ogórki kurkumą - 555 przepisów (strona:27/37)

Sałatka z krewetkami w tempurze 230

krewetki pod każdą postacią. W tej wersji to nawet ktoś kto nie przepada za krewetkami będzie mógł zjeść i myślę że powie … dobre Zaczynamy od przygotowania sałatki, świeżego ogórka obrać i pokroić w półplasterki, pomidory koktajlowe na pół, sałatę umyć i osuszyć. Wszystko wymieszać doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć i osuszyć, wrzucić(...)każdą krewetkę na grzbiecie i wyjąć czarną nitkę czyli flaczek. Zostawić skorupkę ogonka. Będą ładnie wyglądały, ale nie jest to konieczne.Wrzucić krewetki do miseczki, dodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę

Kuchnia Pokoleń
Leczo z okrą 136

porze roku jest łatwiej w sklepie o okrę niż o cukinię. Okrę można kupić w prawie każdym sklepie arabskim czy indyjskim, który ma zamrażarkę. To coś pomiędzy ogórkiem i fasolą. Dobrze komponuje się z pomidorem i intensywnymi przyprawami. Jest sycąca a po podgrzaniu zagęszcza dania i nadaje im pysznego smaku. Zwykle kupuję mrożoną, bo świeżą trzeba szybko zużyć po kupieniu(...)Składniki: 3 cebule pokrojone w piórka 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 3 papryki czerwone – oczyszczone i pokrojone na kawałki łyżka oliwy po pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy, tymianku i rozmarynu cukinia pokrojona w półplasterki 400 g mrożonej okry duże opakowanie passaty pomidorowej Jak przygotować leczo z okrą? Podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i paprykę, szklankę

Ugotowane pozamiatane
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 103

Firmy Podravka. Przyprawy całkowicie naturalnej! Bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i bez aromatów. Złożona tylko i wyłącznie z warzyw, przypraw i morskiej soli. Składniki: przyprawy 49,7% (kurkuma 16,2%, kolendra 7,5%, kozieradka 6%, kminek, imbir 4%, cynamon, chili, czosnek, goździki), sól morska, suszone warzywa 8% (cebula, marchew, seler). Wypróbowałam ją niedawno w swoich kulinarnych podbojach(...)indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez – 5 łyżek * rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść * świeżo mielony pieprz ZALEWA: * woda

Ostra na Słodko
Sałatka z ogórków i papryki 166

Doskonała na kanapki lub jako dodatek do obiadu 2 kg ogórków 2 czerwone papryki Ogórki należy porządnie umyć  i zetrzeć bez obierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć. zalewa(...)szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu  1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżki soli kamiennej 2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki 2 cebule posiekane w piórka Wodę,cukier,ocet i wszystkie przyprawy zagotować. Dodać czosnek i cebulę

Kolorowa kuchnia Elki
Pilaf z quinoa i kurczaka 153

mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa w zimnej wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój(...)dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło ze świeżym ogórkiem. The post Pilaf z quinoa i kurczaka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Shoarma z kurczaka 71

była z frytkami, sałatką i sosem czosnkowym. Miłego dnia kochani :-) Składniki dla 4 osób: 4 - 5 filetów z kurczaka 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz olej lub oliwa z oliwek 1. Kurczaka kroimy w cienkie paski. Do miski dajemy wszystkie przyprawy plus oliwę, mieszamy. Dorzucamy pokrojonego kurczaka, mieszamy. Miskę(...)dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc). 2. Następnie zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni.  U nas shoarma podana z frytkami, sosem czosnkowym i sałatką z pomidorów, ogórków i  zielonej sałaty. Smacznego

kruche babeczki
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma) 69

dodatki.      Moja Shoarma jest pełna smaku i prostych składników. Cudownym dodatkiem do tego grillowanego kurczaka jest sałatka izraelska, którą przygotowuje się z bardzo drobno posiekanych warzyw (ogórek, pomidor, kolorowe papryki, czerwona cebula) i ogromnej ilości ziół, sos tzatziki i zgrillowana tortilla. Zamiast tortilli można podać chlebki pita, wspaniały jest także hummus.  Grillowany kurczak Shoarma - składniki(...)łyżka mielonego kuminu 1 łyżka mielonej kolendry 4 ząbki czosnku, starte 1 - 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej (najl. koszernej) 4 łyżki oliwy  1/4 łyżeczki cayenne 1-2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Dodatki, które mogą Ci się spodobać: sos tzatziki lub czosnkowy sałatka izraelska grillowana tortilla, chlebki pita hummus

