Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają dużo białka. Uważane są za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup, omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Pysznie
W mojej kuchnibiałka. Białka sycą nas bardziej niż węglowodany i tłuszcze, co oznacza, że dodanie produktów białkowych do głównego posiłku pomoże zredukować uczucie głodu i wesprze nas w unikaniu podjadania. Do tej grupy zalicza się rośliny strączkowe (fasolę, groch, soczewicę, tofu, itp.), ryby, drób, jajka. Zaleca się, aby częściej sięgać po białko roślinne, a rzadziej jeść białko(...)ekscytujące danie, ale jeśli ugotujemy je na mleku (roślinnym lub krowim), dodamy owoce (lub warzywa), źródło tłuszczu w postaci orzechów, czy też masła orzechowego i do tego białko: twaróg, tofu, może białko jajka, to od razu ta owsianka wygląda i smakuje o wiele lepiej I zgodnie z zasadą zdrowego talerza mamy w niej wszystko Na słodko polecam również
365 dni dookoła kuchniPrzepyszny, niezwykle miękki omlet w smaku przypominający najlepsze ciasto marchewkowe. Strukturą przypomina puszysty biszkopt pachnący cynamonem i... tak właśnie - świętami :) Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość tych smaków :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać cynamon i mąkę. Wylać
Chocolate Muffin Blogjaki pyszny i przede wszystkim zdrowy. Wasz codzienny omlet nie musi być nudny i monotonny - wystarczy tylko odrobina kreatywności i śniadanie staje się prawdziwą ucztą :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki miodu Krem: 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać
Chocolate Muffin Blogprodukty spożywcze Zbilansowana dieta powinna uwzględniać źródła białka (np. jajka, sery), witamin (warzywa, owoce) oraz zdrowe tłuszcze. Warto mieć to na uwadzę w trakcie zakupów spożywczych. Do najbardziej uniwersalnych produktów zaliczają się: 4. Jajka Jajka są niezastąpione zarówno w śniadaniach, jak i obiadach czy deserach. Możesz z nich zrobić omlety, jajecznicę, naleśniki, a także wykorzystać je jako składnik
BlendmanPrzepis na ten omlet znalazłam na stronie Ani Starmach i odkąd go wypróbowałam stał się naszym ulubionym. Często go przygotowuje, tylko zmieniam owoce czy jogurty. Polecam Wam Składniki - 2 jajka - 4 łyżki mleka - 3 łyżki mąki - 1 łyżka cukru lub erytrytolu - 1 łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka mieszamy
Zainspirowana w kuchniślinka cieknie nie tylko Gizmolowi :P 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej trochę mleka szczypta soli 2 łyżeczki cukru garść suszonej żurawiny łyżka masła 2 łyżki dżemu Łowicz Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam na sztywną pianę. Żółtka i mąkę roztrzepałam. Do masy dolałam mleka, na oko. Wrzuciłam garść żurawiny. Lekko przemieszałam. Na koniec dodałam białkową pianę(...)łyżką. Masło rozpuściłam na patelni. Wylałam masę i smażyłam. Lekko ścięte ciasto poszarpałam łyżką. Oprószyłam cukrem. Smażyłam do zarumienienia. Serwowałam na ciepło. Z łowickim dżemikiem ;) Z łowickim przytupem szalony omlet cesarza Lucjanka zgłaszam do konkursu. A Stwórca niech żałuje. Bo boskie było. Muaa
bastalenanaszym organizmie są pełnione przez białka. Pomimo tego, że białka pełnią ogrom ważnych funkcji w naszym ciele, o czym szerzej pisałam tutaj , to czasami ich mechanizmy zawodzą. Na skutek m.in. nadmiernego spożycia cukru w naszych organizmie zachodzi nieenzymatyczna glikacja białek . Oznacza to, że do białek takich jak, np. kolagen, elastyna(...)czyli AGEs . Jaki jest związek glikacji białek ze spożyciem cukru? Warto zauważyć, że tempo glikacji w warunkach prawidłowej glikemii jest niewielkie. Natomiast ulega znacznemu przyspieszeniu podczas wzrostu stężenia glukozy we krwi. W wyniku hiperglikemii spowodowanej nadmiarem węglowodanów prostych oraz tłuszczów nasyconych w diecie, dochodzi do szybszego łączenia się cukrów z białkami we krwi. Do czego
Natka Pietruszkinikt nie ma wątpliwości, że kocham omlety :D Jestem raczej znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa
