bardzo nam posmakowała, że nie wiedzieć kiedy ją zeżarliśmy :P Składniki 250 g filetów sledzia w oleju 300 g ziemniaków 1 cebula 50 g drobnej fasoli 1 łyżeczka oleju 1 jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ogórków kiszonych 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem(...)łyżeczką oleju na małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrałem, pokroiłem na drobne kawałki, skropiłem sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebule przelałem na sicie wrzątkiem, posoliłem. Ogórki obrałem ze skórki, drobno pokroiłem i odcisnąłem. Filety śledziowe pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem majonez, doprawiłem do smaku sola i pieprzem, wymieszałem i przełożyłem
R'n'G Kitchenokazję, nawet największą! Składniki puszka kukurydzy słoik marchewka+groszek w zalewie-zalewę odlać czerwona fasola w puszce ogórki kiszone domowe puszka ciecierzycy, doskonale zastąpi ziemniaki jaja na twardo opcjonalnie jeśli macie czas na gotowanie słoik sosu tatarskiego + majonez 1 czerwona cebula sól(...)smaku pieprz do smaku czarny sezam i pomidorki koktajlowe do dekoracji Każdą puszkę otwieramy, wylewamy zalewę ,a zawartość płuczemy na sitku. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, cebulę kroimy bardzo drobno ,a ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy majonez, sos tatarski , dosmaczamy pieprzem oraz solą. Mieszamy, wstawiamy do lodówki, niech się przegryzie. Przed podaniem należy przemieszać i ...podać . Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikonserwa tuńczyka rozdrobnionego (200 gr w wodnej zalewie) 1 łyżeczka musztardy d'jon 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli dymki 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odciskamy z wody i przekładamy do misy. Do osobnej miseczki ubieramy ok 2 łyżek tuńczyka które mieszamy
Mechanik w kuchniOjcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) sól, pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać
Grunt to przepis!namoczeniu śledzi.Polecam z olejem lnianym który jest bardzo zdrowy. Będą fajnie wyglądać na świątecznym stole i nie tylko. 3 płaty śledzi matias 1 ogórek kiszony 2 marchewki gotowane 1/2 jabłka 1/2 cebuli 1 kawałek papryki chili 1 cebula czerwona szczypior sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki śmietany ukwaszonej 3 kawałki papryki konserwowej olej lniany Śledzie moczę wcześniej(...)jabłko drobno pokrojone, dodaję dwie łyżki oleju lnianego, doprawiam solą, pieprzem, chili pokrojonym. Na płat śledzia układam kawałek papryki, dodaję plaster ogórka, marchewki i zwijam w rulon. Z marchewki ugotowanej wycinam temperówką cienkie paski. Owijam nim śledzie.Dodaję cebulę czerwoną. Roladki podaję w sosie polewam olejem lnianym.Posypuję szczypiorkiem
wesoła kuchniaZUPA PARÓWKOWASkładniki:- 1kg parówek drobiowych- 1 udko z kurczaka- 800g pieczarek- 3 duże ziemniaki- 2 cebule białe- 300g papryki konserwowej- 300g ogórka zielonego- 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem- 4 liście laurowe- 5 ziaren pieprzu czarnego- 3 ziarna zioła angielskiego- 3 ziarna owoców jałowca- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka majeranku- 100g koncentratu pomidorowego- 50g ketchupu łagodnego- 1 łyżka(...)obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Parówki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do garnka. Paprykę konserwową oraz ogórka zielonego również kroimy w drobną kostkę po czym dodajemy do garnka. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Tak przygotowane pieczarki oraz cebulę posypane cukrem podsmażamy na oleju i dodajemy do garnka. Całość dokładnie
Mentor Smakuoliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości. Ser feta możemy pokroić w kostkę lub w plastry (właściwe podanie to plastry). Na półmisku
My Culinary Artsuszonej słodkiej papryki i soli morskiej 2 szczypty czarnego pieprzu kilkanaście małych plasterków sera rokpol Sos z kiszonym ogórkiem: 4 średnie kiszone ogórki 1,5 łyżki musztardy francuskiej 3-4 łyżki śmietany 18% 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 łyżka natki pietruszki sól i pieprz Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz. Natnij w poprzek każdego(...)nadzieję, że trochę Ci zostało). Wyjmij i w co drugą warstwę włóż plasterek rokpola. Piecz jeszcze przez 5 minut. Sos: Na maśle zrumień posiekaną cebulę. Dodaj musztardę, drobno posiekane w kosteczkę ogórki i miód. Smaż około 5 minut i mieszaj. Wlej śmietanę, dodaj pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania
