Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pieprz czarny sól Instructions Marchew(...)więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw. Jajka zalewamy zimną
Wędrówki po kuchniusmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek uwielbia), bywa, że dodajemy gotowaną szynkę, albo soczyste jabłko. Jeśli sałatka(...)dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej, do smaku sól pieprz Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChoć osobiście bardziej lubię konserwowe, to te kiszone, które zrobiłam z przepisu Mamy też są niczego sobie. Jeśli macie jeszcze dostęp do świeżych ogórków, to zachęcam do przygotowania choćby kilku słoików na zimę. Składniki: Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy
Kuchnia w czekoladziesprawdzona, pyszna sałatka. Składniki: 1 słoiczek majonezu sałatkowego (250 ml), 1 pęczek rzodkiewki, 5 młodych ziemniaków, 1 puszka groszku konserwowego (lub 1 szklanka świeżego), 25 dag szynki drobiowej, 1 słoiczek marynowanych opieniek lub pieczarek, 2 jajka, 2-3 ogórki gruntowe, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę
Tradycyjna KuchniaMoją propozycją na dziś jest szybka sałatka z paluszkami surimi Składniki: opakowanie paluszków surimi 3 jajka 1 puszka mieszanki meksykańskiej konserwowa tj. kukurydza, groszek i czerwona fasolka 1/2 pora 6 liści kapusty pekińskiej sól ziołowa mieszanka pieprzu mielonego 1/2 ogórka zielonego opcjonalnie można dodać makaron 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu
NaKońcuJęzykaSKŁADNIKI Sa ł atka 2 puszki tuńczyka w sosie w ł asnym 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 og ó rki kiszone p ę czek szczypiorku Dressing 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Insalata 2 scatole di tonno al naturale 1 scatola di piselli(...)cipolla rossa 4 cetrioli in agrodolce erba cipollina Dressing 1-2 cucchiai di yogurt bianco 2-3 cucchiai di maionese sale, pepe PRZYGOTOWANIE Groszek i tuńczyk osączamy z zalewy. Ogórki kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy dressing: mieszamy majonez i jogurt, doprawiamy
La grande e la piccola cuocamąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. W tym roku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony - ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy(...)bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki: 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe) 0,5 kg białej cebuli 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody
Poezja Smaków - blog kulinarnytalerzu było. I to był strzał w 10! Następnym razem dodam jeszcze trochę konserwowej kukurydzy. Będzie pysznie. Jak widzicie, surówkę tą można dobrowolnie modyfikować. Surówka ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i do grillowanych mięs. Polecam. Składniki: - główka młodej kapusty - 2-3 zielone ogórki - 2 marchewki - pęczek koperku - 1-1,5 łyżki cukru - sól i pieprz
CookYourselfpodczas andrzejkowej zabawy. Zaproście znajomych, przyjaciół, rodzinę i bawcie się dobrze w ten magiczny wieczór. Roladki z szybki konserwowej z serkiem i ziarnami słonecznika- przepis tutaj . Jajka w sosie majonezowym ze szczypiorkiem i rzodkiewką- przepis tutaj . Rolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej- przepis tutaj . Galaretka z kurczaka- przepis tutaj . Szybka przekąska z ciasta
Zrób to smacznieUwielbiam książki 😉 A od dobrych kilku lat namiętnie zbieram różnego rodzaju wydania kulinarne. Zaczęło się chyba od sterty starych gazet z przepisami, które moja Babcia zbierała
gotować!Jeśli mają odwiedzić Was niezapowiadani goście, nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie przystawek to najszybszym daniem będzie sałatka z pora i groszku. Do przygotowania tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatkę również w wersji wegańskiej, z majonezem z fasoli i jest równie smaczna. Składniki: buraczki konserwowe 1 średni słoik, ziemniak 2 duze, cebula biała pół szt, groszek mrożony 1 szklanka, kukurydza w puszce pół puszki, ogórki kiszone 1 średni słoik, jabłko 1 szt, majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 4 łyżki
kulinarne odsłony patikanapki...do ugotowanych i posiekanych jajek można dodać co się chce...pokrojoną paprykę , ogórki itp..wszystko wedle własnego gustu..ja dla zaostrzenia smaku dodałam przyprawę do masła Skworcu. 4 jajka kawałek czerwonej papryki konserwowej cebulka 1 łyżeczka masła sól przyprawa do masła Skworcu Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Paprykę i cebulkę drobno pokroić i dodać do jajek
Moje domowe kucharzenieSzybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smakują rewelacyjnie! Zobacz też: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Przepis na pastę jajeczną z groszkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 4 jajka pół puszki groszku konserwowego 1/4 średniej cebulki 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo, obieramy
Kuchnia Bazyliikiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki groszku konserwowego kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Odsączamy filety śledziowe i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy warzywa
Ugotowane pozamiatanegram - 43.5 kcal Porzeczki Czarne , szklanka - 150 gram - 52.5 kcal Dżem niskosłodzony, łyżeczka - 20 gram - 31 kcal Groszek konserwowy , 0.5 szklanki - 70 gram - 44 kcal Kapusta Pekińska , ćwierć główki - 125 gram - 12.5 kcal Marchew , sztuka - 50 gram - 10 kcal Ogórek , sztuka - 10 gram - 10 kcal Pomidor , sztuka - 150 gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram - 1 Rzeżucha , łyżeczka - 5 gram
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistrony ILE WAŻY : Zielone - do 50 kcal Pomarańczowe - do 160 kcal Czerwone - zabronione! Plaster pomidora: 3 kcal Ogórek (5 plasterków): 3 kcal Liść sałaty: 1 kcal Garść świeżego szpinaku: 4 kcal Papryka czerwona: 28 kcal/100 g Łyżka kukurydzy konserwowej: 16 kcal Łyżka większości kiełków: od 3 kcal - 20 kcal Cebula: 32 kcal Oliwki zielone (10 szt.): 31 kcal
Czarnawisienka580kcal w tym 43g białka , 22g tłuszczu (10g to oliwa z oliwek) i 19g węglowodanów . SKŁADNIKI: 130g kukurydzy konserwowej bez dodatku cukru 130g tuńczyka w sosie własnym(po odsączeniu) 2 małe, gotowane jajka(u mnie 95g) 3 średniej wielkości ogórki kiszone(około 120g) 20g cebuli łyżka oliwy z oliwek(10g) sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać przepłukaną wodą
peanutbuttermonster