ogórki kurkumą - 555 przepisów (strona:19/37)

MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 203

lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki:   puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż lub 2 OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu duże muszle Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
OGORKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ 89

ogórki w zalewie musztardowej. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru  2 łyżki miodu 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej. 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy) 1 łyżeczka kurkumy dodatkowo do każdego słoika: liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka

Moja Książka Kucharska
Zielone smoothie 87

posiłek. Składnikiem zielonego koktajlu oprócz świeżych lub mrożonych owoców i zielonych liści mogą być również warzywa takie jak np. ogórek, brokuły, seler naciowy czy cukinia. W takim koktajlu możemy przemycić wiele różnych bardzo zdrowych składników, np. imbir, siemię lniane, kurkuma czy nasiona chia. Połączeń i smaków jest nieskończenie wiele. To właśnie sprawia, że zielone koktajle są tak wyjątkowe. Najważniejszym składnikiem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z cukinii i papryki na zimę 534

Sezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka....... ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie.  Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka

Swojskie jedzonko
Kurczak a’ la z Mezlai 110

sobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz z mizerią z ogórków. Polecam, bo przepis jest godny zainteresowania. Składniki: - duża pierś kurczaka, - szklanka rosołu, - duże opakowanie jogurtu naturalnego; - sól, czarny pieprz, kurkuma + (ewentualnie świeża mięta posiekana); - oliwa; - ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka umyć, podzielić na kotlety, skropić oliwą. Wrzucić na patelnię, zalać

dom-agi.pl
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 69

ogórków, prócz tych pysznych chrupiących warzyw warto również wykorzystać wodę, którą były zalane w beczce.Woda z kiszenia ogórków doskonale wzmacnia odporność, pomaga na bóle głowy oraz zapobiega grzybicom. Pomaga przy dolegliwościach takich jak zgaga oraz przy skurczach mięsni. Idealnie nadaje się do marynowania mięs do pueczenia w piekarniku lub grillowanych. Dlatego nie wylewajcie wody z kiszenia ogórków(...)zalewy  2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyzeczki miodu naturalnego 1/2 lyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik

Krylowa Kuchnia
Kiszony kalafior różowy i żółty i ich prozdrowotne właściwości 223

niektórych może wydawać się dziwne, żeby kisić kalafior, ale skoro kisimy ogórki to czemu nie spróbować tego samego z innymi warzywami, jeśli nadal nie jesteście przekonani to może przekonają was zdrowotne właściwości kalafiora i kiszonek. Po pierwsze taki kalafior jest surowy co oznacza, że nie podnosi się jego indeks glikemiczny oraz nie giną zawarte w nim cenne witaminy, minerały(...)kupne zazwyczaj są bardzo słone co nie jest wskazane dla osób z nadciśnieniem.  Jeśli nadal wam mało, to dodam, że w żółtym kalafiorze jest jeszcze dodatkowo zawarta kurkuma, (o jej wspaniałych właściwościach pisałam tutaj ), a w różowym burak, który zawiera mnóstwo cennych związków w tym najbardziej znaną betainę o udowodnionych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodam jeszcze, że kiszonki robi się bardzo

zdrowa vege kuchnia
Tortellini z bobem w sosie ogórkowo-cytrynowym / Tortellini with broad beans in a cucumber-lemon sauce 119

żółtko 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy Farsz 500 g. wyłuskanego bobu 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 szkl. pestek słonecznika + garść do posypania kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka masła sól i pieprz Sos ogórkowy 6 średnich gruntowych ogórków 50 g. masła sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny kilka listków(...)solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do rondelka i zalej wodą tak, aby tylko były w niej zanurzone. Gotuj przez 5 minut, dodaj sok i skórkę z cytryny, listki szałwii i zblenduj. Wlej rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj. Mąkę, sól i kurkumę wymieszaj na stolnicy. Dodaj jajko

Delicious Place
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 202

czubatej łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki, ostra papryka i pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku Marchewki pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, kiszone ogórki pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. W dużym garnku

Even Better Food
WEGAŃSKI "TUŃCZYK" MIELONY 144

chlebku z siemienia lnianego, ale musi smakować wyśmienicie w formie sałatki z ekologiczną kukurydzą z puszki i ogórkami kiszonymi. Oto przepis: Składniki: 1 szklanka słonecznika (namoczonego w wodzie na noc), 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonej cebuli,  szczypta kurkumy, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego koperku. Przygotowanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGE GYROS BOWL 88

trochę ryżu), gyros bowl jest świetnym rozwiązaniem. Jest to bardzo proste danie – ugotowany ryż (tym razem z kurkumą) podaję z przeróżnymi warzywami i dodatkami. tym razem są to: wegański gyros (podgrzany) posiekana w paseczki kapusta pekińska pokrojony w kostkę ogórek świeży starty ser żółty [...] Artykuł WEGE GYROS BOWL pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 99

Jaki jest najlepszy przepis na letni obiad? W sezonie ogórkowym rządzą chłodniki i sezonowe warzywa. Leżymy na leżaku i zachwycamy się smakiem fasolki, ogórków małosolnych i szparagów. Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni. Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę , żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki(...)cienkie paski obieraczką do warzyw 3 ogórki małosolne – pokrojone na plasterki, do dekoracji 2 łyżki oliwy opakowanie sera halloumi – kroimy w kostkę kiszony sok z buraka Przepis na zielony chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy masło, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i kurkumę. Zagotowujemy. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy przez

Ugotowane pozamiatane
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 152

zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki(...)garnka z wywarem i znowu nakładamy na patelnie na której smażymy już cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojony w paseczki lub posiekany imbir wraz z 1 łyżeczką kurkumy, oraz posiekana 1 świeżą papryczkę chilli. Do wywaru dodajemy pomidory z puszki. Zawartość patelni w całości razem z tłuszczem przekładamy do naszego wywaru z pomidorami  Gotujemy

ClauditteMissCooking
Ryba w panierce sezamowej z sałatką a’la tabbouleh 153

porcje: Ryba 2 filety z dorsza/mintaja 4 łyżki sezamu 5-6 łyżek bułki tartej jajko łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia Sałatka woreczek ugotowanej kaszy bulgur/pęczak pół ogórka szklarniowego duży pomidor (najlepiej malinowy) 4 łyżki serka typu twarożek drobnoziarnisty/ jogurtu naturalnego/ ok. 80g pokruszonej fety 3-4 łyżki

Pyszny Duet