pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną(...)łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3. Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki
Szefowa kuchniMłynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli(...)Zalać gorąca wodą tak aby przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele ang, kminek i dusić pod przykryciem. gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy grubo pokrojone pieczarki i ogórki. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Dusimy jeszcze ok 15-20 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę. Mąkę mieszamy z 1/2 szkl zimnej wody, powoli wlewamy do gulaszu, mieszając
Smakołyki Asiproste w przygotowaniu i każdemu smakują. Roladki z mięsa mielonego mogą być nadziane Waszymi ulubionymi składnikami. Ja najczęściej nadziewam je papryką, ogórkami i cebulą, ale sprawdzi się też ser, szpinak lub podsmażone i drobno posiekane ogórki. Zrazy z mięsa mielonego nie potrzebują wykałaczek lub związywania. Dość prosto je formować, choć trzeba pamiętać o dokładnym zlepieniu brzegów. Mniejsze(...)łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego) szczypta mąki (opcjonalnie) czerwona papryka, kilka małych ogórków małosolnych, kiszonych lub konserwowych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy (opcjonalnie) na sos: ok. 2-3 szklanek wody, mała cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, płaska łyżka koncentratu pomidorowego
Lekcje w kuchniosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko): ok. 9 szt. ziemniaków podobnej wielkości 5 jajek ok. 400 ml majonezu (+ więcej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 4 ogórki kiszone ok. 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (Roleski bezglutenowa) ok. 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w "mundurkach". Nie trzeba solić
Kawa z mlekiemotrzymałam trzy obieraczki firmy Victorinox jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat. Ps. Standardowo będą(...)bardzo cienko. Obieraczka poprzeczna 3/5 Ostrze jest bardzo ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 30-40 dkg mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kiełbasę z cebulą i czosnkiem *** *** Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę mięso, paprykę i ogórki. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę *** *** Całość zalewamy bulionem. Następnie dorzucamy zioła i gotujemy pod przykryciem 15 minut *** *** Po tym czasie wsypujemy surowy makaron oraz kukurydzę konserwową *** *** Gotujemy przez około 10 minut. Jeżeli danie będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody *** *** Dodajemy koncentrat pomidorowy
Blog z ApetytemPrzepis na te ogórki pod taką nazwą dostałam od koleżanki. W smaku ogórki po żydowsku są delikatne i aromatyczne. Dla tych, co nie przepadają za kwaśnymi przetworami będą idealne. Ogórki te przygotowuje się bardzo podobnie jak konserwowe. To też dodatkowo mnie zachęciło by mimo nadmiaru ogórków, które już śnią mi się po nocach, rozłożyć warsztat
Pieprzyć z Fantazjąłyżki oleju do usmażenia mięsa ok. 1 kg domowych bądź gotowych frytek 150 g sera mozzarella 100 g pomidorów koktajlowych połowa niewielkiej czerwonej cebuli 1 świeży ogórek 3 łyżki kukurydzy konserwowej połowa główki sałaty lodowej 3 łyżki ketchupu Składniki na sos czosnkowy 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezy 2 małe bądź 1 duży ząbek czosnku szczypta soli Ja przygotowałam(...)przedłużaj smażenia, bo mięso będzie suche. Następnym krokiem jest przygotowanie warzyw do kapsalona. Sałatę porwij na drobne kawałki, pomidorki koktailowe pokrój na połówki, czerwoną cebulę pokrój na piórka, ogórek obierz i pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz z wody. Wszystkie warzywa wymieszaj w jednej misce. Jak jeść kapsalon? Przygotuj sos czosnkowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki włóż do miseczki, wymieszaj
