ogórki z cebula - 520 przepisów (strona:31/35)

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 231

oliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra(...)porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 188

Przygotować nadzienie: Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej patelni i dodaj chorizo. Smaż około 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj cebulę i smaż kolejną minutę lub dwie, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek. Smaż parę minut, następnie dodaj listki świeżego tymianku (należy złapać bukiet gałązek tymianku i przeciągnąć po bukiecie gałązek palcami w dół – od łączenia do szczytu gałązek(...)nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami

Moja Delicja
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 121

ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy(...)żurem i podajemy na stół.  Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu. Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 3) ŻUR PO KIELECKU SKŁADNIKI: 1 szklanka kwasu z ogórków 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu) 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 10 dag gęstej śmietany 1 łyżka mąki 20 dag cienkiej kiełbasy ząbek czosnku pieprz do smaku

Moja Książka Kucharska