gyrosa, ja polecam Prymat - jest najlepszamajonez, ketchupolej do smażeniaWykonanie: Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia posypać przyprawą do gyrosa.Kapustę poszatkować. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Gdy mięso przestygnie, połączyć wszystkie składniki.Dodać majonez i łyżkę ketchupu.UWAGA - jeśli robicie sałatkę na przyjęcie i chcecie żeby ładnie się prezentowała - polecam ułożyć
kolorowotorcikowowielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej 1 jajko bułka trata pieprz cayenne 2 pomidory 4 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli łyżka octu 3 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w pół-krążki i pomidory w ósemki
Alutka-Gotujesię taka zwykła mizeria. Oczywiście jest przepyszna i bardzo ją lubię ale każdy potrzebuje zmian. Postanowiłam zrobić trochę taką orientalną, słodko-kwaśną wersję ogórka. Składniki: 3 ogórki gruntowe 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki jalapeno sól pieprz łyżka miodu sok z połowy limonki 1 łyżka sosu teryiaki łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek oregano Ogórki kroimy(...)cienkie paski a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojoną drobno jalapeno. Miód, sok z limonki, ocet winny, oliwę z oliwek, sos teryiaki, pieprz i sól oraz oregano mieszamy trzepaczką. Dressing dodajemy do ogórków, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Przed podaniem pozbywamy się nadmiaru dressingu. Gotowe
Mango Papajaogórek konserwowy majonez, sól, pieprz 3/4 szklanki konserwowej kukurydzy, może być mrożona Przygotowanie: Kukurydzę osączyć ( lub ugotować i również osączyć), ugotowane jajka pokroić w kostkę Pokrojoną cebulę sparzyć na sicie, ogórek pokroić i lekko odcisnąć Umyte pomidory obrać ze skóry i pokroić - osączyć, można pozbyć się ziarenek Wszystkie składniki połączyć, posolić, dodać pieprz i majonez (ewentualnie zmieszany z jogurtem) - wymieszać
Proste Potrawyprzyjściem gości można ją przyrządzić, pięknie wygląda i doskonale smakuje, aksamitny sos wspaniale się wkomponował w to danie, spróbujcie! Składniki: 4 jajka 3 ogórki korniszony 1 mała papryka czerwona 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 3 łyżki(...)majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta papryki mielonej ostrej sól i cukier do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół, układamy na półmisku. Ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem, przyprawiamy przyprawami, mieszamy. Polewamy po ułożonych jajkach na półmisku. Dekorujemy sałatą oraz świeżym ogórkiem
kgwjanczewopikantnej wersji z ostrym sosem czosnkowym. Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 szklanka pikantnego ketchupu 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros 4-5 ogórków konserwowych czerwona papryka czerwona cebula 1/2 kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz(...)łyżki oleju Mięso pokroić w kostki, wymieszać z przyprawą i usmażyć na oleju. Dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno miski. Kukurydzę odsączyć, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem. W misce układać wszystkie składniki warstwami tak, aby na samej górze była kapusta polana sosem czosnkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomu ,nie wiem w sumie dlaczego? Dziś sama jestem mamą i bardzo często ja robię. Do wyżej wymienionych dań. SKŁADNIKI: 4 osoby 0.5 KG ogórków kiszonych 1 cebula 5-6 łyżek oliwy pieprz ,w razie konieczności szczypta soli Sposób: Ogórki obmywamy z kwasu pod bieżącą wodą, ucinamy końcówki, i kroimy w plastry nożem cienko ,albo używamy specjalna(...)tarkę Cebulę kroimy w drobna kostkę , Mieszamy w misce dodając oliwę ,pieprz w razie potrzeby sól. Smacznego
Viola cooks with passionsłodkawa a przede wszystkim zdrowa :)Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki: 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania:Kuskus przesyp do miseczki(...)bazylię opłucz, osusz , oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Papryke rozetnij , usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie kawałki. Pomidory i ogórek umyj, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz , posiekaj w kosteczkę. Spęczniałą kaszkę przemieszaj . Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem ( można również dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę )Wymieszaj. Sałatkę
Słodkości i nie tylkoboczniaków 200-300 g pieczarek 3-4 średnie marchewki (300-400 g) 1-2 pietruszki (200-300 g) 3-4 papryki 4-5 kiszonych ogórków 2-3 cebule krojone pomidory/passata 600-800 g łyżeczka pieprzu czubata łyżeczka słodkiej papryki czubata łyżeczka majeranku sól Przygotowanie: Na tarce o dużych ochach zetrzeć: marchew, pietruszkę, ogórki W cieniutkie paseczki pokroić(...)wzdłuż blaszek), pieczarki w zależności od wielkości na 2 lub 4 części (moje były mini więc pokroiłam na pół), a cebulę w półplasterki. W dużym 4/5 litrowym garnku rozgrzać olej, 3-4 łyżki, podsmażyć przez 5 minut cebulę dodać przyprawy, czyli paprykę, pieprz i majeranek, wymieszać i natychmiast dodać pietruszkę i marchew. Smażyć kolejne 5 minut. W miedzy czasie
greenscarfSurówka z kiszonych ogórków... Składniki: 6 kiszonych ogórków 1 średnia czerwona papryka 1 mała cebula kopiasta łyżka natki pietruszki pieprz oliwa Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka, paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i białe części w środku, kroimy na 4 części i kroimy w cienkie plasterki, Natkę pietruszki myjemy
Pelusiowa Kuchniapapryka 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 130 g sera bałkańskiego (lub twardej fety, ewentualnie bryndzy) 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego pieprz sól 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki Sposób wykonania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki. 2. Cebulę posiekać na półtalarki. 3. Ogórki i pomidory pokroić w grubą kostkę. 4. Warzywa
Kuchnia domowa Anioraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki(...)zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego
DefinicjaSmakupietruszki (lub 2, a nawet 3 mniejsze) 3 średnie pomidory (najlepiej Roma) 1/2 szklanki kaszy bulgur 3 gałązki mięty, posiekane 1/2 średniego ogórka, pokrojony w drobną kostkę 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 mała biała cebula lub 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz opcjonalnie: sumak do podania: licie(...)bulgur wsyp do miski i zalej szklanką gorącej wody. Posól i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Do natki pietruszki dodaj pokrojone pomidory z sitka, listki mięty, ogórka, paprykę i cebulę. Kaszę bulgur odcedź i przełóż do miski z warzywami. W małym słoiku wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej
Chilli Czosnek i Oliwadwie propozycje – dzisiaj pierwsza z nich, a mianowicie ogórki z papryką. Pyszne, chrupiące – na zimę idealne. Ogórki z papryką 4 kg małych ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 1 nieduży seler Solanka 9 szkl wody 1 szkl soli grubej niejodowanej Zalewa 3 szkl wody 3 szkl octu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka(...)godziny. Następnie po upływie wymaganego czasu odcedzić solankę a ogórki poukładać ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz starkowany seler. Pogotować przez 3-4 minuty i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut. Artykuł Ogórki z papryką pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia