łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni
Co w głowie piszczycebulka serek wiejski pestki słonecznika szczypiorek sok z cytryny olej kujawski ze smakiem czosnek, bazylia sól, pieprz Buraczki z liśćmi, ogórek, jabłko i cebulę pokroić.Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.Serek i pestki dodać do warzyw, doprawić do smaku ,dodać olej i wymieszać. Sałatka bierze udział w konkursie
Moje domowe kucharzeniegrejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny ocet jabłkowy do smaku Wykonanie: Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki(...)usuwamy gniazdka nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Bardzo dokładnie blendujemy i przyprawiamy, jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzone
Kulinarne przygody GatityOczywiście co nieco zmieniłam. Od ogórków odkroiłam końcówki, zmodywfikowałam też trochę zalewę pod swój smak i musiałam zrobić jej podwójną porcję. składniki: ok 2,2 kg ogórków gruntowych 2 duże cebule 2 łyżki oleju do każdego słoiczka: kilka zierenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu(...)szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2-3 litki laurowe Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić. Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić
Monia miesza i gotujeniż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie) - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę(...)cebulę w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dorzucamy ogórki (wcześniejsze ich ulokowanie w garnku, spowolni czas gotowania innych warzyw) oraz sok (ewentualnie), a następnie rozmieszaną śmietanę z mąką. Zagotowujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPost Sałatka do grilla z pomidora i ogórka kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeduże cebule 20 dag żółtego sera olej do wysmarowania naczynia tłuszcz do smażenia sos: 10 łyżek ketchupu 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładnie mieszamy z przyprawą gyros. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu(...)mięso przestanie być surowe. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki w plasterki. Ketchup łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy kolejno warstwami ryż, 1/2 sosu, warzywa, kurczak. Polewamy resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym
Pobite gary Barbaryładniki na sos; średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz oliwa z oliwek 1. Wybrać zdrowe, młode grzyby. Dokładnie oczyścić, a jeśli jest potrzeba umyć(...)minut, odcedzić, przestudzić i pokroić. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew, blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy grzybowej pod koniec duszenia. Dodajemy dwa rodzaje papryk
Apetyczna babeczkaSkładniki: 10 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli(...)potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki, ogórki w drobną kostkę fasolkę z puszki wylać na sito i bez soku dodać do matiasów dodać pozostałe składniki i wlać oleju tyle, ile potrzeba schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięogórki kiszone (średniej wielkości) 1 puszka groszku 1 biała cebula 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Marchewkę oraz ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Groszek odsączamy z zalewy, cebulę siekamy bardzo mocno nożem. Ogórki kiszone obieramy, koimy w małą kostkę. Wystudzone ziemniaki i marchewkę koimy
VioletoweKucharzenieSkładniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera, 2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna(...)sezamu rumienimy na maśle. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Ogórka szklarniowego i korniszony kroimy w półtalarki a cebulę w piórka. Odsączamy kukurydzę. Ser trzemy na tarce. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa mieszamy. Posypujemy koperkiem i sezamem. Składniki sosu mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem krótko przed podaniem
Pobite gary BarbarySKŁADNIKI DLA 4 OSÓB : 1 szklanka drobnego makaronu Lubella Mini Rurki 3 jaka 1 /2 cebuli 10 dag dowolnej wędliny najlepiej w plastrach 10 dag sera typu feta 4 łyżki natki pietruszki 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz(...)smaku SPOSÓB RZYGOTOWANIA: Jajka gotuję na twrdo, obieram i drobno kroję w kostkę. Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Studzę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Fetą drobno siekam. Szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Dodaję majonez
Gotowanie PatkiSkładniki: Dla dwóch osób/ 6 miseczek tacos 1 puszka tuńczyka w sosie rzepakowym Princes 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 mała czerwona cebula 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek Kilka liści sałaty lodowej/masłowej 1 świeży ogórek Sos winegret miodowy: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli 4 łyżki oliwy(...)solą i pieprzem do smaku. Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki. Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem
Wanilia i KardamonSkładniki: pomidory dojrzałe 6 sztuk większe, ogórki kiszone 4 sztuki średnie, cebula młoda 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, koperek 1 pęczek, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sos sałatkowy włoski Prymat 1 opakowanie dojrzałe pomidory sparzyć (można zdjąć skórkę jak ma się problemy z trawieniem), pokroić w kostkę(...)większej miski ogórki kiszone lub małosolne obrać ze skórki pokroić w kostkę paprykę czerwoną, cebule obrać i pokroić w kostkę dodać pokrojony koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wsypać sos sałatkowy włoski, wlać olej rzepakowy, wszystko wymieszać - najsmaczniejsza sałatka - surówka, u nas jest i dodatkiem do obiadu i jako samodzielna sałatka podana do tostów na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki oliwek zielonych - 20 plastrów kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser feta, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę żywiecką pokrojoną w plastry podsmaż na oliwie. Cebulę i mozzarellę
SMYKWKUCHNI