Produkty potrzebne; polędwica wołowa 200Gramów maggi 1Łyżeczka sól szczypta pieprz szczypta olej 1Łyżeczka cebula 1/2 sztuki ogórek kiszony 1/2sztuki żółtko 2Sztuki Sposób przygotowania: 1.Siekamy na bardzo drobno polędwicę, cebulę i ogórka. 2.Polędwicę przyprawiamy,dodajemy maggi,oleju, dziamdziamy dłonią. 3.Podajemy z cebulką i ogórkiem drobno posiekaną
pichcisztozwracać uwagę na to co i jak jem. Efekt - ponad 40 kg mniej i, co najważniejsze, chęć do życia. Dziś lekka kolacja. Czego potrzebujemy? -tuńczyk w sosie własnym -kukurydza -ogórek kiszony starty -jogurt naturalny, łyżka -sól, pieprz -oliwa -pieczywo pełnoziarniste; grzanka Tuńczyka, kukurydzę, ogórka solimy i pieprzymy, łączymy z jogurtem. Grzankę skrapiamy oliwą
BaRepasskładniki: 350 g wędzonej piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ogórki kiszone 1 łyżka natka piertuszki 4-5 łyżek majonezu Pierś kurczaka, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać osączoną kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać z majonezem. Podawać z chrupkim pieczywem
Monia miesza i gotujeJesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnej, polskiej zupy z kiszonych ogórków z... Artykuł Krem ogórkowy z suszonymi pomidorami i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErobi, dobrze się przechowują, nawet po kilku dniach nadal smakują jak małosolne, są chrupiące i maja piękny kolor. Na pewno nie zrezygnuję z tradycyjnie kiszonych gdyż bardzo je lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało(...)drobnych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej przyprawy jak do tradycyjnego kiszenia: ok 30 g korzenia chrzanu, pokrojony w słupki liść chrzanu - opcjonalnie 3 - 4 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami + koperek jeżeli kopru mamy mało 10 ząbków czosnku przygotowanie Ogórki umyć i osuszyć. Można poucinać końcówki ale i bez tego ukiszą się ładnie
Stare GaryProsty i szybki sposób na przecier na zupę ogórkową. Zimą nie trzeba trzeć ogórków kiszonych na tarce wystarczy dodać słoiczek przygotowanego przez siebie przecieru i gotowe, a do tego jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Składniki: ogórki gruntowe (ilość wedle zapotrzebowania) sól (łyżka na kilogram ogórków) gałązki kopru (najlepiej z kwiatostanem, czyli nasionkami) czosnek ziele(...)angielskiego, ząbek czosnku (najlepiej przekroić na pół lub na cztery) i gałązki kopru. Ogórki nałożyć do słoiczków i zalać powstałą wodą, zakręcić i odstawić do ukiszenia. Przez kilka dni może lecieć ze słoików, ale nie należy się tym martwić, ponieważ to jest naturalny efekt kiszenia. Kiedy słoiki będą już suche można wynieść do spiżarni lub piwnicy. Gotowe czekają
talerz przyjemnościchlebowego Lubicie okroszkę? Dlaczego by nie zrobić jej samemu w domu. Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i pokrojony 4 ogórki kiszone – pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu chlebowego 3 łyżki śmietany(...)talerzu, popieprzyć i udekorować jajkiem. 6. Tatator – CHŁODNIK Z OGÓRKA I ORZECHÓW Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć. Składniki na tarartor: 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół ząbka czosnku przetartego przez
Ugotowane pozamiataneKiszona kapusta z marchewką Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego pobudzają trawienie, regulują prace jelit. Kiszona kapusta ma również działanie przeciwwirusowe, wzmacniające odporność. Kiszona kapusta usprawnia metabolizm, jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca Uwielbiam ogórki kiszone, choć
Dorota SmakujeKiszona kapusta czerwona Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego pobudzają trawienie, regulują prace jelit. Kiszona kapusta ma również działanie przeciwwirusowe, wzmacniające odporność. Kiszona kapusta usprawnia metabolizm, jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca Uwielbiam ogórki kiszone, choć
Dorota SmakujeSkładniki : 1 czerwona papryka 1 cebulka czerwona mała puszka cieciorki pęczek rzodkiewek 3 małe jabłka 3 ogórki kiszone 4 jajka natka pietruszki, sól, czarny pieprz majonez Przygotowanie: Jajka ugotować, cieciorkę osączyć, ogórki, cebulę i paprykę oraz obrane jabłka pokroić Umyte rzodkiewki pokroić w kostkę Wszystkie składniki połączyć, wymieszać Dodać sól, pieprz, pokrojona natkę, majonez i wszystko dokładnie wymieszać
Proste Potrawyproduktami najwyższej jakości, tylko naturalnie pasteryzowanymi. Wśród polskich produktów znajdują się również naturalnie kiszona kapusta z marchewką i odrobiną soli, za to bez dodatku octu oraz niepasteryzowane ogórki, kiszone w naturalnej solance. Schronisko Smaków to również szeroki wybór grzybów m.in. podgrzybków, borowików, rydzów i kurek, zarówno tych marynowanych, w zalewie z przyprawami, jak i naturalne, w solance. Smak chleba
CodogaraChcę Wam zaproponować bardzo szybką surówkę obiadową, myślę,że sprawdzi się również do potraw z grilla. SKŁADNIKI: 1 jabłko 3 średnie ogórki kiszone 2 małe szalotki natka pietruszki drobno posiekana sól,pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE: ogórki i jabłko kroimy w półplasterki, szalotkę w cienkie piórka, dodajemy oliwę z oliwek wg.gustu i doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką
Kuchnia BeatyOgórki kiszone to podstawa przetworów ogórkowych w mojej spiżarni, ale lubię też zrobić kilka słoiczków ogórków konserwowych. Ogórki konserwowe z winogronami to świetny pomysł na ciekawe pikle, które nie dość że są smaczne to stanowią efektowną i szybką przekąskę na imprezach. By przygotować tą sałatkę możemy wybrać te większe, przerośnięte ogórki, które i tak kroimy
Dorota SmakujeOgórki kiszone to podstawa przetworów ogórkowych w mojej spiżarni, ale lubię też zrobić kilka słoiczków ogórków konserwowych. By zrobić korniszonki wybieram raczej te małe, kształtne ogóreczki, ale by zrobić ogórki konserwowe z papryką biorę te większe, które pokrojone w ćwiartki świetnie prezentują się z papryką pokrojoną w słupki. Zalewę octową lubię lekko słodką, niezbyt kwaśną, dlatego jeśli
Dorota Smakujeposzukiwaniu nowego smaku ogórków kiszonych, małosolnych zrobiłam eksperyment. Przygotowałam je trochę inaczej niż zwykle. Dodałam ostrą papryczkę :) Składniki : ogórki koper, chrzan, czosnek sól- 1 łyżka na litr wody 2 ostre papryczki na słoik litrowy Przygotowanie: Umyte ogórki włożyć do słoików uciskając je ściśle, przekładając koprem, obranym chrzanem, czosnkiem Do gorącej wody dodałam sól i rozmieszałam
Proste Potrawy