ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:152/434)

Zupa ogórkowo-kalafiorowa 162

Kolejna zupka..tym razem ogórkowa z dodatkiem kalafiora.. bulion 1-2  marchewki kilka ziemniaków kawałek kalafiora kilka ogórków kiszonych  śmietana 18% koperek  sól, pieprz listek, ziele Marchew obrać i pokroić, ogórki zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,kalafiora podzielić na różyczki.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować, gdy warzywa

Moje domowe kucharzenie
Ogórki małosolne, kiszone 144

Ogórki małosolne i ogórki kiszone, to właściwie ten sam przepis. Z tą różnicą, że na kiszone trzeba poczekać   około 2-3 tygodni a małosolne są gotowe do zjedzenia już po około 3 dniach.   Najlepszy czas na kiszone i przetwory zimowe będą dopiero na przełomie lipca/sierpnia. Składniki: Na słoik :   ogórki, najlepiej jednakowej wielkości koper kilka

W garach u Gosi
Sałatka ziemniaczana z ciecierzycą 140

ugotowana marchew - 1/2 puszki kukurydzy - 2 łyżki ciecierzycy z puszki - 1 cebula - 5 plasterków szynki - 5 plastrów sera żółtego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki może być mrożona - 2 ogórki kiszone - 3 jajka ugotowane - majonez Sposób przygotowania 1. Ziemniaki,jajka,szynkę,ser,ogórki i cebulę pokroić w kostkę  na grubej tarce zetrzeć marchew Dodać odsączoną kukurydzę i ciecierzycę

W królestwie smaków Beaty
Pasta z wędzonego halibuta 139

Pastę rybną robię często  z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta  z ogórkiem  kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony halibut 2 jajka 2 małe ogórki 1 mała cebula 2 łyżki twarogu 1/2 łyżeczki musztardy 1/ łyżeczka ketchupu pieprz i sól do smaku WYKONANIE Rybę rozdrabniamy. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę,rozdrabniamy

W kuchennym oknie Ewy
Ogórki małosolne / Salzgurken 218

mineralnej, o obniżonej zawartości sodu i wapnia. 2. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, całkowicie studzimy. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy, garnek kamionkowy, słoik lub naczynie w którym będziemy kisić ogórki sparzamy, osuszamy. Na dnie naczynia układamy warstwę kopru, ząbków czosnku, liści i chrzanu. Wsypujemy jedną łyżeczkę gorczycy. Układamy na tym warstwę ogórków, czynności powtarzamy, nie żałując kopru

Kuchnia Prezydentowej
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW KISZONYCH 353

Zapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie

Przepisy Aleksandry
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa 83

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa. Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków to nietypowa zupa dla nas, zatwardziałych mięsożerców. Mimo to jest smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na ogórki gruntowe w pełni, trzeba korzystać póki są. Napełniam ogórkami nie tylko słoiki na zimę , ale robię na bieżąco ogórki małosolne , napełniam także nimi(...)pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Jeśli nigdy nie jedliście, to gwarantuję, że zostaniecie jej fanami! Każdego roku w lecie chociaż raz gotuję zupę z ogórków gruntowych, albo z małosolnych. Ta zupa ogórkowa ze świeżych ogórków wygląda jak tradycyjna ogórkowa. Ale w smaku jest różnica między ogórkową z kiszonych ogórków a tą ze świeżych, ogórkowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z buraczków 121

szybką i smaczną sałatkę. Można ją serwować do obiadu,ale równie dobrze moze stanowić przekąskę, czy kolację. Sałatkę przygotowujemy z ugotowanych buraczków. SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraczki 2-3 ogórki kiszone 2 cebulki szalotki lub jedna zwykła sól,pieprz sos winegret WYKONANIE: buraczki, ogórki, cebulę  kroimy w małą kostkę, przygotowujemy sos winegret(pamiętajcie dołóżcie 1 łyżkę miodu), warzywa

Kuchnia Beaty
KISZONA MARCHEW 133

słoiki zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce do kiszenia. Po ok.7 dniach (zależy od temperatury) kiszona marchew jest gotowa. Uwaga przy otwieraniu słoików - może silnie gazować, to naturalne, ogórki kiszone też tak gazują, dopiero gdy są mocno ukiszone ten proces zanika. Ukiszoną marchew odstawiam do lodówki. Może tam sobie stać i czekać na dogodny moment. W zimnie proces kiszenia

Smaczne Zdrowe
Kolorowa sałatka z mozzarellą 125

dodatek sałatka jest bardzo pyszna,  zdrowa  i szybka do zrobienia. Składniki: 100 g roszponki 120 g mozzarelli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 3 ogórki kiszone 1/2 cebuli oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w półplasterki, a mozzarellę w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Wędzony twaróg z suszonymi pomidorami i ogórkiem kiszonym 190

innymi przyprawami. Zdecydowanie ma oryginalny smak. Przygotowałam z niego smaczną pastę na kanapki. Zawsze to jakaś odmiana. Składniki: Twaróg wędzony ( 1 opakowanie ) Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 ogórek kiszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku Śmietana gęsta kwaśna Pieprz Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Ogórka i pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek,  śmietanę i przyprawiamy pieprzem. Wszystko razem łączymy i już

Smaki Ewy
Parówki faszerowane miłością 177

wychodzą przepyszne, wzbogacone chrupiącymi i ciągnącymi składnikami. Ach! Co to było za śniadanie!? :D Potrzebujemy: 1 opakowanie Parówek z szynki z linii Maestro Henryk Kania 10 cebulek marynowanych 1 ogórek kiszony 100 g żółtego sera 6 łyżeczek pikantnego keczupu prażona cebulka Cebulki i ogórka siekamy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub siekamy bardzo drobno podobnie

MamaOskarka
Zupa ogórkowa z porem, ryżem i ziemniakami 108

kolejna pyszna zupka..tym razem ogórkowa z dodatkiem pora i ziemniaków. bulion 1  marchewka  por kilka ziemniaków 2 -3 łyżki ryżu kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek  sól, pieprz listek, ziele Marchew, pora pokroić, ogórki zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować

Moje domowe kucharzenie
Surówka z ogórków kiszonych 181

bardzo zdrową surówkę.       Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do każdego mięsa, jedna z moich         ulubionych. Składniki: 500 g   ogórków kiszonych 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać w półksiężyce. Całość przełożyć

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty pekińskiej 124

ogórki kiszone, 1 pomidor, 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 jabłko, olej rydzowy Kapustę poszatkować. Ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w cienkie półplasterki. Skropić olejem, wymieszać. Można dodać trochę cukru do smaku. zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania