świątecznym jak i imprezowym stole. Składniki: 1 litr bulionu lub rosołu – mocno doprawionego 10 łyżeczek żelatyny 6-8 plasterków szynki konserwowej kremowy serek chrzanowy (użyłam Almette) 3-4 jajka 1 ogórek gruntowy kilka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Dekoracja: białko jajka, papryka żółta i czerwona, pietruszka *** Bulion (najlepiej przelany przez gazę) podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy
Blog z Apetytemśledziowa 5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć
Pieguskowa Kuchniadoprawić pod swój smak. Pełna dowolność. Przepis mam od koleżanki z pracy. Polecamy! Składniki : * puszka tuńczyka w sosie własnym * puszka groszku konserwowego * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * 300g ugotowanego makaronu * zielony ogórek * czerwona papryka * czerwona cebula * koperek * sól, pieprz * 3 łyżki majonezu Przygotowanie : Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę, groszek, fasolę
Magiczne Życie Martypyszny i szybki dodatek do obiadu z kapusty kiszonej i czerwonej papryki. A dla miłośników ogórka kiszonego zapraszam na surówkę z kapusty i ogórka . Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 3 kawałki konserwowej czerwonej papryki 1 mała cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki oliwy cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno pokroić, wrzucić do miski. Marchewkę obrać
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka groszku konserwowego pół żółtej papryki pół czerwonej papryki 1 świerzy, duży ogórek pół cebuli cukrowej Sos: 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta curry sól Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko. Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko
Qchnia po prostuSałatka z wędzonym kurczakiem na każdą okazję Składniki: 200 -300 g wędzonego kurczaka 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy i groszku firmy Jamar 3 duże ogórki kiszone 4 jajka 1 mała pora pieprz, sól 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Kurczaka obieramy z mięsa. Seler oraz kukurydzę z groszkiem odsączamy dokładnie
W Moim Magicznym DomuSkładniki: 5 jajek 4-5 ogórków kiszonych 1 mały por filet z indyka 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 150g sera żółtego ok. 50-100g PRZYSMAKU ŚWIĘTOKRZYSKIEGO "SNACK" firmy WSP SPOŁEM PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX olej sos: 1 duży jogurt naturalny 4-5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła(...)prowansalskie Sposób przygotowania: Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Filet myjemy, osuszamy, doprawiamy przyprawą do indyka i smażymy do zarumienienia na oliwie. Ogórki kroimy w kostkę. Por szatkujemy w pół krążki. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przysmak Świętokrzyski wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Fasolkę
Prosto i Smacznie z AnetąPrócz konserwowych i kiszonych w moich zimowych zapasach nie może zabraknąć ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i czosnku. Składniki: 2 ½ kg świeżych ogórków 6 łyżek soli 55 dag cukru 1 ½ szklanki octu 7 łyżek oleju 2 płaskie łyżki papryki ostrej 5 ząbków czosnku Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić w słupki( nie obierać
Tradycyjna Kuchniasurowe żółtko jaja;1 łyżka zimnego mleka;Szczypta soli.Nadzienie:Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g);2 średnie, kiszone ogórki;1/2 średniej, czerwonej papryki;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;10 g kiełków (u mnie brokułu).Dodatkowo
Gospodyni MiejskaNazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki
Kulinarny karnet ChristopheraLetnia sałatka idealna na dzisiejszą piękną pogodę, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciepłego :) Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 ogórek gruntowy - 3 pomidory - 1 czarna rzepa - 250 g mozarelli - garść kiełków - garść zielonego groszku konserwowego - 1/2 szklanki kuskusu - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek extra virgin Przygotowanie: Kuskus zalewamy zagotowaną posoloną wodą
Zainspirowana w kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka konserwowa Papryka konserwowa na occie, inaczej też papryka marynowana to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę, zaraz po ogórkach kiszonych. Marynowana papryka czerwona jest bardzo łatwa w przygotowaniu i stanowi siewny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek czy przekąsek. Jak zrobić paprykę konserwową? Przepis na paprykę marynowaną w occie jest naprawdę bardzo łatwy
Przepiski.plwiększą imprezę. Polecam! Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (lub filet) 200 g makaronu orzo – w kształcie ryżu 1 ogórek gruntowy 1 papryka ( użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 10 dkg żółtego sera 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Wędzonego kurczaka kroimy
Blog z Apetytemładnie wygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wsypujemy saszetkę z suchymi przyprawami
Bajeczna Kuchniacórce sałatka z tortellini i ogórkiem bardzo zasmakowała, dlatego zdarzyło mi się już przygotowywać ją kilka razy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę z tortellini i ogórkiem: 250 g świeżego tortellini z warzywami (może być inny ulubiony farsz) 1/2 zielonego ogórka 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (150 g) 1/2 pęczka natki zielonej
Danka Pichcicórce sałatka z tortellini i ogórkiem bardzo zasmakowała, dlatego zdarzyło mi się już przygotowywać ją kilka razy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę z tortellini i ogórkiem: 250 g świeżego tortellini z warzywami (może być inny ulubiony farsz) 1/2 zielonego ogórka 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (150 g) 1/2 pęczka natki zielonej
Danka Pichciżurawiny drobno posiekanej Ziemniaki: -ziemniaki młode -szczypiorek posiekany -łyżeczka masła -śmietanka 18% dwie-trzy łyżki -śmietana 12% duża łyżka -sól, pieprz po szczypcie Surówka: -ogórek zielony, obrany i pokrojony jak do mizerii -trzy łyżki kukurydzy konserwowej -dwie duże łyżki jogurtu naturalnego -łyżka śmietany 12% -sól, pieprz Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy cebuli, wyrabiamy. Solimy i pieprzymy(...)maksymalnie ogień i dodajemy śmietany, mieszamy intensywnie około minuty i ściągamy z ognia. Odcedzone ziemniaki zalewamy przygotowanym sosem i przykrywamy garnek pokrywką. Potrząsamy nim delikatnie, by sos okrasił ziemniaki. Ogórki posiekane zgniatamy lekko w garści, solimy i pieprzymy, znów zgniatamy. Zalewamy jogurtem i śmietaną, mieszamy. Dodajemy kukurydzę i również mieszamy. SMACZNEGO
BaRepaszachowała swoją chrupkość i zarazem delikatność. Surówka podana w misce Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: 1 sałata lodowa 1 średni ogórek zielony 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 opakowania serka kanapkowego w zalewie 3-4 łyżki oleju 2 łyżki ziaren prażonych-chrupiąca sałatka Do smaku ocet jabłkowy sól
Ala piecze i gotujeszynki lub kilka plastrów kilka łyżek majonezu kupnego lub domowego <- Klik 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy lub groszku konserwowego 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Ogórki ser, szynkę i jajka kroimy w kosteczkę. 3. Makaron przekładamy do miski dodajemy pozostałe składniki, sól, pieprz oraz majonez tyle
Gotowanie...to proste !