zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka, łyżeczka przyprawy gyros(...)patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce
Poezja Smaków - blog kulinarnytuńczykiem i majonezem. Oprószone szczypiorkiem. Pyszna prostota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 puszki tuńczyka w oleju (waga netto 1 puszki po odsączeniu - 130 g); Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu - 240 g); 1 średnia cebula; Pęczek szczypiorku; 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić(...)smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka ma bardzo delikatny smak. Osobom lubiącym wyraziste smaki może wydawać się mdła - można wówczas dodać drobno pokrojone ogórki kiszone. Groszek w sałatce można zastąpić kukurydzą konserwową, a szczypiorek - koperkiem. Dla nadania sałatce koloru można dodać drobno pokrojoną, czerwoną paprykę i/lub jajka ugotowane na twardo. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaobranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone 1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny 1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże jabłko, najlepiej winne(...)Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu. Wystudzić. Ryż ugotować wcześniej i wystudzić. Tak jak pisałam, składnik ten można pominąć. Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka. Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko
Ze smakiem bez glutenumoże zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku. SKŁADNIKI: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: średnia wędzona makrela 1 kiszony ogórek pęczek natki pietruszki średnia czerwona papryka łyżeczka chrzanu łyżka jogurtu naturalnego 200 g ciecierzycy konserwowej kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Usunąć ości z makreli, ogórka pokroić w kostkę. Zmiksować z jogurtem, chrzanem i ciecierzycą. Paprykę i natkę drobno posiekać, dodać do makreli, przyprawić do smaku cytryną, cukrem, solą
Gaździnka warzyzależności od regionu.Składniki:* 3 ziemniaki* 3 marchewki* 1 pietruszka* nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka* 1 cebula* 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone* 2 jajka gotowane na twardo* 200 g groszku konserwowego* 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć )* majonez* musztarda* sól, pieprzWykonanie:Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować - nie obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić
kolorowotorcikowoprzepisów! Satysfakcja gwarantowana :) Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami / 6-8 porcji Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 kostka sera feta 1 ogórek zielony 350 g czarnych oliwek 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula dymka sól, pieprz do smaku 2 limonki pokrojone na ćwiartki Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czekamy
Moja smaczna kuchniaSałatka jarzynowa jak grzybek Składniki: ziemniaki: 3 średnie szt. marchew: 2 średnie pietruszka: 1 szt. seler: 1/2 szt. jajka: 6 szt. cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 – 3 szt. jabłko: 1 szt. groszek konserwowy: 0,5 puszki majonez: kilka łyżek sól i pieprz do smaku koperek suszony Sałatka warzywna jak grzybek Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler myjemy
Kuchnia Na Wypasiehansi-theme-font:minor-latin;} Tradycyjna sałatka jarzynowa Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 3 jajka ugotowane na twardo 2 duże ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 1 puszka groszku konserwowego Majonez Musztarda Sól,pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obrać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane i zimne warzywa pokroić w kostkę
Smaki NataliiTaka sałatka jest idealnym pomysłem gdy spodziewamy się gości. Robi się błyskawicznie. Uwielbiam chrupiące dodatki w sałatce – rzodkiewkę i zielonego ogórka. Zamiast filet z kurczaka możemy użyć dowolnej wędliny lub szynki konserwowej. Przyprawa w formie suszonych pomidorów z czosnkiem wzbogaca cały smak sałatki. 1,5 szklanki kolorowego makaronu świderki 4 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek
VioletoweKucharzeniespotkanie ze znajomymi. Jest pyszna i kolorowa. Nikt się jej nie oprze. SAŁATKA CODZIENNA – PRZEPIS Składniki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 papryka 3 jajka 4 ogórki kiszone 1 cebula 2 marchewki 1 słoik pieczarek marynowanych 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie 1. Jajka ugotować
Alle Dobre!Prosta i smaczna sałatka z brokułem i szynką idealna na każdą okazję. Składniki 1 mały brokuł 4 ogórki korniszony 1 mała puszka kukurydzy 5 łyżek groszku konserwowego 2 pomidory 150 gr szynki 150 gr mozzarelli ketchup majonez 3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sol, pieprz odrobina soku z cytryny Przygotowanie Brokuła gotujemy przez chwile
Wasze Przepisypieszą lub rowerową. Do zrobienia takich kanapek polecam również m argarynę Optima Omega 3 . PASTA KANAPKOWA PIKNIKOWA Składniki: 1 gruby plaster szynki konserwowej 1 gruby plaster sera żółtego 1/4 pora 1 świeży ogórek polny lub 1/2 szklarniowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka masła lub margaryny np. Optima Omega3 sól, pieprz do smaku dodatkowo: pieczywo tostowe
Bon appetit mon amiemajonezem i zieloną pietruszką. Majonez oczywiście był swojej roboty :) Miło tak powspominać :) Składniki: 2 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 średniego selera 3-4 ogórki kiszone 1 por (tylko biała część) 1 puszka groszku konserwowego 8 jajek 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach. Jajka ugotować osobno
Agusiowe smakołykiwedle uznania pokrojoną wędlinę np.piersi wędzone z kurczaka. Ananasa i selera odsączyłam z zalew, żeby nie puściły w sałatce zbyt dużo soku. Dodałam kukurydzę konserwową. Odsączonego ananasa pokroiłam. Jajka powędrowały do reszty składników. Obranego ogórka przekroiłam wzdłuż, odkroiłam środki z pestkami a resztę pokroiłam w kostkę. Ser starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszałam. Posoliłam,doprawiłam pieprzem
potrawyregionalne