PROSTA DO ZROBIENIA TYLKO 3 SKŁADNIKI+SOS A SZCZEGÓLNIE FAJNA TERAZ W SEZONIE JAK MAMY PYSZNE ZIELONE OGÓRKI IDEALNA NA PRZYJĘCIE JAK I NA CO DZIEŃ SKŁADNIKI: OGÓREK ZIELONY DŁUGI 25 DAG SZYNKI KONSERWOWEJ PIEROŻKI TORTELINI NAJLEPIEJ Z PIECZARKAMI LUB SEREM 4-5 ŁYŻEK MAJONEZU 2 ŁYŻKI ŚMIETANY 18% ZĄBEK CZOSNKU SÓL ,PIEPRZ (można dodać drobno posiekany koperek
Swojskie jedzonkoogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1-2 łyżki musztardy delikatesowejmajonezświeżo zmielony czarny pieprzWarzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1kg filetów rybnych (u mnie filety z morszczuka) 1 szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia Zalewa z warzywami: 1 cebula 1 papryka 2 ogórki kiszone 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 4 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju 4 łyżki cukru (płaskie) 1 łyżeczka soli(...)nieduże kawałki i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Następnie kawałki ryb obtaczamy w mące *** *** Filety smażymy z dwóch stron na rumiano *** *** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Ogórki kroimy w kostkę, a paprykę w małe paseczki *** *** Cebulę podsmażamy, a gdy się zeszkli dodajemy paprykę. Smażymy przez około dwie minuty ciągle mieszając. Dodajemy ogórki oraz kukurydzę, mieszamy
Blog z Apetytemszybko, smacznie w miarę tanio możemy przygotować taką sałatkę. Sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na rodzinnej kolacji. Składniki: 1 opakowanie tortellini tricolore 1 ogórek sałatkowy 2 pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej 100 g szynki konserwowej 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól pieprz mielony Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem
Ala piecze i gotujekurczaka sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, cebula granulowana 4 łyżki oleju Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe 1 cebula 4 papryczki konserwowe Sos do sałatki: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Filety kroimy na podłużne kawałki, które(...)olej, wsypujemy przyprawy w ilości według uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smażymy na patelni grillowej, bez oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy szaszłyki
Szefowa kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty
Kulinarne Przebojemnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk sos sojowy oliwa lub olej Sposób przygotowania: Ryż gotujemy – dodajemy(...)posiekanym czosnkiem na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy. Kiedy bakłażan będzie już miękki do warzyw dodajemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, ewentualnie doprawiamy. Możemy udekorować świeżymi
Via Gustomiska/ 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas 4 jajka 4 ogórki kiszone 4 cebule Puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Łyżeczka cukru Kilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół(...)skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna
Kolizje Smakówszczubych sól - szczypta woda wrząca - 0,5 szkl Dodatkowo : kremowy serek z czosnkiem ( 200 g ) szynka - 12 plastrów ser żółty - 12 plastrów sałata - 4 dużych liści ogórek świeży - 0,5 szt papryka konserwowa czerwona -4 strąki papryka konserwowa żółta - 4 strąki PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie zalać mąkę wrzącą wodą, dodać(...)którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Smażymy placki na suchej patelni, po minucie z każdej strony. Każdy placek, posmarować serkiem, na serku układać plastry szynki, sera, sałaty i słupki papryki i ogórka, każdą warstwę cienko posmarować serkiem. Zwinąć tortillę ściśle w rulon, zawinąć ciasno w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie pokroić w 1-2 cm plastry. (function
Kuchnia Danusisłoik pieczarek marynowanych 280 g papryka konserwowa ok. 8/9 kawałków lub 1 duża sztuka świeża kukurydza 1 cebula 4 jajka 0.5 jabłka ogórki w zalewie musztardowej ok. 5 całych sztuk (można dać kwaszone bądź konserwowe) 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: ZOBACZ JAK JA WYKONUJĘ TĘ SAŁATKĘ - KLIKNIJ TUTAJ . 1. Jajka pokrój w drobną kostkę
Prosty przepis nakroimy bardzo drobno. Ogórka myjemy, obieramy go nie całkiem do końca, zostawiając pasy skórki. Kroimy wzdłuż na pół, jeszcze raz tak samo. Pozbawiamy go pestek które wyrzucamy, a ogórka kroimy równie drobno jak resztę warzyw. Dodajemy odcedzony z puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika(...)godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie temperaturę otoczenia – posypujemy pokruszonym serem feta i dekorujemy bazylią. SKŁADNIKI 1 puszka bobu konserwowego 1 średnia czerwona papryka 1 ogórek wężowy 3 pomidory pelati /śliwkowe/lima 1 malutka czerwona cebula 1 szalotka 6-7 gałązek szczypioru 3-4 gałązki bazylii ½ dużego pęczka natki pietruszki 10 czarnych oliwek
Karo in the Kitchenpłaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia 10-12 plasterków salami 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup(...)oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość. W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki. Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce
Poezja Smaków - blog kulinarnysałatki dodać serek. Wyszła przepyszna , doskonale się prezentuje i śmiało można poczęstować nią gości. Składniki na warstwową sałatkę z serkiem topionym : * 4 marchewki * 5 ogórków kiszonych * 5 jajek * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 200 g serka topionego ( użyłam serek topiony Sertop ) * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki śmietany * sól i pieprz czarny mielony do smaku * kilka gałązek szczypiorku Wykonanie: Marchewki
Zrób to smacznieśledziami. Świetna na każdą okazję. Polecam! Składniki: 4-5 filetów śledziowych – matiasów z zalewy olejowej lub słonej 0,5 kg ziemniaków 4 ogórki kiszone pęczek rzodkiewek 1 szklanka kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie
Blog z Apetytem