jada mój mąż, ja wolę wersję z sosem). Polecam na obiad. Do tego ulubione surówki np.: surówka z czerwonej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z pekińskiej kapusty z ogórkiem kiszonym I obiad gotowy Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków* 9 czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok 1 jajko płaska łyżeczka soli Propozycja podania: ulubiony
Słodkie okruszkipatelnie, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem potrawę możemy posypać posiekaną natką pietruszki *** *** Podajemy z kaszą lub duszonymi ziemniaczkami oraz kiszonym ogórkiem (u mnie małosolny) lub surówką z kiszonej kapusty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY
Blog z ApetytemZupa ogórkowa z ogórków małosolnych smakuje podobnie jak ogórkowa z kiszonych. Ogórki małosolne są bardzo u nas popularne, podobnie jak zupa ogórkowa. Nigdy jeszcze nie próbowałam ugotować je z ledwo ukiszonych ogórków. Cieszę się, że w końcu to zrobiłam, bo zupa wyszła bardzo smaczna. Lubicie ogórkową? Gotowaliście ją kiedyś z ogórków małosolnych? Spróbujcie, polecam. Zupa ogórkowa
codojedzeniamojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku płaska
Karola gotujeWszystko zależy od tego, ile sałatki chcemy zrobić. Potrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy) i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem. Gotowe
Praktyczna plkupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazji Składniki: 8-9 małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek czosnku koperek 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1,5 l bulionu sól
Stare Garypush({}); Surówka kopenhaska – Składniki: pół główki sałaty lodowej – ok. 160 g 1 mała cebula – 50 g 1 duża marchewka – ok. 170 g 3 ogórki konserwowe lub kiszone – ok. 135 g pół pęczka szczypiorku (4 średnie gałązki) – ok. 10 g 2 duże gałązki natki pietruszki – ok. 3 g 2-3 czubate łyżeczki musztardy(...)Przepis na surówkę kopenhaską: Sałatę lodową umyć, osuszyć, poszarpać liście na małe kawałeczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki konserwowe (lub ewentualnie kiszone) odsączyć z zalewy i również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno. Sałatę lodową, cebulę, marchew i ogórki
Kulinarne Przebojekroić jabłka i jajka, bo zawsze można było skubnąć kawałek żółtka (kto by się łasił na białko) czy jabłko. Nie lubiłam ogórków, bo zawsze z nich wyciekał sok. Ogórki wędrowały również na sito, żeby tam nieco stracić soku. Pamiętam, że to krojenie trwało i trwało. Czasem, używaliśmy specjalnego siteczka-kratki, które ułatwiało i przyspieszało robotę. Dzisiaj sałatkę robi(...)marchewki 2 pietruszki 2 jajka 2 średnie jabłka 1/2 selera 2-3 niewielkie ziemniaki 1 niewielka cebula kawałek pora (opcjonalnie) puszka groszku konserwowego 2-3 łyżki majonezu 4 ogórki kiszone sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania Ogórki obieramy lub nie i kroimy w kostkę, odcedzamy lub nie na sitku jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
Mieszam w Garnkumożna je zastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie) 2 ogórki małosolne lub kiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp) sos 2 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej
Stare Garycurry na zimę będą idealne. Ogórki curry to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy nawet na imprezę do wódeczki. Ogórki w curry , nieco różnią się od ogórków kiszonych, czy też konserwowych, ale podmiana jednych na drugich w wielu daniach, np. sałatkach, czy burgerach jest super urozmaiceniem dania. Przepisów na ogórki curry w Internecie krąży wiele. Nasz(...)poniższy przepis to ogórki z curry i selerem (a dokładniej, to z jego listkami) oraz z dodatkiem cebuli. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na kiszenie, konserwowanie, czy ogólnie na wszelkiego rodzaju wekowane przetwory to zapraszam do naszego działu na blogu: przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę . Szczególnie polecamy ogórki kanapkowe z curry i kurkumą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki
Kulinarne PrzebojeLubię sałatkę z kiszonych ogórków i często ją robię, szczególnie zimą. Ale zwykle po prostu kroiłam ogórki zakiszone wcześniej w całości . Tymczasem można ukisić je właśnie w kawałkach i mieć gotową sałatkę w słoikach. Przyprawy prawie tak jak do zwykłych ogórków, ale dodałam dużo więcej czosnku i gorczycę, którą bardzo lubię w kiszonkach. Dodałam też trochę octu
