matias pół słoiczka musztardy sarepskiej 150 ml oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo (można modyfikować w zależności od upodobań i potrzeb) słoik ogórków konserwowych słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki ogórki kroimy
CynamonemPoOczachmakaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić(...)złoto na oleju, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody. Wrzucić do garnka. Na patelni, na której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. function load(url, callback
dom-agi.plczosnek – 2 ząbki * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3-4 łyżki * ser żółty np. gouda – ok. 100 g * sól, pieprz DODATKOWO: * ogórki * pomidory * roszponka * czerwona cebula * ser feta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię ścieramy na grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulkę i czosnek oraz starty ser – wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy
Ostra na SłodkoŚledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić(...)ćwiartki i po dwie ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki i spiąć wykałaczką zaczynając zwijać od szerszej strony 2. - cebulę pokroić w półksiężyce dać na sito zagotować wodę w czajniku wrzątkiem przelać cebulę - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami
W królestwie smaków Beatykonserwowej 2 garście mieszanki sałat ¼ małej cebuli Kilka gałązek koperku 1 spora łyżeczka chrzanu Sól Wykonanie: Na talerze wykładamy sałatę i rozdrobnionego na kawałki pstrąga. Ogórki i paprykę kroimy w słupki a cebulę w cienkie plasterki. Wszystko dodajemy do pstrąga. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek i chrzan. Dodatkowo przyprawiamy solą. Mieszamy ( ja użyłam małego miksera). Przygotowanym sosem polewamy sałatkę
Smaki EwySkładniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki 3 cebule duży pęczek natki pietruszki 3 łyżki gorczycy 5 ząbków czosnku Zalewa: 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki(...)Marchewkę obrać i również pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce) 3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Dodać gorczycę. 6. Natkę pietruszki ( tylko liście) posiekać. 7. Składniki na zalewę zagotować i gorąca wlać do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć czystą ścierką i odstawić na co najmniej 2h. 8. Po upływie tego czasu sałatkę
A Ty Smakuj Mnieskórki, lub nie w zależności jak lubimy jeść i kroimy w kostkę. 2. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. 3. do miseczki wrzucamy pokrojone ogorki i dodajemy do nich cebule 4. dodajemy musztardę, olej i cukier. 5. Wszystko razem mieszamy 6. Nasza surówka jest gotowa SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachPRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę na różyczki. Gotuję ok 5min w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Kroję drobno. Jajka na twardo obieram i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki. Dodaję majonez i jogurt, sól i pieprz do smaku. Mieszam dokładnie całość. Przed podaniem wkładam do lodówki
Gotowanie Patkioleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną cebulę. Nastawić
ClauditteMissCookingzrobienia w 10 minut - włączając w to gotowanie jajek na twardo! Składniki: - 1 wędzona makrela (ok 300-400g) - 5 jajek rozm.M - 1 średnia cebula - 1 duża łyżka majonezu - sól, pieprz - opcjonalnie: ogórek konserwowy, szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (pokrojoną cebulę przelewamy wrzątkiem). Makrelę obieramy z ości(...)rozdrabniamy palcami. Dodajemy posiekane jajko oraz cebulę. Dodajemy majonez i pierz. Mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojonego w drobną kosteczkę dużego ogórka konserwowego lub/i szczypiorek. Smacznego
CookYourselfsycąca zupa krem z zielonego ogórka i awokado, podana z pestkami dyni oraz szczypiorkiem. Bardzo szybka w wykonaniu, a do tego smaczna i zdrowa. Polecana osobą zabieganym, a także tym, którzy nie mają ochoty na stanie w kuchni, zwłaszcza latem 😉 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 5 ogórków gruntowych 2 awokado 1 - 1,5 litra(...)pestki dyni Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z cebulą oraz czosnkiem i chwilę wszystko smażymy. Następnie wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki oraz awokado
Kuchnia MagdaLenyRyba w occie z kolorową posypką. składniki: 1 kg filetów rybnych 4-6 sztuk ogórków konserwowych 2-4 cebule półlitrowy słoik papryki czerwonej w occie zalewa: 3 łyżki octu 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 4 łyżki kethupu 1 mała puszka koncentratu pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem(...)naleśniki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim rybę obtoczoną w cieście. W garnku zagotować wszystkie składniki podane wyżej na zalewę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ogórki , paprykę i cebulkę pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać naprzemiennie usmażoną rybę i farsz, aż do wyczerpania składników. Wszystko zalać chłodną zalewą
Darcia w kuchnisokiem z 1/2 cytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie surówka z kapusty z marchewką 1 jabłko Obiad zupa z kiszonych ogórków kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Podwieczorek sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła owocowe lody czyli sorbet-jabłko Kolacja sałatka z kalafiora, czyli udawane tabouleh szklanka(...)Dzień piąty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny sok z jarmużu, pietruszki i jabłka sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła II śniadanie: zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta
Kulinarne przygody Gatity