ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma
Kardamonovyogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma
Kardamonovyogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma
Kardamonovyogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma
Kardamonovysól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca-łyżka mąki pełnoziarnistejCebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą, bobem i mąką i za pomocą blendera miksujemy.Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.Filet.Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.Sos.Zielony ogórek-część bez gniazda
BaRepasArkady . Polecam :) Składniki: 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy kulki(...)wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz. Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone
Pudełko rozmaitościPrawie wszystkie produkty można jeszcze bardziej nawodnić, czyli uzyskać z nich więcej soku , jeśli się je wcześniej namoczy w świeżej zimnej wodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste(...)posmakiem metalowych grabi. Jeśli tylko macie ochotę – soki można doprawić. Nie solą czy cukrem, ale np. cynamonem, wanilią, kardamonem, mieloną ostrą papryką, pieprzem, papryką cayenne czy mieloną kurkumą. Żadna krótkotrwała dieta, nawet najzdrowsza i najbardziej zbilansowana, nie naprawi momentalnie wyrządzonych wcześniej przez złe odżywianie szkód, nie uzupełni niedoborów w organizmie i w żaden magiczny sposób nie odchudzi
Karo in the Kitchensię do przygotowania posiłku w pół godziny ;) Moje roladki wyszły soczyste i miękkie, ale musiały piec się aż trzy godziny. Składniki (na 5 roladek): 5 płatów z szynki 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej 5 plasterków masła 1 mozzarella olej z pestek winogron pieprz sól chrzan Sposób przygotowania: Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzać(...)umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz posmarować chrzanem. Na każdy plaster szynki nałożyć po plastrze szynki konserwowej, mozzarelli i masła oraz jeden rozkrojony na ćwiartki ogórek konserwowy. Każdą roladkę ściśle zwinąć, a brzegi spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej temperaturze) i dokładnie obsmażyć roladki z każdej
W SMAKksiążce jest omlet na parze. 1 łyżka oleju kokosowego, 2 jajka, 2 duże garści jarmużu, 2-4 łyżki mleka kokosowego, sok z połowy małej cytryny, Po szczypcie soli, pieprzu, kurkumy, 1/2 ostrej papryki. Podane składniki zmielić na gładką masę w blenderze wysokoobrotowym. Piec w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy. Można też przelać do foremek i upiec w piekarniku lub ugotować kąpieli(...)podanych składników wychodzi bardzo gęste ciasto i tak ma być. Z podanych składników wychodzą dwa gofry. Gofry można serwować z sałatką z zielonych liści, cebulki czerwonej, małego pomidorka, kawałka ogórka z oliwą. Smacznego! Keto gofry na słono z jarmużem
moj przepis naksiążce jest omlet na parze. 1 łyżka oleju kokosowego, 2 jajka, 2 duże garści jarmużu, 2-4 łyżki mleka kokosowego, sok z połowy małej cytryny, Po szczypcie soli, pieprzu, kurkumy, 1/2 ostrej papryki. Podane składniki zmielić na gładką masę w blenderze wysokoobrotowym. Piec w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy. Można też przelać do foremek i upiec w piekarniku lub ugotować kąpieli(...)podanych składników wychodzi bardzo gęste ciasto i tak ma być. Z podanych składników wychodzą dwa gofry. Gofry można serwować z sałatką z zielonych liści, cebulki czerwonej, małego pomidorka, kawałka ogórka z oliwą. Smacznego! Keto gofry na słono z jarmużem .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis nauwagi jest sposób gotowania soczewicy i ryżu. Każde z nich gotuje się osobno. Soczewicy charakteru nadaje chorizo, ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca. Słoneczny kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Kluczowym składnikiem jest dressing, który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy(...)Bakłażan 2 zł Brokuł 3 zł Pomidory koktajlowe 300 g 4 zł Pomidory truskawkowe 200 g 3,5 zł Pomidory czekoladowe 3 szt 3,5 zł Ogórek świeży 2,3 zł Awokado 5 zł Słodki ziemniak 4 zł Szpinak opakowanie 4,5 zł Sałata rzymska 3 szt 5 zł Marchew 2 szt 1,5 zł Limonka 1,2 zł Cytryna
Niedzielny kucharzsurówką. Dodatek kurkumy nadaje im apetycznego złocistego koloru – jeśli nie masz, możesz pominąć tę przyprawę lub zastąpić np. mieloną papryką, przeciśniętym czosnkiem, suszonymi ziołami (tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oregano) . Do ziemniaczków pasuje… ** Sos tzatziki ** Słodko-ostry sos chili ** Sos czosnkowy Składniki: 1 kg ziemniaków 5-6 łyżek oleju lub oliwy łyżeczka kurkumy 1-2 łyżeczki soli(...)minut (dzięki temu ziemniaki wchłoną sól i nie trzeba ich później dodatkowo doprawiać) . Ugotowane przełóż do durszlaka, odsącz wodę i przełóż z powrotem do rondla. Wlej olej i wsyp kurkumę – całość dokładnie wymieszaj łyżką, by przyprawa pokryła wszystkie ziemniaczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia – rozłóż równomiernie ziemniaki, by się nie stykały ze sobą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika
Kulinarny S.O.S.surówką. Dodatek kurkumy nadaje im apetycznego złocistego koloru – jeśli nie masz, możesz pominąć tę przyprawę lub zastąpić np. mieloną papryką, przeciśniętym czosnkiem, suszonymi ziołami (tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oregano) . Do ziemniaczków pasuje… ** Sos tzatziki ** Słodko-ostry sos chili ** Sos czosnkowy Składniki: 1 kg ziemniaków 5-6 łyżek oleju lub oliwy łyżeczka kurkumy 1-2 łyżeczki soli(...)minut (dzięki temu ziemniaki wchłoną sól i nie trzeba ich później dodatkowo doprawiać) . Ugotowane przełóż do durszlaka, odsącz wodę i przełóż z powrotem do rondla. Wlej olej i wsyp kurkumę – całość dokładnie wymieszaj łyżką, by przyprawa pokryła wszystkie ziemniaczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia – rozłóż równomiernie ziemniaki, by się nie stykały ze sobą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika
Kulinarne S.O.S.którego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyte ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy i zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą sok, dokładnie je odciskamy i dodajemy do jogurtu. Koperek drobno siekamy i wraz z solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy(...)mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką. Ja podałam sos tzatziki do Shawarmy zwanej też shorma z ryżem i kurkumą. Smacznego! The post Klasyczny Sos Tzatziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię