezownowych owoców(...) oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera na najmnijesze i dodaj żółtka. Po chwili mąkę i cukier. Delikatnie zmiksuj. Na dużej ptaelni rozgrzej olej i wylej biszkoptowe ciasto. Łyżką dokładnie i równo rozprowadź na całej patelni. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowy omlet posmaruj jogurtem lub serkiem i udekorujnowocami
Kuchnia bezglutenowaOmlety na moim stole goszczą bardzo często i przygotowuje je na różne sposoby. Ten jest bardzo sycący i z powodzeniem może posłużyć nie tylko za śniadanie, ale również obiad ;) OMLET PO CHIŃSKU Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM I SŁODKIM SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)przepisu nie rozdzielałam białek i żółtek, od razu ubiłam całość. Do jajek dorzucamy posiekanego kurczaka oraz krewetki. Mieszamy. Dodajemy szczypiorek sos sojowy oraz sos chilli. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam masło) i gdy jest już gorący wylewamy mieszankę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu. Tutaj pojawiają się dwie opcje - mieszamy środek omletu widelcem i czekamy
Życie zamknięte w smakuomlet doskonały na leniwe śniadanie - jabłko i cynamon doskonałe połączenie i cudowny aromat, sprawia że dzień staje się piękniejszy. SKŁADNIKI 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, 1 łyżka wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, szczypta soli Dodatkowo: 1 jabłko, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki cukru, odrobina wody, syrop klonowy WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę i mleko - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cukrem oraz cynamonem, smażymy aż woda odparuje
słodki bratekSposób przygotowania: Białka wbijamy do miski, ubijamy, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Następnym krokiem jest dodanie żółtek i przesianej mąki. Wszystko delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię przykrywką ( nie musi być szczelnie ). Po około 2-3 minutach przekładamy delikatnie omlet na drugą
Słodkie PrzyjemnościPolecam szczególnie w okresie zimowym, kiedy tak łatwo jest się przeziębić. To miło ze strony Łowicza, że nie tylko umila nam początek dnia, ale też dba o nasze zdrowie :) OMLETY JAGLANE: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 3/4 szklanki mleka krowiego, ale może być kokosowe, sojowe, migdałowe 3 jajka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli(...)same żółtka. Wszystko zmiksować blenderem, aż masa stanie się jednolita. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w chłodną masę. Na patelni (∅ 20 cm) rozpuścić odrobinę oleju kokosowego i wlać 1/4 masy. Smażyć na małym ogniu przez około 5 min. Podważając delikatnie łopatką brzegi, zsunąć omlet na talerz, po czym odwrócić na drugą stronę. Smażyć drugą stronę
https:KKuchniaMniamKaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych. Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wypróbowania(...)grudek. Pozostawić na 10 minut umyć i namoczyć rodzynki białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać odsączone rodzynki rozgrzać na patelni masło i wylać połowę ciasta. Ułożyć kawałki pokrojonych na mniejsze kawałki moreli. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy dół się zrumieni zsunąć omlet na talerz i podsuwając nachyloną patelnię (powtórnie natłuszczoną) obrócić talerz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny omlet z kiełbasą i marchewką z dodatkiem sera żółtego, to mój dzisiejszy przepis na smaczne śniadanie. Czasem tyle wystarczy, by dzień był piękniejszy. Składniki: 7 jajek 100 g białek cienkiej kiełbasy 50 g sera żółtego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek mleka masło sól
