boczku wędzonego (raczej chudego),2 kiszone ogórki ,4 szalotki (małe),1 kawałek razowego chleba ,4 ząbki czosnku,musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła(...)chrzan, 2 cebule,sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek.Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego chleba, szalotkę, pół ząbka czosnku i łyżeczkę chrzanu. Zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem lnianym. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony
Delicious Titbitskotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki mleczne z sezamem(...)sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ½ – czerwona cebula Dodatki do burgerów: małosolny ogórek w plastrach kiszone rzodkiewki kiszona marchew w plasterkach pomidor papryczka chili roszponka olej Przepis na pyszny sos do burgerów: 150 g gęstego jogurtu 40 g musztardy miodowej z całą gorczycą 34 g majonezu sól i pieprz do smaku Mieszamy w misce majonez z jogurtem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej Sposób przygotowania: Skrzydło z indyka dokładnie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła(...)sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła". Smacznego
Truskawkowa Fiestamimo ze sam sos byl dosc kwaskowy, z mocnym aromatem musztardowym.Penne z lososiem w sosie musztardowo-ogorkowymskladniki: 1 kubek makaronu penne 300g swiezego lososia 3 ogorki konserwowe 3 lyzki masla sol, pieprz 2 lyzeczki musztardy z calymi ziarenkami gorczycy okolo 50 ml smietany 300ml wody bulion w kostce - polowa koperek 1 lyzka maki do zaciagniecia sosu wykonanie:Lososia kroimy(...)kostke i skrapiamy go cytryna, odstawiamy na bok.Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke masla i podsmazamy na nim ogorki konserwowe pokrojone w slupki. Dodajemy 300ml wody i pol kostki bulionowej. Gotujemy okolo 3 minuty.Dodajemy smietane i 2 lyzki musztardy. Dokladnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Jak ktos musi to mozna osolic, ale uwazam, ze sol jest tu zbedna. Dorzucamy koperek, ilosc wedlug uznania
Przysmaki Karolkitwardo * 4 rzodkiewki * 1 ogórek gruntowy * pomidorki koktajlowe Na sos winegret: * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka musztardy * cukier, sól, pieprz do smaku Jajko pokroiłam na ćwiartki, ogórek i rzodkiewkę w plasterki. Gotową mieszankę sałat przełożyłam na talerze i na każdym z nich wykładałam jajko, rzodkiewkę i ogórka. Dekorowałam również przekrojonymi na pół pomidorkami
Pieprzyć z Fantazjąsałatki śledziowe. Oto kolejna odsłona. Składniki: 3 filety typu matias 4 średnie ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2 kiszone ogórki 1 jabłko 1 por - biała część 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka natki pietruszki majonez + jogurt naturalny musztarda 3-4 łyżki octu jabłkowego pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać. Pokroić w kostkę(...)Filety namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Pokroić w paski. 3. Por pokroić w talarki lub półtalarki i sparzyć wrzątkiem. 4. Jajka, jabłko, ogórki pokroić w kostkę. 5. Wszystkie składniki połączyć, dodać łyżeczkę musztardy, po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego, dodać pieprzu, odrobinę cukru, odsączoną kukurydzę, ocet jabłkowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. 6. Sałatkę schłodzić przed podaniem
Kuchnia domowa AniZrobione w ten sposób są smaczniejsze i zdrowsze, więc zachęcam do pieczenia zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie. Składniki: kilka małych buraków 2-3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula natka pietruszki olej musztarda sól pieprz ziołowy szczypta cukru (jeśli gatunek buraków jest mało słodki) Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)wybieram jak najmniejsze, aby go skrócić). Po upieczeniu i wystudzeniu buraki obieramy i kroimy w paseczki, podobnie jak ogórki konserwowe. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki wraz z przyprawami: solą, pieprzem, olejem i musztardą. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Walijskie Pichceniepierwsze miejsce razem z Śledziami w sosie musztardowym . Składniki : 8 filetów śledziowych (ok. 500 g) 5 ogórków korniszonów (konserwowych) ok. 3/4 szkl. grzybków marynowanych + cebula 1 łyżka majonezu (najlepiej light) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Świeża pietruszka (ok. 2 łyżki pokrojonej) Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Ogórki i grzybki (z cebulą) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy. Dodatkowo przed podaniem mieszamy ze świeżą pietruszką. Filety śledziowe przekładamy na talerz i podajemy z sosem
CzarnawisienkaSkładniki : 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej kawałek selera naciowego 2 łyżki szczypiorku garść rukoli garść roszponki kilka pomidorków koktajlowych Kawałek zielonego ogórka Dressing : 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego miód do smaku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ostropestu sól morska do smaku Wykonanie : Wszystkie warzywa umyć . Paprykę , seler pokroić w kostkę lub paseczki .Szczypiorek posiekać.Ogórek pokroić
Sama słodycz i szczypta chilitwarde jabłko, 3 średnie ogórki kiszone, kilka grzybków w occie, kilka śliwek w occie , 2 - 3 jajka ugotowane na twardo, puszka groszku, majonez, musztarda francuska, Warzywa umyć i ugotować al dente. Ostudzić. Warzywa, jabłka, ogórki, jajka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzybki i śliwki posiekać. Wszystko razem wymieszać dodając odsączony groszek(...)Doprawić do smaku musztardą, majonezem – według uznania, ja osobiście daję mało majonezu, tylko tyle aby połączyć składniki sałatki, ale aby w nim nie pływały
królestwo garówSKŁADNIKI : 4 filety śledziowe, solone 1 winne jabłko 1 cebula czerwona 2 ogórki kiszone lub konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliMACA 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy odrobina octu winnego 1 łyżka maggi lub sosu Worcester 1 ogórek korniszony pokrojony w drobną kosteczkę 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 1/2 łyżeczki cukru szczypta czosnku granulowanego szczypta słodkiej papryki sól pieprz DODATKOWO: 4 bułki hamburgerowe 2 - 3 ogórki korniszone pokrojone w plasterki 1 połowa cebuli pokrojona w drobną kostkę(...)kanapki Big Mac potrzeba 8 kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem. Mieszamy. Dwa lub trzy ogórki korniszone kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Sałatę myjemy. Jeśli liście są zbyt duże rwiemy
Gotuj z Mąkąrównież znakomitym dodatkiem do obiadu. Dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie. składniki na 4 porcje 1 mały kalafior puszka kukurydzy 3-4 ogórki małosolne pęczek szczypioru z dymki 3-4 łyżki majonezu 2 łyzki musztardy czarny pieprz sól przepis Surowy kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Ogórki małosolne kroimy w drobną kostkę i dodajemy(...)kalafiora. Szczypior z dymki drobno siekamy i wrzucamy do warzyw. Odsączoną z zalewy kukurydzę łaczymy z pozostałymi składnikami sałatki. Na końcu dodajemy majonez i musztardę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Sałatka kalafiorowa do grilla + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniałyżeczka musztardy 1 mały jogurt naturalny siekany świeży koperek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości. 2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były
Kuchnia domowa Aniszynki konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 4 ugotowane marchewki (mogą być np. z rosołu) 10 dag żółtego sera 2 ogórki kiszone 0,5 czerwonej cebuli mały słoik marynowanych pieczarek majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wędlinę, marchew i cebulę kroimy w kostkę. Groszek przekładamy na sitko, pieczarki i ogórki również kroimy i odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz odrobinę musztardy, doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Smacznego :) MAŁA RADA: Możemy użyć również marchewki z groszkiem i kukurydzą w zalewie
Pani na deser