To Musisz Wiedziećzależności od ich wielkości. Nigdy nie gotujemy jajek dłużej niż 10 minut. – Jajka w szynce szwarcwaldzkiej – Śledź po polsku , czyli śledzie solone, jajka na twardo, ogórek kiszony, zielony groszek konserwowy, cebula, majonez i szczypiorek., Poznajcie nasze najlepsze dania z jajek! Jajko sadzone przeważnie ze skwarkami z boczku i mizerią, czasami z innymi dodatkami w postaci fasolki szparagowej(...)jajeczna składa się z rozdrobnionych ugotowanych na twardo jajek, majonezu, dodatków smakowych, oraz jak lubimy dodatkowych składników, które zależą od naszych preferencji smakowych. Można dodawać szynkę, wędzone ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne. pasta jajeczna to doskonały dodatek do kanapek. Pasta jajeczna z rzeżuchą Pasta z jajek i awokado Pasta z jajkami i porem pasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępora i jajek Składniki (na 4-5 porcji): 1 duży por lub 2 małe (około 300g) 5 jajek 4 ogórki kiszone (ok. 200g) ½ puszki kukurydzy konserwowej ½ puszki groszku konserwowego 3-4 łyżki majonezu Sól pieprz koperek do dekoracji Sałatka z pora i jajek Przygotowanie: Odcinamy zieloną część pora, zostawiając tylko białą, dokładnie płuczemy, następnie tniemy w ćwierć talarki(...)czym odcedzamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ostygniętego pora. Ogórki również kroimy w kostkę i dodajemy do pora Dodajemy po połowie puszki kukurydzy oraz groszku konserwowego Do pokrojonych składników dodajemy majonez, wszystko dokładnie mieszamy na koniec doprawiając solą i pieprzem do smaku. Zapraszam również do skorzystania
Księga-Smakuużyłam 2 kiełbasy śląskie, kilka plasterków różnych szynek i kawałek boczku wędzonego) 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku papryka słodka pieprz Kilka łyżek zalewy z ogórków kiszonych Opcjonalnie mały słoiczek pieczarek marynowanych oliwki Mięso kroimy w kostkę(...)Podajemy z plasterkiem cytryny i śmietaną. Uwaga zupę najlepiej posolić na koniec gotowania w zależności jakich wędlin użyjemy boczek i szynki wędzone czy ogórki kiszone są zazwyczaj dość słone. Zamiast ogórków kiszonych można użyć konserwowych. Smacznego
Andzia PichciSmaczna sałatka na wszelkie okazje. Mojej rodzince bardzo posmakowała. 2 pory puszka groszku konserwowego 2 jabłka 4 ogórki kiszone 5 jajek 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Pory kroimy w cienkie półplasterki i solimy ok 1/2 płaskiej łyżeczki. Odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie odcisnąć w dłoniach z soku. Jabłka obrać i razem z ogórkami
Smakołyki AsiKukurydzę odsączyłam, ogórki pokroiłam w kostkę, wszystko włożyłam do miski z mięsem i serem. Szczypiorek i natkę posiekałam i połączyłam z sałatką. W kubeczku wymieszałam majonez i jogurt, dodałam 1/4 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu czarnego i ziołowego. Wymieszałam z sałatką. Odstawiłam moją sałatkę do lodówki na 1 godzinę, by przeszła smakami. Notatki: * ogórka kiszonego można zastąpić konserwowym, albo dodać
Pieprzyć z FantazjąSałatka z kotletami z kurczaka – czyli pomysł na wykorzystanie kotletów, które zostały nam z obiadu ;) Sałatka z kotletami z kurczaka – Składniki: kotlety z piersi
Kulinarne Przebojeoliwy np. smakowej bazyliowej Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Dodatki: szynka oliwki ogórek kiszony zielony groszek konserwowy ser feta mozzarella ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam
Gotowanie...to proste !dobrze przyprawiona i niezwykle kolorowa zapiekanka gyros. Jeśli jeszcze nie jadłeś spróbuj :)3 woreczki ryżu300 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego1 duża cebula6 średniej wielkości ogórków konserwowychkilka płatów papryki konserwowej 2-3 łyżeczki przyprawy gyrosolej rzepakowy do smażeniaSos:3 łyżki ketchupu3 łyżki majonezu3 łyżki śmietany
