Sałatka jarzynowa... Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje jest z jarzyn, u mnie dodatkowo pojawia się tam szynka... Składniki: 4 ziemniaki kawałek selera 3 pietruszki korzeń 5 marchewek cebula 6 ogórków konserwowych 5 jaj puszka groszku konserwowego ok. 25 dkg szynki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz jabłuszko (opcjonalnie) Wszystkich warzyw prócz cebuli miałam mniej więcej tyle samo
Pelusiowa Kuchniaczosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majeranku i bazyli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo Salami Ser tarty żółty Ser pleśniowy 1 /2 cebuli 3 ogórki kiszone Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta przekładam do miski i dokładnie wyrabiam. Przekładam do lodówki na min 1 godziny. Między czasie przygotowuję sos. Pomidory umyte przekładam(...)malaksera. Cebulę obieram również dodaję do malaksera, wlewam olej, dodaję przyprawy, czosnek i blenduję dokładnie. Następnie sos przelewam do garnka o grubym dnie. Dokładnie duszę tak by sos się zredukował. Sos studzę. Wyjmuję ciasto rozwałkowuję przekładam na blachę posmarowaną olejem i posypaną kaszą manną. Na ciasto przekładam sos. Doprawiam. A następnie przekładam składniki. Piekę ok 45 mon w 160 stopniach
Gotowanie Patkiświeża makrela wędzona 1 średnia sztuka, ogórek kiszony 1 sztuka większy, cebula 1 większa sztuka, olej rzepakowy 150 ml, pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki, szczypiorek 1/2 pęczka cebulę i kiszony ogórek drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski, wlać olej rzepakowy makrelę dokładnie obrać z ości w dać do miski, wsypać pieprz mielony widelcem dokładnie wszystko połączyć, schować
W Mojej Kuchni Lubięmało, by móc zjadać je na bieżąco. W smaku słodkie i kwaśne jednocześnie - komplikacja najlepszych elementów smaków ogórków i pomidorów ;) OGÓRKI POMIDOROWE Składniki: - 3 kilogramy ogórków - 0,5 kilograma cebuli - 0,5 kilograma marchewki - 1 i 1/2 łyżki soli - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 200 mililitrów oleju - 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego(...)Przygotowanie: Warzywa obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez
Życie zamknięte w smakuskładników, dlatego jest pyszna i wyjątkowa. Zrobiłam jedną porcję, ale szykuję się na następną. SKŁADNIKI: Łatwe do zapamiętania, bo każdego ze składników potrzebujemy 1 kg. Papryka, cebula, marchew, ogórki świeże( nie obieramy), kapusta biała, jabłka. Do tego 1/2 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu. Polecam również: Przetwory
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI: ok. 2 litry bulionu drobiowego 1 filet z piersi kurczaka 1 marchew 4 ziemniaki kawałek korzenia pietruszki 6 łyżek ryżu 1 łyżka kaszy jęczmiennej 1 niewielka cebula 4 ogórki kwaszone ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku) po kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany sól
Moja Książka Kucharskazielony ogórek · czerwona cebula* · 5 bułek(...)minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści, a boki staną chrupiące (lekko zarumienione). Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Jako dodatek możemy podać frytki lub talarki z ziemniaków. Smacznego
Kolizje Smakówfrittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego. Proporcje w zalinkowanym przepisie starczają na 2 duże porcje, w ebooku przeliczyłam przepis na 4 osoby. Wymyśliłam też, że skoro dzień wcześniej pieczemy ziemniaki do saltimbocci, możemy zrobić(...)jest to mozzarella i ser Dziugas. A jak się ugotuje, to nie można się powstrzymać przed wyjadaniem prosto z garnka! Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku posiekane 500 g makaronu świderki 500 ml bulionu warzywnego (może być z ekologicznej kostki) 2 puszki pomidorów 200 g dowolnego startego sera żółtego
Chilli Czosnek i Oliwapapieru na maksa! Jest elastyczny, ale jak wszystko – ma swoją określoną wytrzymałość. Najbardziej trzeba uważać na to, w jakiej kolejności nakładamy na niego składniki. Ostre elementy, np. kanciasty ogórek, sztywna cebula czy marchew łatwo papier podziurawią i porozrywają. Składniki układamy warstwami, zaczynając od miękkich i lekkich, elastycznych i plastycznych, a kończąc na twardych, które przy zawijaniu zostaną otulone przez(...)miękki makaron, delikatnie rozciągamy go wszerz, tworząc kształt wrzeciona. Na makaronie układamy kawałki sałaty. Zaraz nad sałatą, blisko makaronu, kładziemy po 2 plastry awokado, a na nich kilka kawałków ogórka. Nad awokado i ogórkiem układamy odsączone z marynaty krewetki – to one będą najbardziej widoczną warstwą naszych sałatkowych rolek. Zaczynamy zwijanie rolek od dołu – zostawiony margines zakładamy na nadzienie, rolujemy
Karo in the Kitchenmiodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku 500g świeżego bobu 80g dowolnej sałaty 180g truskawek 1 kiwi 1/2 zielonego ogórka 2 małe papryczki chilli (opcjonalnie mniej) 180g sera sałatkowego 1/3 czerwonej cebuli 1 pęczek kolendry 90g solonych orzeszków ziemnych sól cukier Dressing: 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu Wykonanie(...)piórka, a kolendrę grubo posiekać. 6. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 7. Dressing: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 8. Na talerzu układać: poszarpane kawałki sałaty, piórka cebuli, bób, zielonego ogórka, truskawki, posypać papryczką, kiwi, ser sałatkowy, prażone orzeszki ziemne, wierzch posypać posiekaną kolendrą. 9. Na warzywno-owocową salsę wyłożyć pieczonego łososia pokrojonego w grubsze kawałki, całość polać przygotowanym dressingiem
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis na jedną miskę Sałatki shoarma z polędwiczki. SKŁADNIKI: 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić(...)rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć - krótko na dużej mocy palnika. Usmażone mięso przełożyć do miski i wystudzić. Ogórki konserwowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Cebule czerwoną obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno, przełożyć do miski z mięsem i ogórkami. Czerwona paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić
WSZYSTKO SMACZNEmięsa mielonego z indyka natka pietruszki kurkuma słodka papryka 1 jajko sól pieprz 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia Reszta dodatków: cebula czerwona rukola pomidor ogórki kiszone papryka ser żółty plasterki majonez, ketchup, sos tatarski 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy. Formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy(...)stron. Powinny nam się ładnie zarumienić. 2. Dodatki kroimy: ogórki, pomidora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki. 3. Moje bułki były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku. 4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie
kruche babeczkiJak część czytelników (tych co korzystają z fejsbuka) się zorientowała, przez kilka tygodni korzystaliśmy z gościnności różnych garkuchni w Wietnamie. Przeważnie środkowym Wietnamie, ale było też
slodkokwasnaplsztsól i pieprzwegeta -1 łyżkamajonez -3 łyżkipapryka czerwona -0,5 sztPRZYGOTOWANIE:Pierś kurczaka ugotować w wodzie z wegetą, ostudzić. Pokroić piersi w grubszą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy osączyć
Kuchnia Danusi