kremowe, a skórka twardsza i grubsza. A nie o ten efekt mi chodzi. Składniki: - schab - ilość plastrów w zależności od potrzeb - słonina - 2x więcej plastrów niż mamy schabu - ogórek kiszony - cebula - ząbki czosnku - majeranek, papryka czerwona, sól i pieprz - niewielkie, równe ziemniaki - u mnie kilogram - łyżka cukru - łyżka soli - łyżka oliwy Ziemniaki obieram, lub skrobię, jeżeli są na tyle młode(...)schabu rozbijam, ale tak by nie było dziur. posypuję solą, majerankiem, słodką papryką i solą. Na każdym kotlecie układam po dwa plastry słoniny, kilka plasterków czosnku, pasek ogórka i kilka kawałków cebuli. Zakładam do środka krótsze boki i zawijam wzdłuż dłuższych. Spinam wykałaczką lub dwoma. Na dnie naczynia żaroodpornego układam kilka dodatkowych plastrów słoniny i kawałki pozostałej cebuli. Następnie
Cook&Loveoccie – 200 g * czarne oliwki – 0,5 szkl * cebula szalotka – 1-2 szt * ogórek konserwowy – 3 szt * ser żółty Gouda Serenada – 100 g * pieprz – do smaku * świeży koperek * majonez – 2 łyżki * świeża, chrupiąca bagietka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filety osuszamy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekane oliwki, ogórki oraz cebulę i majonez. Doprawiamy pieprzem. Podajemy na kanapeczkach
Ostra na SłodkoFrisco jabłko szara reneta 2 ogórki kiszone 2 liście laurowe cebula szalotka k 2 sztuki 6 ziaren ziela angielskiego młotkowany pieprz Filety pokrój na kawałki. Jabłko, ogórek i cebulę w kosteczkę. Włóż wszystko do dużej misy. Dodaj przyprawy. Wymieszaj. Posyp młotkowanym pieprzem. Odstaw do lodówki
AZgotuj!porcje) - makrela wędzona (po usunięciu skóry i ości 120 g), - ogórek konserwowy (ok. 70g), - cebula (ok. 70g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 23g). Sposób przygotowania 1. Kroimy drobno cebulę i ogórka. 2. Mieszamy warzywa z makrelą i jogurtem naturalnym. Pasta jest bogata w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej...Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie;Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchniszerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec(...)nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić , użyć innej przyprawy
Buniabaje w kuchniPyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki(...)Cebulę obieramy kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż będzie szklista. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Do miski wlewamy olej, dodajemy ketchup, ocet i ostudzoną cebulę , doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień
Bajeczna KuchniaPyszna śniadaniowa pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i tartą rzodkiewką. Całość owinięta wieloziarnistą tortillą. Idealne na śniadanie, przystawkę lub do pudełka do pracy. 4 jajka 4 rzodkiewki 1 biała cebula 2 kiszone ogórki 4 plastry szynki z indyka 1 łyżka majonezu 2 placki tortilli wieloziarnistej Kilka liści sałaty Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy(...)drobną kosteczkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Białą cebulę oraz kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Plastry szynki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozkładamy liście sałaty, następnie przygotowana pastę. Zwijamy do środka w ciasny rulon. Tortille kroimy na mniejsze kawałki, mocujemy wykałaczkę
VioletoweKucharzenieSkładniki: 100 g sucharków – u mnie greckie sucharki paksimadia, ale mogą być zwykłe pół szklanki zimnej wody 2 łyżki octu jabłkowego duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony duża cebula – cienko pokrojona w piórka i posolona 4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą(...)Przepis na pomidorową sałatkę panzanella z tuńczykiem Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą, tak, żeby puszczając wodę zwilżały sucharki. Na to układamy pomidory zostawiając na środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć
Ugotowane pozamiataneSmakowita pasta rybna ze śledzi lub szprotek w sosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego pieczywa, pszennej bagietki lub ciemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach 150 g żółtego sera 2 ogórki(...)sosem ( może to być śledź lub szprotki ) dokładnie rozgniatamy widelcem a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy po czym wrzucamy do ryby, dodajemy również starty na tarce o małych oczkach żółty ser, starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone, ugotowane na twardo jajka oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodajemy musztardę i majonez, całość doprawiamy
Smakowite Daniakurczaka marynata: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz papryka ostra, wędzona olej rzepakowy 1 cebula 2 łyżki octu winnego koper świeży pozostałe: sałata 1 cebula czerwona 8 pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 4 jajka 2 łyżki octu parmezan sos ziołowy Winiary Mięso marynata: Pierś z kurczaka przekładam do miski, dodaję cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki(...)dodaję do ciasto delikatnie mieszając. Na końcu dodaję natkę. Gofry piekę na złoty kolor w gofrownicy którą wcześniej wysmarowałam olejem . Gofra polewam sosem, układam liść sałaty, plastry kurczaka, ogórka, pomidorki, cebulę piórka. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaje ocet i sól. Do gotującej wbijam jajka i gotuję na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Gofry podaje z jajkiem
wesoła kuchniakiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka. Wszystkie warzywa razem z kurczakiem łączymy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu
Smaki Ewyłyżki płatków owsianych sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka masła pozostałe: 50 g łososia wędzonego 6 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone liście sałaty, szpinaku 1/2 cebula czerwona 1 ogórek małosolny 1 jajko 5 oliwek czarnych 3 rzodkiewki 1 bułka pełnoziarnista długa Omlet: Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki owsiane, umyty i pokrojony szpinak(...)wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu smażę około 15-20 minut aż się zetnie. Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję liście sałaty, szpinaku, pokrojone pomidorki, ogórek plastry, rzodkiewki, cebulę krążki, łososia. Jajko gotuję na twardo kroję na pół, dekoruję kropkami z oliwek, które zrobiłam za pomocą słomki. Na wykałaczkach robię dwa szaszłyki z pomidora, rzodkiewki, ogórka, oliwki
wesoła kuchniaSkładniki: 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik Oliwek zielonych bez pestek 1 ogórek(...)oliwa z oliwek przyprawy:Sol 1, Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2.Przekroić w pól oliwki 3. Pokroić w kostkę cebule,czosnek i ogórka. 4. Dodać wszystkie pokrojone składniki do miski z ryżem i wymieszać i dodać 2-4 szczyty soli i trochę oliwy i jeszcze raz wymieszać. Do smaku włożyć
Idus Novopomidorów 100 g czerwonej cebuli 2-3 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz suszona bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z ogórkami małosolnymi Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę. Ogórki kroję w w cienkie półplasterki. Pomidory kroję razem ze skórką w kostkę. Składniki przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem, bazylią, dodaję oliwę
Uwaga Babcia Gotuje