sól, pieprz 1/2 szkl. jasnego piwa olej do smażenia Sos tatarski: 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki konserwowe 1 słoik ogórków konserwowych 1 cebula 3-4 jajka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz opcjonalnie – sok z cytryny do smaku Przygotowujemy sos tatarski. Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy i kroimy(...)kostkę. Pieczarki marynowane, cebulę, paprykę oraz ogórki konserwowe również kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki. W naczyniu umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą chilli, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy
Smaki Na Talerzucukinia w musztardzie Nowoczesne panie domu marynują cukinię na wiele sposobów. Jedne przygotowują ją jako pikle z curry, inne jako sałatka warzywna z dodatkiem cebulki, marchewki, ogórka czy papryki. Doskonale smakuje cukinia w musztardzie oraz cukinia w zalewie miodowej . Ostra musztarda w połączeniu z zalewą słodko – kwaśną i pokrojoną w plasterki, kostkę czy słupki cukinią ze skórką sprawia, że sałatka
sierotka maRysia w kuchnigruntowych • pęczek koperku i szczypiorku Sos vineget musztardowy • 1/3 szklanki oliwy • 1/3 szklanki wody • 1/2 łyżeczki cukru • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: • Sałatę pokroić w drobne paski. • Ogórki obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać. • Do słoiczka wrzucić wszystkie składniki sosu i dokładnie potrząsać
To co kochamSkładniki; 1 szklanka surowego makaronu orzo 20 dag ulubionej wędliny (krakowska, żywiecka) 20 dag żółtego sera 1 puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 2 ogórki kiszone sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy mała puszka kiełków fasoli mung (200g) Przygotowanie; Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Kukurydzę i kiełki odsączamy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach. Kiedy makaron będzie zimny wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i musztardę. Mieszamy. Chłodzimy i podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ryżu 2-3 grillowane/pieczone piersi kurczaka (około 500 g) 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 1 por 1 czerwona papryka 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Pozbawioną(...)gniazda nasiennego paprykę, pieczone piersi kurczaka oraz ogórki kroimy w kostkę. Pora kroimy na krótkie paseczki, przelewamy wrzątkiem. Kukurydze osączamy z zalewy. Seler konserwowy osączamy dokładnie z zalewy (wręcz odciskamy), drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez wymieszamy z musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia. Źródło
Smaki Na Talerzupieczonego kurczaka – 40 dag Ziemniaki – 25 dag Ogórek kiszony – 2 szt Jabłko – 1 szt Groszek zielony – ˝ op Jajka na twardo 2-3 szt Majonez - 250 ml Musztarda - 1 łyżeczka Sól Cukier Natka pietruszki Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować, ostudzić. Jajka obrać. Mięso z kurczaka, jajka, ziemniaki, obrane ogórki i jabłko pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać(...)groszek zielony. Musztardę wymiesza z majonezem i wymieszać z sałatka, doprawić do smaku ,posypać natką i wymieszać dokładnie
Camilla w kuchnihansi-theme-font:minor-latin;} Tradycyjna sałatka jarzynowa Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 3 jajka ugotowane na twardo 2 duże ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 1 puszka groszku konserwowego Majonez Musztarda Sól,pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obrać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane i zimne warzywa pokroić w kostkę(...)postąpić również z jajkiem, jabłkiem, ogórkami i cebulą. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać groszek. Przyprawić solą, pieprzem, majonezem oraz musztardą według uznania
Smaki Nataliimożna pominąć) 2-3 łyżki 12% śmietany 2-3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżeczki chrzanu (można więcej jak chcecie bardziej chrzanowy) 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki posiekanych kaparów 2 sztuki startych kiszonych ogórków (odciśniętych) pół posiekanej małej cebuli łyżka koperku łyżka szczypiorku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też kaszki(...)bułce tartej, Rozgrzałam na patelni olej. Smażyłam kotleciki przez około 5 minut z każdej strony. Kolej na sos: Do miseczki starłam kiszone ogórki. Odcisnęłam z nich sok. Następnie dodałam pozostałe składniki. Wlałam jogurt, majonez, musztardę, śmietanę i chrzan. Wszystko wymieszałam. Wyszły chrupiące i pyszne. Smacznego
potrawyregionalnefasoli6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanejząbek czosnkułyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprz, chili do smakudodatkowo:4 plasterki sera havarti4 łyżki kiełków brokułakilka plasterków czerwonej papryki4 małe ogórki kiszone4 łyżki pikantnego ketchupu (użyłam ketchupu z cukinii)4 łyżeczki musztardy dijonMąkę mieszamy z drożdżami, solą, cayenne i wodą.Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej).Następnie dodajemy oliwę, pokrojone suszone pomidory oraz(...)pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach.Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą.Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety, ketchup, ser, paprykę, ogórka i kiełki.Smacznego
Mienta blogsię w końcu znudzić, aby jednak tak się nie stało, staram się karkówkę robić z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi w pysznym sosie z dodatkiem musztardy. Bardziej po cygańsku byłoby chyba z grzybami leśnymi, ale wersja z pieczarkami również jest bardzo smaczna. Przygotowując karkówkę po natarciu solą i przyprawami koniecznie odstawcie(...)Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na karkówkę po cygańsku: 1700 g karkówki wieprzowej 500 g pieczarek 300 g papryki czerwonej 3 cebule czerwone 300 g ogórków kiszonych 3 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżeczki kolendry 5 łyżeczek kminku mielonego 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki soli Zamiast wymienionych przypraw może być dobra
Kuchcik gotujepapryki czerwonej, konserwowej, 2 ogórki kiszone, 3 cebule, mąka pszenna, olej, sól, pieprz, papryka czerwona ( ostra i słodka ), musztarda. Przygotowanie: Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Paprykę, boczek i ogórki kiszone pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na każdy plaster mięsa położyć po pasku boczku, papryki i ogórka
W kuchni u Monikipuszka tuńczyka w oleju 3 jaja ugotowane na twardo 100 g ryżu (u mnie brązowy) 1 puszka kukurydzy (polecam Jamar) 4-5 ogórków kiszonych 1 średnia cebula (używam fioletowej) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Gotujemy ryż tak by pozostał sypki, tuńczyka odsączamy z zalewy, podobnie postępujemy z kukurydzą. Jajka, ogórki i cebulę siekamy(...)kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i na koniec dodajemy jogurt wymieszany z musztardą (możecie użyć majonezu, ale ja chciałam, by moja sałatka była lżejsza). Sałatka najlepiej smakuje gdy pozwolimy się jej przegryźć przez kilka godzin
Cynamonowe szczęścieskładniki A jak jest u Was? Lubicie sałatkę jarzynową? Składniki: 8 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 puszka kukurydzy pół selera pieprz i sól do smaku opcjonalnie łyżeczka musztardy do smaku 2 słoiczki majonezu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy. Jajka(...)Warzywa i jajka kroimy w kosteczkę (można tu użyć specjalnego sitka do warzyw). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone w kostkę kiszone ogórki i odsączoną kukurydzę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę (opcjonalnie) i majonez i mieszamy. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Sałatkę schładzamy w lodówce. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
Słodkie okruszkiprzygotowania:1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.4. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę i doprawić pieprzem do smaku.Smacznego!!!Sałatkę świąteczną w trochę innej wersji można znaleźć tutaj
Kuchnia domowa Ani