sałatkowego. Sos także zmieszany z tego co było bo takie są najlepsze, na bazie oleju z dodatkiem koperku i musztardy. Pyszna i lekka sałatka do obiadu lub do grilla. składniki: 1 nieduża główka sałaty lodowej 2 długie świeże ogórki 2 czerwone(...)papryki 250 g sera sałatkowego lub fety sos koperkowo-musztardowy 10 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki musztardy kremskiej 2-3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz do smaku Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w niedużą kostkę. Ser sałatkowy też pokroić
Monia miesza i gotujeSałatka ziemniaczana z jajkiem, cebulą i korniszonami, doprawiona musztardą francuską i oliwą. Idealna jako dodatek do biesiady grillowej lub samodzielna przekąska. Składniki: 3 nieduże ziemniaki 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 nieduża cebula czerwona garść siekanego koperku 2-3 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka octu winnego sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy(...)obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ósemki. Ogórki kroimy w plasterki. Ziemniaki, jajka, ogórki pieprzymy oraz solimy i delikatnie mieszamy. Cebulę drobno siekamy. Można do ozdoby z cebuli odkroić kilka krążków. Łączymy posiekaną cebulę, koperek, oliwę, musztardę, ocet winny. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy więcej oliwy. Solimy
Smak mojego domuporcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw, cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w niezbyt cienkie plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki(...)czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy . W osobnej misce wołowinę łączy z posiekaną cebulką, mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy dłonią. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron po około 3 minuty . Bułki przekrawamy na pół, przekładamy
Smakowite Daniaśredni batat – pół czerwonej cebuli – 2 garści rukoli – 2-3 jaja sadzone – 1 krótki zielony ogórek – 2 łyżki pasty przyprawowej Patak’s – Tikka Masala lub Madras – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamiczego – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz – pestki granata Przygotowanie: Batata pokrój w niedużą kostkę, dodaj do batata pastę przyprawową(...)żaroodpornym naczyniu rozłóż bataty i piecz przez 20 minut, aż bataty będą miękkie. W czasie pieczenia usmaż jaja sadzone. Z oliwy, octu balsamicznego i musztardy przygotuj sos. Na talerzach rozłóż rukolę, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki, upieczone bataty, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, jajka sadzone. Polej sałatkę sosem, posyp pestkami granata i podawaj od razu. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z pieczonym
nietylkopasta.pl6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy. Tak samo postępujemy z jajkami, kiszonymi ogórkami, grzybkami, marynowaną papryką, cebulą. Wszystko razem mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, łączymy z tatarem. Na talerzyk
Z Majeczką w kuchnidoskonale łamią lekką goryczkę rukoli. Nie sądziłam, że brzoskwinia i maliny tak dobrze skomponują się z zieleniną. W sałatce są pomidorki, mozzarella i ogórki. Jeśli chcecie trochę mocniejszy smak, dodajcie cebulę czerwoną. Sos to mieszanka musztardy, miodu, oliwy i octu balsamicznego. Polecam mieszać składniki w słoiczku poprzez potrząsanie i dodać oliwę jako ostatni składnik, dzięki czemu otrzymamy gładki, jedwabisty(...)łyżek oliwy sól, pieprz Sałata Garść rukoli 1/3 główki sałaty masłowej 100 g malin 1/2 brzoskwini 1 op. mozzarelli 1 mały ogórek po 5 sztuk pomidorków żółtych i czerwonych Sposób przygotowania Sos Do słoiczka wkładamy musztardę, miód i ocet. Zakręcamy i wstrząsamy. Dodajemy sól, pieprz i oliwę. Zakręcamy i wstrząsamy. Sałata Składniki sałatki myjemy, odsączamy wrzucamy do miski, jeśli trzeba
Mieszam w Garnkuprostych dań, jak właśnie sałatka. Kolorowa i bardzo sycąca porcja znikła w kilka minut. Składniki 4 jajka 1 dojrzałe awokado ogórek 100 g pomidorków koktajlowych 80 g mieszanki rukoli i młodego szpinaku kilka rzodkiewek sos do sałatki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta soli Sposób przygotowania(...)Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki. Awokado pokroić w plasterki i wymieszać w misce z rukolą i szpinakiem. Dodać ogórka, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Przygotować sos do sałatki – musztardę wymieszać z solą i sokiem z limonki. Dodać oliwę i suszoną bazylię, mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Przelać sos do sałatki, dodać pokrojone
