jest bardzo nietrwała, jej ilość szybka zmniejsza się pod wpływem tlenu czy wysokiej temperatury – jej zawartość będzie więc niższa w produktach suszonych, gotowanych, pieczonych, smażonych, a także solonych czy konserwowych. Witamina D Wykazuje ona zdolność do kształtowania naszej odporności, zarówno tej wrodzonej, jak i nabytej – pobudza do aktywności białe krwinki oraz wspomaga dojrzewanie komórek odpornościowych (m.in. limfocytów T). W okresie(...)dodatkowo zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, dzięki czemu leczy katar. Warto jeść ją z warzywami lub owocami – będzie pysznie smakować i stanie się prawdziwą bombą witaminową. Kiszonki (np. kapusta, ogórki) – są cennym źródłem witaminy C (w przypadku kapusty również witamin z grupy B) oraz cynku, magnezu (ogórki) czy żelaza. Stanowią źródło tzw. "dobrych bakterii", które poprawiają odporność
Z notatnika dietetykaryżem, nie mówiąc o kaszach. To był pierwszy punkt odniesienia do poszukiwań. Drugi był taki, że Miłosz jest dość kapryśnym konsumentem jeśli chodzi o warzywa i z lubością zjada ogórki świeże i kiszone, ale na tym repertuar się kończy. Żeby dziecko jadło jakieś warzywa przemycamy je w różny sposób do jedzenia. I wreszcie trzeci trop, który pozwolił nam skompletować(...)Doskonale też nadają się do mrożenia i przechowywania. Lista zakupowa Mięso, owoce morza Mielony indyk 500 g 7 Mielone wołowo-wieprzowe 500 g 7,5 Krewetki koktajlowe mrożone 10 Konserwowe Puszka pomidorów 400 ml 4 Przecier pomidorowy 2,9 Kukurydza 2x 250 ml 6 Fasola czerwona 2 Warzywa, owoce Papryka czerwona 3 Papryczka chili 2 szt 0,8 Cebula dymka
Niedzielny kucharzBłyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!