ogórki z cebula - 520 przepisów (strona:7/35)

SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM 134

Smaczna i bardzo wyrafinowana , choć bardzo prosta potrawa.   3 solone Śledzie lub 6 płatów śledziowych typu matiasy 1 butelka wody mineralnej 12.5 dag.chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 szkl.kiszonych ogórków z koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior ***********************************  Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody i rozkładamy na desce.Zdejmujemy skórę(...)wzdłuż grzbietu.Wyjmujemy ości , a mięso pokroić w drobną kostkę.Jeśli robimy salatkę z matiasów to tylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę i ogórki drobno siekamy w kostkę i mieszamy że sledziami.Doprawiamy do smaku octem i świeżo zmielonym pieprzem.Salatkę Podajemy na posmarowanych masłem kromkach chleba i posypać posiekanym szczypiorkiem.Można także

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałata rzymska z dodatkami 158

dużej.Składnikigłówka sałaty rzymskiej lub 2 małe sałaty rzymskie1 czerwona cebula1 świeży pomidor1 świeży ogórekoliwa1 cytrynabiały ocet winnysól, pieprzPrzygotowanieLiście sałaty umyć i drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora i ogórka. Doprawić sałatkę dwiema łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny, odrobiną białego octu winnego, szczyptą soli i pieprzu; wymieszać. Smacznego

Stare Gary
DOMOWE LONGERY 353

sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany sos sojowy 1 jajko 100 ml mleka ok 1/2 szkl mąki dodatkowo mąka na panierkę olej do smażenia dodatki sałata  pomidor ogórek kiszony czerwona cebula ketchup sos tysiąca wysp A jak to zrobić: Bułki Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drożdże(...)głębokim oleju. Nadmiar tłuszczu odsączyć układając usmażone Stripsy na papierowym ręczniku. Bułkę przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki posmarować sosem. Na spodnią część ułożyć sałatę, stripsy, plastry pomidora, ogórka i cebuli. Całość polać ketchupem i przykryć wierzchnią częścią bułki

Kuchnia w opałach
ZRAZY WOŁOWE + FILMIK 121

zimno. Nadają się do zamrożenia.  SKŁADNIKI :   1/5 kg mięsa wołowego roladowego 30 dkg boczku wędzonego, parzonego 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 średnie cebule 2-3 ogórki kiszone 2-3 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, słodka papryka do smaku  mąka do obtoczenia mięsa olej 1 litr wody lub bulionu wykałaczki(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy. Boczek, ogórki i cebulę należy zmielić rozdrabniaczem, lub pokroić na drobną kostkę. Przekładamy farsz do miski, dodajemy musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy po jednej stronie musztardą, nakładamy farszu tyle ile się zmieści, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka imprezowa z tortellini 303

Składniki: tortellini z grzybami 1 słoik selera konserwowego 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, majonez Tortellini gotujemy w osolonej wodzie i umieszczamy w misce. Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Selera odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Doskonale nadaje się na imprezę     Artykuł Sałatka imprezowa

MojaQchnia.pl
POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE MIĘSA Z ZUPY 163

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: Mięso pozostałe z zupy (u mnie dwa małe udka kurczaka), 20 dag pieczarek, średnia cebula, większy ogórek kiszony, curry, pieprz cayenne, sól, papryka słodka odrobina bazylii. Przygotowanie: Mięso obieram ze skóry, dzielę na kawałki. Pieczarki kroję w plasterki, ogórka w półplastry, cebulę drobno siekam. Całość podsmażam

JejKuchnia
Jajka w sosie tatarskim 156

cebula 3-4 ogórki z octu majonez pieprz i sól Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ugotowane ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Sos: Kiełbasę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę; cebulę można posypać trochę solą żeby zmiękła; i wrzucić do miseczki, dodać majonezu, soli(do smaku) i wymieszać. Sos wyłożyć na owalny talerz, wygładzić

Motylkowa Kuchnia
Surówka z cebuli i ogórka kiszonego 111

kilku wymianach zdań doszliśmy do wniosku, że schabowe muszą być :P Surówka???? No i sprzed kilkunastu lat taka przypomniała się. Składniki 2 duże cebule 5 ogórków kiszonych natka pietruszki mielona słodka papryka (1 łyżeczka) maggi sól, pieprz Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Oprószamy solą, mieszamy i zostawiamy na kwadrans. Ogórki kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli, razem

R'n'G Kitchen
Ogórki do słoików 89

ogóreczki. Będą świetną przekąską. Zaletą jest to, że można wykorzystać duże ogórki, które nie nadają się na korniszony. Przepis moja mama dostała od koleżanki. 3kg ogórków 3 czerwone papryki 25 dag cebuli 15 dag selera Zalewa 1: 7 szkl wody 3/4szkl soli Zalewa 2: 5 szkl wody 2 szkl cukru 2 szkl octu 1 torebka gorczycy 1 torebka(...)grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny. Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować ok 5-10 minut

Smakołyki Asi
Faszerowane buraki pastą z fasoli 137

Składniki na 2 porcje:2 buraki - dużepuszka fasoli białej3 ogórki konserwowemała cebula czerwonamajonezsól i pieprz.Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze z dodatkiem około3 łyżek majonezu, dodajemy sól i pieprz. Do gotowej pasty dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz cebulę także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy wg uznania. Pastę z ogórkami dajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka do grilla z kiszonych ogórków 168

Sposób przygotowania w Tefal Companion: Na misę miksera zakładamy szatkownicę z ostrzem nr. . Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Szatkujemy ogórka i cebulę na plasterki.  Sposób przygotowania tradycyjnego: Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Kroimy w piórka. Ogórki kroimy na cienkie plasterki.  Pokrojone warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, musztardę i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy i sałatka

CookYourself
Sałatka z serem feta 164

Składniki: * sałata lodowa główka 350 g * pomidorki daktylowe 15 sztuk * ogórek zielony * papryka czerwona * cebula czerwona pół * feta 270 g * słonecznik łuskany pół szklanki(...)łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić w kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie

Kulinarne przygody
Sałatka z śledzi i soczewicy 148

Składniki: 5 filetów śledziowych 3 ziemniaki 1 puszka soczewicy 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu mleko sól, pieprz Wykonanie: Śledzia przepłukać, włożyć(...)miski i zalać mlekiem. Pozostawić by się wymoczył na ok 2-3 godziny w zależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę

magiczna kuchnia Kasi
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 201

posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona  Eco Blik Chili mielone  Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin(...)ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem, układamy listek sałaty, plasterki pomidora, układamy burgery, polewamy sosem, układamy krążki cebuli i plasterki ogórka, przykrywamy wierzchnią częścią bułki

Bajeczna Kuchnia
Ogórki małosolne 131

zawsze robię z własnych ogórków. Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 1 litr ciepłej wody 1 łyżka soli kamiennej kwiat kopru liść chrzanu lub korzeń czosnek  cebula Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika lub innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki

Bajeczna Kuchnia