Delicious Placezamiast tradycyjnego białego sera, użyłam serka mascarpone nie jest konieczne wzbogacenie go śmietanką czy jogurtem. Samo mascarpone sprawia, że jest niezwykle kremowy. Składniki: 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 cebula szalotka pęczek koperku sól pieprz 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Ogórka, papryki i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy drobno
Taste Therapylasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy
Blog z Apetytemprzyjdzie i nie chcecie stać za dużo przy garach. Składniki: 2 ogórki szklarniowe – obrany i pokrojony na plasterki 2 papryki – zielona i czerwona – oczyszczone i pokrojone na kawałki 6 dojrzałych pomidorów – pokrojonych na ósemki pęczek natki pietruszki – posiekanej duża czerwona cebula – drobno pokrojona w krążki opakowanie sera szopskiego lub bałkańskiego(...)duża puszka groszku – odsączona oliwa z oliwek lub olej do dekoracji świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę szopską z groszkiem W misce na sałatkę wymieszać ogórka, paprykę, groszek, pomidory i natkę. Posypać cebulą, pieprzem i startym na tarce serem bałkańskim. Na to idzie solidny chlust oliwy i sałatka do grilla gotowa. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiataneSałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i pysznymi dodatkami. 15-20 min i gotowe. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula 4 rzodkiewki 150 g sera dojrzewającego (ulubionego) 150 g plastrów wędzonego łososia 3 ogórki gruntowe 2 pomidory rzymskie szczypior natka pietruszki(...)oleju z pestek winogron 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z malin 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w pół plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Natkę i szczypior siekamy. Plastry łososia rwiemy. Wszystkie składniki mieszamy. Olej łączymy z majonezem, sokiem z malin, sokiem
R'n'G Kitchensklepie spożywczym Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat ( użyłam sałaty lodowej i rukoli) 10 sztuk pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1/2 opakowania sera typu Feta 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czarnych oliwek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny(...)opcjonalnie pieprz czarny mielony *** Na dużym talerzu lub w misce wykładamy sałaty *** *** Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie *** *** Obrane ogórki oraz ser Feta kroimy w kostkę i wykładamy na sałatce *** *** Cebulę i oliwki kroimy w krążki i układamy na wierzchu sałatki *** *** Sałatkę polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny oraz (opcjonalnie) z mielonym
Blog z ApetytemSkładniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę. Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny
prawdziwe jedzeniepropozycja na śniadanie lub kolacje. Można też zabrać do pracy lub na wyjazd, np. jako drugie śniadanie. Tylko pamiętaj zabrać ze sobą widelec... 😆 Składniki: 5 ziemniaków 3 ogorki kiszone 1 duża czerwona cebula (może być też biała) 25 dkg pieczarek majonez sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i pieczarki gotujemy. Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy w dość dużą
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejne sprzątanie lodówki zaowocowało bardzo pyszną sałatką 😊 Składniki: -po pół papryki czerwonej i żółtej -2-3 ogórki konserwowe -1 jabłko -1 cebula -100-150 g szynki gotowanej -natka pietruszki Sos: -1 łyżka śmietana -2 łyżki majonezu -1 łyżeczka musztardy łagodnej -sól, pieprz Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku. Połączyć
Kulinarne przemysleniakrojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki groszku konserwowego kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie) świeżo
Ugotowane pozamiatanekapusta jest zdrowa ;-) 1/4 główki czerwonej kapusty 4 ogórki kiszone lub marynowane 1/2 cebuli 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju lub oliwy sól, pieprz sok z cytryny … Czytaj dalej Surówka z czerwonej kapusty
czarrna od kuchnipapryka 3 ogórki kiszone 4 liście sałaty lodowej sos 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem
magiczna kuchnia Kasikremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem Zakynthos
Mój Smak na Życie