serka do smarowania (użyłam naturalnego) Kiełki pora Kilka czerwonych pomidorków truskawkowych i żółtych rzymskich Zielony ogórek Odrobina zielonej sałaty strzępiastej Kilka plastrów cieniutko pokrojonego salami Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy bez tłuszczu aż do odparowania. Letnie łączymy z posiekaną szynką konserwową, startym serem mozzarella, posiekaną papryką, czosnkiem, cebulą czerwoną, zieloną oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą(...)całkowitego wystudzenia. Ja upiekłam dnia poprzedniego, przed pójściem spać. Nazajutrz- lub po prostu gdy ostygnie, smarujemy całość serkiem naturalnym i ozdabiamy. Dół, to nic innego jak cieniutkie plastry ogórka, koronę stanowią kiełki pora, pokrojone pomidorki, sałata i zwinięte w różyczki salami
Kuchnia w czekoladzienawet podwieczorkiem. Jednym słowem smacznego! Składniki na 6 szt babeczek: 6 kromek tostowego chleba 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki ciecierzycy konserwowej lub gotowanej 2 plastry szynki (ok 1 cm grubości) z chrzanem od Duda 3 kiszone ogórki keczup 3 jajka Przygotowanie: Z każdej kromki chleba tostowego wycinamy kółka, ja do tej czynności używam ringu. Następnie kółka
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 4-5 płatów śledzi a'la matias mały słoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny
kulinarnyswiatdomiprostu musicie jej spróbować, a jeśli już ją jedliście to co o niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego/mrożonego - 1 woreczek kaszy owsianej - 1 kalarepa - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku
Be Fit Be Strongoznacza jednak nudny czy gorszej jakości. Zwłaszcza, że zupę można podać na kilka sposobów. Po pierwsze, bez żadnych szczególnych dodatków, tak jak w przepisie. Po drugie, w towarzystwie krojonego ogórka kiszonego – wówczas będzie to swego rodzaju “fasolowa na kwaśno”. Po trzecie, można sposobem mojej babci: dodać odrobiny cukru i octu spirytusowego, aby uzyskać “fasolową na słodko-kwaśno(...)wędzony (ok. 150g) 1,5 l wody 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g z zalewą) 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego cząbru szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu sól do smaku Do podania Ogórek kiszony lub cukier i ocet (patrz wprowadzenie do przepisu) Instrukcje Żeberka (wędzonkę) zalej 1,5l wody
Kulinarna Pokusaporcje 1 jajko 1 duży pomidor 1/2 ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa ) kilka listków szpinaku 3 łyżki oliwy słonecznikowej 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej sól do smaku sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie - Oliwę , sól, paprykę(...)szpinaku . Jeśli jest fasola z puszki wystarczy ją odsączyć. - Jajko ugotować tak aby żółtko nie było całkiem twarde. - Sałatę ,pomidor, ogórek umyć i sałatę porwać na kawałki , ogórek pokroić w plasterki ,pomidor w ósemki - Jajko obrać i pokroić w ósemki
Eli Gotowanieprzyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich) czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz ok. 150 g mozzarelli lub żółtego sera(...)brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili
Słodka Stronapiersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny 4 chlebki pita Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć
Pełny talerzPomidory – 3 średnie sztukiKetchup pikantny – 4 pełne łyżkiOgórek świeży – 1 duża sztukaczerwona cebula – 2 małe sztukikapusta pekińska – pół średniej sztukiMajonez – 4 pełne łyżkiKukurydza konserwowa – 1 puszkaOlej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie:Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty(...)odsączyć z zalewy.Cebulę posiekać w drobną kostkę.Ketchup wymieszać z majonezem (Warto użyć majonezu i ketchupu lepszej jakości, co znacznie wpływa na walory smakowe sosu i całej sałatki).Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę.W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska. Smacznego!Więcej inspiracji
Kulinarne PrzebojeZapraszam na pyszną i kolorową surówkę. Zrobiona ze świeżych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej smakuje wyśmienicie. Idealna jako dodatek do obiadu. Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 1/2 zielonego średniego ogórka 1/3 pęczka rzodkiewek 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 3 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneczarnego ryżu (np. venere lub dzikiego) – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu puszka kukurydzy – odsączona z zalewy słoik selera konserwowego ok 320 g – odsączony z zalewy majonez – u mnie Kielecki lekki łyżeczka pasty chili np. harrisy ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony marchewka obrana i pokrojona na plasterki dojrzałe mango – obrane i pokrojone
Ugotowane pozamiataneSkładniki 400 g filetów śledziowych 500 ml mleka 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 100 g świeżego ananasa 5 ziaren ziela angielskiego 2 ogórki kiszone 4 łyżki syropu klonowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy
R'n'G Kitchentortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkami Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Kulinarne Przebojepieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki cukry, 3 łyżki oleju, na farsz: 5-6 plasterków szynki np. konserwowej, 2 op. serka śmietankowego kanapkowego, 3 łyżki gęstej śmietany 18%, duży pęczek pietruszki (lub dwa małe), mieszanka ognistych przypraw (lub chili w proszku), 1/2 ogórka zielonego Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy razem - mąkę dodajemy stopniowo cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Smażymy
Lena GotujeBędą fajnie wyglądać na świątecznym stole i nie tylko. 3 płaty śledzi matias 1 ogórek kiszony 2 marchewki gotowane 1/2 jabłka 1/2 cebuli 1 kawałek papryki chili 1 cebula czerwona szczypior sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki śmietany ukwaszonej 3 kawałki papryki konserwowej olej lniany Śledzie moczę wcześniej w zimnej wodzie kilka godzin. Do miseczki przekładam śmietanę, jogurt
wesoła kuchnia