Moja Książka Kucharska
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 204

Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50

SzczyptaSmaQ
Kurczak Goa 59

Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino. Składniki: 4 filety udek z kurczaka 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki cynamonu parę ziaren pieprzu 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona cebula 1 duży pomidor sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła   Kmin rzymski, kurkumę, cynamon i sól mieszamy, dodajemy odrobinę oliwy. Marynatą nacieramy udka, mięso szpikujemy ziarnami pieprzu i odstawiamy(...)zrumienienia, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, solimy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. My kurczaka zjedliśmy z ciemnym ryżem i sałatką z ogórka z jogurtem i chili.  Artykuł Kurczak Goa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
SOS DYNIOWY Z GRZYBAMI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ 116

grzybów (polecam prawdziwki). Sprawdzą się także grzybki suszone, których dodajemy mniejszą ilość i które wcześniej należy namoczyć. Z dodatków sprawdzą się gotowane ziemniaczki lub ryż. Pasuje też mizeria z ogórków. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 300 g dyni (użyłam hokkaido) 150 g grzybów świeżych lub mrożonych (można użyć suszonych grzybów w ilości 50 g) 1 cebula lub kawałek pora (tylko biała(...)listki oddzielnie) 2 szklanki bulionu, wody lub wody z moczenia suszonych grzybów 125 ml śmietany 30% 25 g masła lub oleju sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili i kurkumy, 1 listek laurowy, 1 kulka ziela angielskiego WYKONANIE Świeże grzyby oczyszczamy pędzelkiem / mrożone grzyby rozmrażamy na sicie i osuszamy / suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na minimum

cool and minty
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 156

sól, pieprz do smaku ogórki kiszone lub małosolne Tofu dokładnie pokrusz w dłoniach na małe kawałki. Dodaj do niego pokrojone w małą kostkę rzodkiewki oraz posiekaną cebulkę dymkę (wraz ze szczypiorkiem). Dodaj mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Następnie twarożkiem posmaruj chleb. Podawaj z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Drugie(...)Dokładnie wymieszaj. Układaj warstwami w słoiczku. Drugie śniadanie: Kanapki z hummusem i ogórkiem kiszonym [457 kcal/ W: 75 g/ B: 12 g/ T: 13 g] 90 g chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Chilli sin carn (porcja na dwa dni) [644 kcal

365 dni dookoła kuchni
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 101

bardziej pikantna i lepiej doprawiona. Za to korzysta z całkiem szerokiego repertuaru. W daniach uzbeckich wyczujemy kumin i kolendrę (zarówno ziarna jak i natkę), pieprz, mieloną paprykę, suszone pomidory, kurkumę. anyż, czarnuszkę, berberys i szafran. Jest też mnóstwo świeżych ziół i natek, które zwłaszcza na wiosnę stanowią dodatek do prawie każdego dania.   Jakie są typowe dania kuchni uzbeckiej? Zupy(...)zupę lub miejscowy chłodnik mleczny, który przypomina ayran. w dużej miseczce Przystawki i sałatki to była moja ulubiona część każdego posiłku. Najczęściej trafia się sałatka ze świeżych pomidorów i ogórków, ale wariantów jest 1000. Od ujgurskiej sałatki z makaronem lan say, przez sałatkę z wędliną i majonezem, smażone warzywa a nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie

Ugotowane pozamiatane
Curry z batatami, szpinakiem i soczewicą 104

Zawsze robię ten obiad na dwa dni i nikomu się nie nudzi. Takie curry jednego dnia można zjeść w wersji z ulubioną kaszą i niezastąpionymi w sezonie jesienno-zimowym ogórkami kiszonymi. Na drugi dzień np. z ugotowanym makaronem spaghetti. Jako zabiegana mama dwóch małych szkrabów bardzo cenię sobie takie rozwiązania Wam także polecam ułatwiać sobie sprawy również te związane(...)cebulka, 2 ząbki czosnku, 2cm kawałek imbiru, łyżka oleju rzepakowego, 1 szklanka mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai z kartonika), około 1 szklanka wody, łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu i płatków chilli. Sposób przygotowania Najpierw bataty obieramy i kroimy w kostkę. Następnie cebulkę, czosnek oraz imbir siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy cebulkę, czosnek

Natka Pietruszki
Szparagi w szynce z sosem chrzanowym 140

Sezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut. Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 201

kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajenskiego Duża czerwona cebula pokrojona na ósemki 1 łyżka siekanej pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej kurczaka na co najmniej godzinę, maksymalnie(...)minut. Krok 3 Wyjmij kurczaka z piekarnika i po przestudzeniu porwij na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców. Podawaj z kuskusem, bulgurem lub ryżem i pokrojonym świeżym ogórkiem. Smacznego! Artykuł Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz