ziemniaków to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 cebule 3 ogórki kiszone 1/2 puszki groszku konserwowego lub kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta czosnku
Smakowite DaniaLubię sałatki z rybą wędzoną- tym razem z makrelą. Składniki: 1 wędzona makrela 1 zielony ogórek szklarniowy 2 ugotowane jajka ½ słoiczka konserwowej papryki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Paprykę i obrany ogórek pokroić w kostkę , a rybę oczyścić ze skóry i ości. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Następnie połączyć
Tradycyjna Kuchniadodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy(...)osolonej wodzie. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy gyros. Studzimy jedno i drugie. 2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy. 3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI : 190 g pasty warzywnej paprykowej firmy ROLNIK 3 placki tortilla 100 g sera fety 1 świeży ogórek 4 liście sałaty 1 mały słoik papryki konserwowej kilka oliwek kila pomidorków koktajlowych
Kulinarne Fantazje MarioliOgórki to jedno z podstawowych warzyw w naszym ogródku. Nie zawsze przejemy na surowo. Najczęściej kisimy na zimę lub wekujemy jako konserwowe. Dziś polecam wam inny przepis. Ogórki wychodzą pyszne, najlepiej smakują jako dodatek do obiadu. Co nam trzeba? 3kg ogórków-mogą być lekko przerośnięte Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru
LatosiowydomSkładniki: ok 250 g wątróbki z indyka 1 większy ogórek małosolny cebula żółta i czerwona 2 ząbki czosnku groszek konserwowy jabłko kwaśne sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego kilka gałązek koperku Przygotowanie: Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Zgasić ogień dodać pokrojonego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone
Gaździnka warzypapryka czerwona · 1 papryka zielona · 4 ogórki kiszone · 340 g kukurydzy konserwowej · 2 całe jajka · 1 szk. śmietany 12% · 125 g sera żółtego(...)Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. 3. Do mięsa dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, papryki pokrojone w paseczki, ogórki pokrojone w pół plasterki oraz kukurydzę. 4. Mięso wykładamy na upieczone ziemniaki. 5. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i polewamy zapiekankę. 6. Posypujemy starty żółty serem
Kulinarna Chwilaostatniej chwili dowiaduję się że ktoś mnie odwiedzi. Stanowi także świetną propozycję na piątkową kolację. Jajka w majonezie Składniki: 6 – 8 jajek puszka groszku konserwowego 6 – 8 średniej wielkości ogórków kiszonych 15 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego słodka papryka sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki
PatiGotujeczosnku nadaje jej charakteru, ogórek świeżości, drobny makaron delikatności. Sałatka idealna na kolację lub imprezkę :) Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 100 g szynki konserwowej, pokrojonej na plasterki 1/3 długiego ogórka lub 1 ogórek gruntowy 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę kroimy
Smak mojego domumoja własna uprawa , która bardzo Wam polecam. Zielone listki są bardzo zdrowe a tak proste do uprawy. PRZEPIS WIOSENNY COLESLAW Składniki: ćwierć główki kapusty białej 1 ogórek zielony pół szklanki kukurydzy konserwowej garść kiełków np lucerny, kozieradki garstka rzeżuchy sól himalajska 3 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej migdałowy 1 łyżka majonezu Jak zrobić Wiosenny Coleslaw(...)porada zero waste). Następnie kapustę szatkujemy drobno. Potem kapustę oprószamy sola i zostawiamy na kilka minut by zmiękła i puściła sok, będzie smaczniejsza i bardziej soczysta. W kolejnym kroku ogórka myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Potem kukurydzę odsączamy z zalewy. Kapustę mieszamy z ogórkiem, kukurydzą, zieleniną, olejem i majonezem. Na końcu doprawiamy do smaku. Artykuł Wiosenny Coleslaw – przepis
Dorota Smakujesmak. Dziś proponuję dodać do sałatki kaszę kuskus. Poniżej moja propozycja sałatki z brokułami i kaszą kuskus. Składniki: (ilość dowolna) kasza kuskus brokuły 3 jajka 3 małe świeże zielone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki kaparów 6-8 suszonych pomidorów sól świeżo zmielony czarny pieprz jogurt naturalny lub/i majonez Do podania grzanki z czosnkiem i odrobiną parmezanu. Brokuły ugotowałam(...)zalać gorącą wodą, lekko posolić, przykryć i chwilkę poczekać aż wchłonie wodę. Ja dodałam jeszcze odrobinę szafranu. Gdy przestygła, wsypałam ją do brokuł. Dodałam następnie kukurydzę konserwową, kapary, pokrojone drobno zielone ogórki, i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszałam. Wlałam gęsty naturalny jogurt z niewielką ilością majonezu. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Do sałatki podałam grzanki z czosnkiem
potrawyregionalneprosta sałatka z tuńczykiem, która na pewno Wam zasmakuje. Jest po prostu przepyszna! Sałatka z tuńczykiem – składniki (6 porcji): tuńczyk w sosie własnym, 170g, kukurydza konserwowa, 80g, 1 mały zielony ogórek, 4 ogórki kiszone, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebulka, pęczek szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego jeśli wolicie lżejszą wersję sałatki
Natka PietruszkiPolska tradycyjna sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją rzadziej, wypartą przez sałatki polewane lekkim sosem winegret lub samą oliwą. Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju(...)rosołowe (marchewkę, pietruszkę i seler) dodaję do sałatki. Tradycyjna sałatka jarzynowa 2 marchewki 2 ziemniaki 0,5 małego selera 1 pietruszka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) 3 jajka 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 4 duże łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotować (lub użyć warzyw
Posadzone i zjedzoneSelerowy Gyros – Ostatnio przeglądałam Przyślij Przepis, szukając inspiracji na jakieś pyszne jedzonko, a że uwielbiam seler konserwowy, to od razu w oko wpadła mi ta
Kulinarne Przeboje