ostatniej chwili dowiaduję się że ktoś mnie odwiedzi. Stanowi także świetną propozycję na piątkową kolację. Jajka w majonezie Składniki: 6 – 8 jajek puszka groszku konserwowego 6 – 8 średniej wielkości ogórków kiszonych 15 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego słodka papryka sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki
PatiGotujeczosnku nadaje jej charakteru, ogórek świeżości, drobny makaron delikatności. Sałatka idealna na kolację lub imprezkę :) Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 100 g szynki konserwowej, pokrojonej na plasterki 1/3 długiego ogórka lub 1 ogórek gruntowy 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę kroimy
Smak mojego domumoja własna uprawa , która bardzo Wam polecam. Zielone listki są bardzo zdrowe a tak proste do uprawy. PRZEPIS WIOSENNY COLESLAW Składniki: ćwierć główki kapusty białej 1 ogórek zielony pół szklanki kukurydzy konserwowej garść kiełków np lucerny, kozieradki garstka rzeżuchy sól himalajska 3 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej migdałowy 1 łyżka majonezu Jak zrobić Wiosenny Coleslaw(...)porada zero waste). Następnie kapustę szatkujemy drobno. Potem kapustę oprószamy sola i zostawiamy na kilka minut by zmiękła i puściła sok, będzie smaczniejsza i bardziej soczysta. W kolejnym kroku ogórka myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Potem kukurydzę odsączamy z zalewy. Kapustę mieszamy z ogórkiem, kukurydzą, zieleniną, olejem i majonezem. Na końcu doprawiamy do smaku. Artykuł Wiosenny Coleslaw – przepis
Dorota Smakujesmak. Dziś proponuję dodać do sałatki kaszę kuskus. Poniżej moja propozycja sałatki z brokułami i kaszą kuskus. Składniki: (ilość dowolna) kasza kuskus brokuły 3 jajka 3 małe świeże zielone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki kaparów 6-8 suszonych pomidorów sól świeżo zmielony czarny pieprz jogurt naturalny lub/i majonez Do podania grzanki z czosnkiem i odrobiną parmezanu. Brokuły ugotowałam(...)zalać gorącą wodą, lekko posolić, przykryć i chwilkę poczekać aż wchłonie wodę. Ja dodałam jeszcze odrobinę szafranu. Gdy przestygła, wsypałam ją do brokuł. Dodałam następnie kukurydzę konserwową, kapary, pokrojone drobno zielone ogórki, i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszałam. Wlałam gęsty naturalny jogurt z niewielką ilością majonezu. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Do sałatki podałam grzanki z czosnkiem
potrawyregionalneprosta sałatka z tuńczykiem, która na pewno Wam zasmakuje. Jest po prostu przepyszna! Sałatka z tuńczykiem – składniki (6 porcji): tuńczyk w sosie własnym, 170g, kukurydza konserwowa, 80g, 1 mały zielony ogórek, 4 ogórki kiszone, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebulka, pęczek szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego jeśli wolicie lżejszą wersję sałatki
Natka PietruszkiPolska tradycyjna sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją rzadziej, wypartą przez sałatki polewane lekkim sosem winegret lub samą oliwą. Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju(...)rosołowe (marchewkę, pietruszkę i seler) dodaję do sałatki. Tradycyjna sałatka jarzynowa 2 marchewki 2 ziemniaki 0,5 małego selera 1 pietruszka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) 3 jajka 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 4 duże łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotować (lub użyć warzyw
Posadzone i zjedzoneSelerowy Gyros – Ostatnio przeglądałam Przyślij Przepis, szukając inspiracji na jakieś pyszne jedzonko, a że uwielbiam seler konserwowy, to od razu w oko wpadła mi ta
Kulinarne Przebojejednocześnie pożywna - czego chcieć więcej? Polecam Przepis na jedną dużą miskę sałatki z ogórkiem i rzodkiewką. SKŁADNIKI: 200 g makaronu kolanka 1 ogórek świeży - długi 1 pęczek rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu(...)wystudzić. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w półplasterki. Pokrojone rzodkiewki przełożyć do miski z zimnym makaronem. Ogórka świeżego obrać ze skóry i pokroić w kostkę, przełożyć do miski z makaronem i rzodkiewką. Dodać odcedzoną kukurydzę konserwową. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Całość dokładnie wymieszać. Do osobnej miseczki przełożyć gęsty jogurt
WSZYSTKO SMACZNESzybka sałatka, idealna do potraw z grilla ale nie tylko, jako samodzielne danie będzie znakomita. Mamy tutaj trzy rodzaje ogórków czyli zielone, małosolne bądź kiszone i konserwowe. Razem tworzą doskonałe trio. Zachęcam do wypróbowania przepisu nie tylko na grilla. Sałatka grillowa z ogórków i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaczną sałatkę akademicką. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. PRZEPIS NA SAŁATKĘ AKADEMICKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 200 g szynki 200 g sera żółtego 1 słoik selera konserwowego 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek szklarniowy Dodatkowo: 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie Szynkę oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego odsączamy i odciskamy
Przepiski.plproduktu sporządzonego na bazie zmielonego mięsa białych ryb. Składniki: torebka ryżu 4-6 plastrów świeżego lub z puszki ananasa puszka kukurydzy konserwowej opakowanie surimi z paluszków krabowych 1 jabłko świeży zielony ogórek (opcjonalnie) 200g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) Ugotowałam torebkę ryżu. Gdy wystygł, dodałam pokrojonego ananasa i kukurydzę konserwową. Pokroiłam
potrawyregionalneogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno. Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Cebulę obieram i również kroję w drobną kostkę. Ogórka kiszonego drobno kroję. Pozostałe warzywa gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie czekam aż będą całkowicie zastygnięte. Warzywa kroję drobno. Całość ze sobą łączę dodaję groszek konserwowy. Mieszam, dodaję
Gotowanie Patkikiełbasek, np. z grilla. U mnie jako dodatek do białej kiełbaski w cieście, duet doskonały. 1 kg ziemniaków sałatkowych KLIK 70 dag kiszonych ogórków 3 czerwone cebule puszka groszku konserwowego, ( 400 g ) majonez KLIK musztarda KLIK sól i pieprz Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu studzę, obieram i kroję
Takie tam pichcenieprzygotowanie zajmuje mi jakieś 5 minut. Polecam, bo jest pyszna i szybka Oto sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem. Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem – składniki (5 porcji): ryż basmati, 100g, tuńczyk w sosie własnym, 150g, kukurydza konserwowa, 100g, 1 mała cebulka, 1 duży zielony ogórek, 100g jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli
Natka Pietruszki