Pink EnvelopeSKŁADNIKI: 500g szynki białej firmy Hańderek 200g sera żółtego pół puszki kukurydzy duży słoik selera (840g) puszka zielonego groszku 1 ogórek kiszony 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 4-6 łyżek majonezu sól pieprz WYKONANIE: 1.Szynką ser i ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. 2.Dodać pozostałe składniki, przyprawić solą i pieprzem
Dziś Ja gotujeryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę(...)łyżki wina na płaską łyżeczkę soli. Polewamy tym obrane i pokrojone na wzdłuż ogórki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni aż będą rumiane. Stwierdziłem, że do tego będzie pasował sos musztardowy więc zmieszałem pół szklanki wody, łyżkę przyprawy w płynie i 2 łyżki musztardy, czym później polałem danie. Bon appétit
Kryzysowa Książka Kucharskaszynkę w całość połączył pyszny sosik jogurtowo-musztardowy. składniki: 3 garście porwanej sałaty lodowej 4 jajka 5 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej 1/2 świeżego długiego ogórka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki musztardy francuskiej odrobina miodu sól,pieprz słodka papryka Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek, przekroić na pół. Na półmisku ułożyć porwaną sałatę. Na sałacie ułożyć(...)połówki jajek. Ogórka obrać i pokroić w grube plasterki, ułożyć na sałacie pomiędzy jajkami. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół, paski szynki zwinąć w małe różyczki. Ułożyć na sałacie pomiędzy innymi składnikami. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą, do smaku doprawić miodem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotowym sosem polać sałatkę i można podawać
Monia miesza i gotujeTort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo(...)szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g)garść rukoliserek kremowy (typu Almette, ok. 3 kubeczki po 150 g)majonez (ok. 4-5 łyżek)musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)SKŁADNIKI DO DEKORACJI:plasterki rzodkiewkiplasterki ogórka świeżegoplasterki cytryny lub limonkikawałki łososia wędzonegolistki pietruszkiświeży koperekWYKONANIE:Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki. Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu
Słodko-Słony Świat Ilonysałatki. Oto jedna z klasycznych, bardzo prostych i szybkich propozycji na taką sałatkę Sałatka na grilla Składniki: duża główka sałaty 2 średnie ogórki gruntowe 2 pomidory puszka kukurydzy Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej łyżeczka soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz sól Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki, a ogórki kroimy
PatiGotujepysznie. Składniki: 250 g tortellini z serem 0,5 czerwonej papryki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 małego słoiczka pieczarek marynowanych 4 -5 ogórki konserwowe 10 cm pora biała część 1 łyżka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1 łyżka Chrzan luksusowy Społem 4-5 łyżek Majonez Kielecki Społem sól, pieprz do smaku Przygotowanie:Tortellini ugotować według przepisu(...)opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do naczynia. Paprykę, pieczarki, ogórki pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Groszek odsączyć z zalewy na sitku. Warzywa dodać do tortellini, wymieszać. Dodać chrzan, musztardę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia się smaków. Przed podaniem spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić
Ala piecze i gotujePrzygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać... Składniki 1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną(...)kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem, na sam koniec cały czas mieszając dolewać olej. Gotowym sosem zalać śledzie, całość wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
Kuchenne aromatyzielone ogórki 4 jajka 100g paluszków krabowych surimi 3 łyżki posiekanego koperku Sos musztardowy: 3 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć. 2. Ogórki umyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać(...)następnie pokroić w ćwiartki. 4. Paluszki krabowe pokroić w kostkę. 5. Sos: musztardy, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 6. Sałatkę układać na półmisku lub dużym talerzu następująco: roszponka, ogórki, jajka, paluszki krabowe, polać sosem musztardowym, posypać koperkiem, całość oprószyć solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Eweliny