fitolarun.blogspot.comtradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść ich kilka i czuć się dobrze! Dlatego słodko je Wam polecam. Zapraszam na Lekkie gofry cynamonowe!" Składniki : 5 żółtek 5 białek szczypta soli 350 ml mleka 3 łyżki
Słodkie Przyjemnościobieramy i kroimy w plasterki. 2. Cebulę siekamy w kosteczkę, obsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Dusimy, aż pieczarki zmiękną, doprawiamy solą i pierzem do smaku. 3. W międzyczasie białka ubijamy z solą, dodajemy żółtka, mąkę , mleko i sól i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. 4. Pieczarki z cebulą, k tóre smażą się na patelni zalewamy masą jajeczną(...)agamy sobie drug ą patelnią, prze kładamy omleta na drugą stronę, tak żeby pieczarki były na górze, posypujemy startym żółtym serem i przykry wamy przykrywką. Kiedy ser się roztopi, omlet jest gotowy. 6. Posypujemy szczypiorkiem lub ziel o ną cebulką . Można podawać z ketchupem. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Kuchnia domowa Anisię go robi i jest smaczny. Do miski wbić jajka, dodać mleko i odrobinę soli i pieprzu. Za pomocą trzepaczki mocno ubić. Można ubić mikserem z końcówkami do ubijania białka. Wykonanie masy jajecznej w Thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, mleko, odrobinę soli i pieprzu. nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5 reszta jak niżej Przygotowanie szpinaku(...)paski i rozłożyć na górze. Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec tak długa aż ser się roztopi a masa u góry przesmaży. Można też usmażyć omlet tylko na patelni. Jak już masa jajeczna wyraźnie będzie przesmażona od dołu rozłożyć ser u góry i przykryć patelnię. Smażyć tak długo aż góra zgęstnieje a ser się roztopi. Smacznego
Kuchnia PokoleńTakie placuszki są pych, można je podawać w dowolny sposób. Super smakują z poduszonymi owocami, bitą śmietaną, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem. Białka
Kuchnia Pokoleńubijać, aż słodzik roztopi się. Kiedy białka będą lśniące dodać przesianą mąkę ryżową i kakao, tymi samymi widełkami od miksera wymieszać delikatnie całość, aby piana nie opadła. Dużą patelnie wysmarować olejem koko i wyłożyć masę. Wyrównać za pomocą łyżki zanurzonej w wodzie. Smażyć na średnim ogniu. Szybkim, energicznym ruchem przewrócić omlet na drugą stronę, aby nie rozlał się
Kuchnia PaulettesOmlet to jedna z moich ulubionych śniadaniowych opcji. Robi się go dość szybko, jest smaczny i sycący. Można zabrać w lunchboxie do pracy. Na słodko, wytrwanie - jak lubimy. U mnie dzisiaj na talerzu pojawiła się słodka wersja omleta. Jaki jest wasz ulubiony? PRZEPIS 3 białka, 2 żółtka 40 g mąki owsianej cynamon Białka ubijam na sztywno
Tetiisheridodać zupełnie inne składniki. Tym razem omlet o smaku szarlotki, ja osobiście uwielbiam jabłka, więc mogę jeść takie cuda na każde pięć posiłków dziennie. :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki dekoracja: jabłko Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą
Truskawkowa FiestaSezon jagodowy otwarty :) Warto wykorzystać ten czas i zajadać się tymi jagódkami . Najlepsze świeże, ale nadmiar można zamrozić, ususzyć lub włożyć w słoje. Zimą będą jeszcze
Proste Potrawyrodników. Wartości odżywcze kiełków Kiełki są nie tylko zdrowe, ale również bogate w wartości odżywcze. Zawierają one białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko Kiełki są dobrym źródłem białka roślinnego. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz utrzymania zdrowych mięśni. Dlatego jedzenie(...)należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Sposoby spożywania kiełków Istnieje wiele sposobów spożywania kiełków, które można dostosować do swoich preferencji kulinarnych. Kiełki można dodawać do sałatek, kanapek, zup, omletów i wielu innych potraw. Można je również jeść na surowo jako przekąskę lub dodać do smoothie. Ważne jest, aby pamiętać o higienie i odpowiednim przechowywaniu kiełków, aby uniknąć zatrucia pokarmowego. Podsumowanie
Żyję by jeść