Hej! W moim ogrodzie wyrósł łan roszponki, więc na stole pojawiła się świeża sałatka. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznierozmaryn 20 dag żółtego sera np. gouda olej Przygotowanie: Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Zrumienić, przestudzić. Podsmażone składniki wymieszać z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i pokruszonym chlebem. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przełożyć do formy. Na koniec posypujemy startym na tarce
Ciastka - domowe słodkościsię parę razy do roku. Menu Zomato meetupu, na którym byłam wyglądało tak: Tartinka z wędzoną słoniną i kiszonym ogórkiem z Hajnówki Carpaccio z jelenia z serem bursztyn i marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką
Ugotowane pozamiataneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych
Marta Gotujepowiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka
Kuchnia MagdaLenyzimnej wodzie około 2 godzin, a następnie je osuszyć i pokroić w ukośne kawałki. Jajka pokroić na ćwiartki. Cebulę i korniszony pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Na talerzu układać kawałki śledzia,jajka i papryki. Posypać cebulką, ogórkiem i odsączonym groszkiem. Posypać pieprzem. Śmietanę wymieszać z jogurtem, solą ,pieprzem i słodką papryką. Polać sałatkę. Schłodzić przed podaniem
O kuchni z uczuciemkroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).Sałatę rwiemy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy również na małe kwadraty, pomidory kroimy w ćwiartki (jeżeli chcecie, możecie je wyparzyć i obrać ze skórki). Cebulę obieramy, wyparzamy (podobno wtedy nie płaczemy podczas krojenia) a następnie szatkujemy (możecie to zrobić na tarce, będzie łatwiej
Słodkie PrzyjemnościByły ogórki, mięso i kimchi. Teraz czas na tofu. Tofu pojawia się w każdej azjatyckiej kuchni. U nas na blogu też często gości. Jak tylko
slodkokwasnaplSalatka pomidorowa z mojego rodzinnego domu,moja ulubiona salatka pomidorowa.Pomidor starannie pokrojony w plasterki ,przykryty krazkami cebuli z dodatkiem smietany,koperku i szczypiorku,do smaku doprawiony sola i pieprzem.To wszystko - prostota i smak w najlepszym wydaniu.Gwarant dobrego smaku to oczywiscie wspanialy,slodki pomidor,ktory dojrzewal w promieniach slonca.Teraz koncowka lata jest najlepsza pora na salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony(...)dodatkiem kazda kanapka smakuje wysmienicie.Polecam obie wersje.Skladniki na 1 osobe:2 pomidory1 cebula2 ogorki-opcjonalnie szczypiorekkopereksol,pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie: pomidory pokroic w plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze ulozyc po plasterku ogorkana kazdym plasterku ulozyc cieniutki krazek cebuli i delikatnie posolicna cebuli ulozyc po kleksie jogurtu greckiego lub kwasnej smietany.Posypac posiekanym szczypiorkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy. 2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być
Apetyczna babeczkamozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią z ogórka. 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 1 jajko sól pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera mozzarella wiórki 1 cebula 1 łyżka masła pęczek świeżej bazylii 100 g sera żółtego pokrojonego w kawałki bułka tarta
Kolorowa kuchnia Elkiniewiele mniejsze od dań głównych a kosztują tylko 10 zł. Polecam zwłaszcza bakłażana marynowanego (bakłażan/ orzechy/ kolendra/ suszona cebula) i pak choi z boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka i plackami pszennymi. Właśnie to danie jadłam, kiedy byłam w Mao po raz pierwszy. Dostajemy mięso z ćwiartki
Ugotowane pozamiataneuformowany w lekko spłaszczoną kulkę (w kulce można zrobić wgłębienie na żółtko) otoczony posiekaną cebulką, grzybkami lub ogórkami konserwowymi. Tatar wołowy Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, widelec, łyżkę, kubek lub miseczkę. Przygotuj składniki: 250 g tatara wołowego, ½ małej cebuli, 1 łyżkę oleju, kilka kropel przyprawy w płynie, pieprz czarny mielony, słodką lub ostrą paprykę mieloną, wodę mineralną
blog.moje-pasje.infosłodki smak i delikatność. Zapraszam do innych przepisów na dodatki do obiadu: – ogórki kiszone – pikantny sos pomidorowy – domowa musztarda – ziemniaki nakrajane – podstawowy przepis na ziemniaczane puree – puree z dyni – jak upiec ziemniaki w mundurkach – konfitura z cebuli – frytki z batatów – gotowana kukurydza – frytki z warzyw MŁODA KAPUSTA PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plsmaku ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 2 piersi z kurczaka , pojedyncze 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 kostki fety 2 łyżki masła 3 szklanki mleka 1 łyżka mąki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( wielkości ogórka szklarniowego ) sól , pieprz do smaku 2 jajka Składniki na ciasto , łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładka masę
Ogrodnik w podróżyprzegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem ( DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA , OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki smalcu 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela
Sprawni w smakutakie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.Składniki:800g mięsa mielonego2 czerstwe kajzerki3 jajka2 cebula (z tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej
Walijskie Pichcenie