Krokusowy Dommówią ,, potrzeba matką wynalazków,, Polecam. SKŁADNIKI: 0,5 brokuła 4 jajka 0,5 czerwonej cebuli puszki kukurydzy puszka groszku z marchewką 30 dag szynki konserwowej drobiowej 3-4 ogórki kiszone 10-15 dag makaronu muszelki 0,5 szklanki łuskanego słonecznika majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, makaron, brokuła gotujemy. Ogórki kroimy w kostkę i przekładamy
Pani na desermartwić się, że przytyjemy, stracimy energię lub pogorszymy stan swojego zdrowia. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 5 jajek 1 por (biała część) 4 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego majonez sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler, jajka gotujemy. Po ugotowaniu studzimy i obieramy, następnie wszystkie warzywa oprócz pora kroimy w kostkę, a por drobno
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZnudziły Wam się tradycyjnie podane sałatki? Sałatka podana w rożku z szynki od razu zachęca do spróbowania, u mnie zniknęła w mgnieniu oka. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 3 jajka 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy 10 dużych plasterków szynki sól, majonez Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Seler, ogórki, cebulę
Cukiernia Pychotki1szkl.mleka 0.5% - 200 ml. 1 łyżeczka miodu -5 g. 1 śr.wielkości kromka razowego chleba 30 g. 1 łyżeczka majonezu light 5g. 1 plasterek szynki konserwowej 30g. 1 duży ogórek kiszony 100g. *************************************** Płatki kukurydziane wymieszać z mlekiem i miodem.Kromkę chleba razowego posmarować majonezem ,obłożyć SZYNKĄ i pokrojonym KISZONYM ogórkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigoście byli zachwyceni-szczerze polecam SKŁADNIKI: na pierwszą warstwę: 30 dag pieczarek, 70g serka topionego kremowego łyżka oleju sól,pieprz na drugą warstwę: 25-30 dag szynki konserwowej, pół cebuli, 2 ogórki korniszony łyżeczka musztardy, 100 g serka topionego łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6 jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu
Swojskie jedzonkokoloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatweryżowym i szynką. Sałatka jest bardzo sycąca, idealna na kolację lub przyjęcie. Polecam! Sałatka z makaronem ryżowym i szynką Składniki: 200 g makaronu ryżowego, 150 g szynki konserwowej, puszka kukurydzy, świeży ogórek, 15 dag sera żółtego, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz ziołowy. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ostudzony makaron siekamy na mniejsze niteczki. Ogórka obieramy
paapilotkaabraku czerwonej (goście byli już w drodze). Celowo podałam rodzaj zupek - z marki Vifon makaron jest do tej sałatki najlepszy. Aby smak był łagodniejszy ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi
Kolorowy Przepisownikjest pyszna. Dla mnie to coś w rodzaju sałatki jarzynowej zawiniętej w żółty ser. PYCHA!!! Składniki: 1/2 kg żółtego sera Farsz: 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 300 gram serka topionego 1/2 kostki masła 1 łyżki śmietany 2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram
Bea(u)ty kitchenprzygotować ją dzień przed podaniem, musi się zwyczajnie "przegryźć":) Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji". Składniki: 2 słoiki selera konserwowego; 2 małe słoiki pieczarek konserwowych; 0,5 słoika ogórków kiszonych; 0,5 małego słoika ciemnych oliwek; 1 puszka ananasa; 1 marchewka; 3 jaja; 1 mały słoik majonezu; sól i pieprz; Pieczarki odcedzić i pokroić w plasterki
In my kitchensłoik konserwowej fasolki szparagowej 3 ogórki kiszone 1 cebulka pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Fasolkę pokroić w większe kawałki, ogórek i cebulę w kostkę. Wymieszać razem ze szczypiorkiem i majonezem, doprawić do smaku
Jadło i czytadło