magiczna kuchnia Kasiodżywcza w 100 g produktu: Energia: 402 kcal Tłuszcz: 18 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g Węglowodany: 38 g w tym cukry: 4,6 g Białko: 14 g Błonnik: 17 g Sól: 1,6 g Erytrytol Składniki ⇾ erytrytol (substancja słodząca) 100% Erytrytol należy do substancji słodzących z grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Odznacza(...)cukry: 15 g Białko: 10 g Sól: 2 g Płatki owsiane bezglutenowe Jumbo Składniki ⇾ płatki owsiane 100% Płatki owsiane to u mnie obowiązkowy produkt w kuchni. Oprócz standardowej owsianki posiadają wiele innych zastosowań. Można z nich zrobić batoniki owsiane, ciasteczka, ciasta, zmielić na mąkę i przygotować naleśniki, omlety czy placuszki. Płatki owsiane są źródłem magnezu, cynku
Zdrowie na języku :Pmalin, płatki migdałowe Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki namoczyć w rumie lub w gorącej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Do większej miski wsypać przesianą mąkę, wlać mleko a na końcu żółtka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać np. drewnianą łyżką. Na koniec dodać odsączone(...)rodzynki i wymieszać. Patelnię rozgrzej z łyżką masła. Gdy masło zacznie lekko skwierczeć, rozprowadzić je po całej patelni i wlać omlet. Smażyć na delikatnym ogniu przez ok. 6 minut lub do czasu aż omlet będzie ładnie zarumieniony od spodu i zacznie się ścinać na wierzchu. Przewrócić na drugą stronę. Nie przejmujemy się jeśli omlet nie przewróci się w całości
I LOVE LIFEOmlet biszkoptowy z Mlekołakami Choco Muszelkami Lubella, w konsystencji bardzo puszysty i delikatny jak chmurka. Jeżeli chodzi o dodatki, to mamy ogromne pole do eksperymentowania. Ja wykorzystałam czekoladowe płatki Lubella Mlekołaki Choco Muszelki, dodałam jeszcze dostępne świeże figi, ricottę, doprawiłam’ wiórkami kokosowymi oraz skropiłam miodem- rozkosz! Mlekołaki Choco Muszelki to chrupiące, kakaowe płatki śniadaniowe z pełnoziarnistej mąki pszennej oraz kakao(...)podania: * ricotta- 2 łyżki * świeże figi- 2-3 szt. * miód- do polania Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, a żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Do ubitych żółtek wsypać mąkę, wiórki kokosowe i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość przemieszać. Masę przełożyć na patelnię wysmarowaną
Kraina Miodem Płynącaomlet. Oczywiście obowiązkowo na ciepło! Po prostu rewelacja. Bardzo delikatny, puszysty, mięciutki, pachnący cynamonem i jabłkami. Przepis do którego na pewno wrócę niejednokrotnie. Mój omlet robiłam na patelni , którą można wkładać do piekarnika, dzięki czemu cały posiłek przygotowałam w jednym naczyniu. Jeżeli macie taką, to warto przygotować na niej omlet. Jeżeli nie posiadacie takiej patelni, to omlet można przelać(...)pokrojone jabłka, posypać cukrem i cynamonem, po czym smażyć rzadko mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Zostawić do ostudzenia. Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej misce zmiksować ze sobą mąkę, maślankę, stopione i ostudzone masło i cukier trzcinowy. Białka delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przelać na patelnię i delikatnie wymieszać z jabłkami. Dodać pozostałe
Passions hobbies lifeartykule przyjrzymy się różnym rodzajom kiełków, które można jeść na surowo. Kiełki fasoli Kiełki fasoli to jedne z najpopularniejszych kiełków, które można jeść na surowo. Są one bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały. Kiełki fasoli mają delikatny smak i chrupiącą konsystencję, co sprawia, że są idealne jako dodatek do sałatek, kanapek czy zup. Kiełki rzodkiewki Kiełki rzodkiewki(...)delikatny smak i są idealne jako dodatek do sałatek, kanapek czy omletów. Kiełki cebuli Kiełki cebuli mają intensywny smak i są bogate w witaminę C, żelazo, wapń i błonnik. Dodają potrawom charakterystycznego smaku i są często wykorzystywane w kuchni orientalnej. Kiełki soi Kiełki soi są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały. Mają delikatny smak i są często wykorzystywane
Żyję by jeść