cebulę. Lżej strawna, zdrowsza, po prostu pyszna. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek sałatkowy 1/2 ząbka czosnku 150 g jogurtu greckiego 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki ogórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posiłek do zabrania ze sobą do pracy lub dodatek do dań z grilla. Składniki na 4 porcje: 1/2 ogórka sałatkowego 100 g czarnych oliwek (bez pestek, ze słoiczka) 50 g kaparów (ze słoiczka) 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona/biała cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 300 g makaronu kritharaki sól 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g sera feta(...)pieprz z młynka 250 g jogurtu greckiego (10%) 1/2 łyżeczki płatków chili Wykonanie: ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, następnie pokroić w 1 cm kostkę. Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Oliwki przekroić na pół. Pomidorki przekroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w półkrąžki. Natkę pietruszki posiekać makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórkami, cebulką i marchewką z własnego ogródka. Kupuję jedynie paprykę. Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości słoików. Składniki: 3kg ogórków 0,6kg papryki 0,5g marchewki 0,6kg cebuli v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Zalewa: 0,3kg cukru
Wrzosowa PolanaPlacki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym placki: 1 kg mączystych ziemniaków 1 czerwona cebula 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta chili łyżeczka suszonej natki kolendry lub 2 łyżki posiekanej świeżej sos: 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku 300 ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki soli(...)który odciskamy. Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę sól, pieprz, chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką. Na blasze od piekarnika układamy kawałek papieru do pieczenia i na ten papier nakładamy łyżeczką małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki w 200 st.C ok 25 minut. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty
Dzieje kuchennej Wiewiórywarzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Surówka z dyni z cukinią, papryką
Moja smaczna kuchniaDanie z kuchni rosyjskiej Składniki pół głowki białej kapusty 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula biała rzepa 3 kwaśne jabłka 1 l bulionu wołowego 3 łyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę
R'n'G Kitchenśniadanie z kawą gratis, w godzinach 12-17-ta lunch (17 zł). W głównej karcie królują między innymi: smalec duszony na winie z cebulą i śliwkami ( 7 zł) galaretę wieprzowa z jajkiem i ogórkiem (9,50 zł|) pyry z gzikiem (8 zł) śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy
Kulinarne przygody GatityBardzo dobrze komponuje się z ostrzejszymi i cięższymi kalorycznie potrawami. Ja użyłam jej do tacos z wieprzowiną. Składniki: 2 pomidory 1/2 świeżego ogórka 1 łyżka posiekanej kolendry 1/3 papryczki chili 1/2 białej cebuli kilka kropel sosu tabasko 1 łyżeczka soku z limonki Wykonanie: Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Przelać po Czytaj dalej
Pasja SmakuOstatnio u mnie pieczarkowo. Tym razem pyszny Devolay, który nigdy się nie nudzi. Jak wiemy może on występować w różnych postaciach: z ogórkiem, masłem, serem, pieczarkami etc. Ja wybrałam Devolaya z pieczarkami, cebulą i masłem. Składniki na Devolay (pieczarki i cebulka; 2 porcje): pojedyncza pierś z kurczaka pieczarki około 300 g duża cebula masło mąka bułka tarta jajko Pierś
Karola gotujeczerwona papryka ser Tylżycki bez laktozy ŁOWICZ pomidor vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku cebula dymka z piórami lub szczypior czarny sezam świeża bazylia ogórek Pestki dyni upraż na suchej patelni ,odstaw. Sałatę lodową umyj , oddziel każdy liść, wypłucz go, gdyż może być gorzki. Wszystkie składniki odpowiednio umyj i pokrój
Z Kuchni Do KuchniKorniszony (nie mylić z ogórkami konserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej
Wiem co jemPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1-2 pomidory 1/2 ogórka 1 mała głowka sałaty 5-6 rzodkiewek 1 czerwona cebula pół serka fetta 10-12 oliwek ciemnych sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka oregano i bazylii najkorzystniej świeżej ja mam suszone 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek oliwy 1 łyżka miodu Wykonanie
Ugotujmy Cośnasionami.W srodku zimy bedzie nas cieszyc swoim delikatnym smakiem.Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde smaczna salatka. Ponizej na zdjeciu cukinia z mojego ogrodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie(...)tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko odparowujemy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Cebulę dymkę siekamy i łączymy
Smaki Ewypogodę. Rozgrzewająca i bajecznie prosta w przygotowaniu. Składniki: 6-7 ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) 1 pietruszka 1-2 marchewki 1 mały kawałek selera 1 por lub cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 4-5 ziemniaków 70-100 g suchego białego ryżu 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk pierz, sól Zetrzyj na tarce
Qlinarnie i Qlinarnie