Smaczna PyzaKiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy do obiadu goszczą u mnie obowiązkowo. Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie czasami mnie przeraża. Jeśli znudzi(...)oleju to polecam wersję urozmaiconą. Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką jest naprawdę pyszna! Surówka z kiszonej kapusty - składniki: 500g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Surówka z kiszonej kapusty - przygotowanie: Kapustę kiszoną
Di gotujepiciu soków warzywnych z dużą zawartością witaminy C i tych z grupy B, a także potasu, wapnia i żelaza. Na poprawę naszego samopoczucia doskonale wpłynie: sok z ogórków kiszonych, sok z kapusty kiszonej, zakwas buraczany. Soki te szybko uzupełnią „wypłukane” przez alkohol niedobory witamin i pierwiastków, ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjarzynowej czy do obiadu to już nie to samo. Więc powstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści do kiszenia ogórków daje różne smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;) Do każdego litrowego słoika wkładamy koper
Malinowe PocałunkiZupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory
Trzeci talerzprzygotowaniu, ale interesująca w smaku pasta z czerwonej soczewicy posmakowała nawet dzieciakom. Milena doprasza się o kanapki z tą pastą (i ogórkiem, ale ostatnio to nawet do dżemu jadłaby kiszonego ogórka – dbamy o jelita!). Pomysł wpadł mi do głowy dość niespodziewanie, bo czasem zamiast kaszy do obiadu gotuję soczewicę. Jakoś mi się ostatnio dużo tej soczewicy ugotowało
DietologKeto zupa krem z ogórków Zupa z ogórków niejedno ma imię Korzystając z ostatnich dni lata oraz dostępności w miarę dobrych jakościowo świeżych ogórków, przygotowałam moją ulubioną letnią zupę . Jest to keto zupa krem z ogórków. Tak, tak – zupa ogórkowa to nie tylko standard w postaci bulionu z kawałkami ogórków kiszonych, który tak dobrze znamy
Modern Cave Girljaśniejszy i lekko napuchła. Na sam koniec oprószyłam solą, pieprzem i majerankiem. Tym razem podałam z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Czasami serwuję z ziemniakami albo kaszą jęczmienną. Ogórek kiszony do wątróbki pasuje idealnie! Notatki: * 1 kg wątróbki, ale po oczyszczeniu zostaje ok. 80 dkg Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąogórkiem… całości smaku doda słodka żurawina …. Nasze tapas będzie podane na ciepło… idealne na spotkanie ze znajomymi, szybką, lekką kolację. Składniki bagietka plasterki boczku wędzonego ogórki kiszone konfitura z żurawiny Tapas z boczkiem i ogórkiem – przepis Bagietkę kroimy w średniej grubości kromki. Na każdej z ich układamy plasterek boczku i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiszenie jest szybkie i proste , szczególnie latem. To czas kiedy dostęp do przeróżnych warzyw i owoców jest łatwy więc można kisić właściwie wszystko. Nie skupiajmy się tylko na ogórkach kiszonych chociaż te kocham miłością wielką. Zakiście sobie różne warzywa w jednym dużym słoju. Taka mieszanka kiszonych warzyw przyda się na każdej imprezie grillowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaroladę. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na farsz: 200 g serka topionego 200 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 1 jajko ugotowanego na twardo 1/2 papryki 5 pieczarek marynowanych 1 ogórek kiszony sól, pieprz wykonanie: Jajko, paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w kosteczkę. Serek dokładnie mieszamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy. Gotowym farszem smarujemy ciasto szpinakowe i ponownie
Domowy Smak Jedzeniasłoiki podłożyć coś co nam zabezpieczy półkę, szafkę przed zniszczeniem.Teraz pozostaje nam tylko cierpliwie czekać na ukiszenie kapusty. P.S. Kapusta kiszona ma dwa razy więcej witaminy C niż ogórki kiszone. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewbić do niego jajka, ale będzie to smakować zupełnie inaczej niż omlet z boczkiem! Moja koleżanka ostatnio opowiedziała mi o swojej siostrze, która nie lubi ani sera, ani ogórków kiszonych, ale gdy dostaje kanapkę z jajkiem, plasterkiem ogórka oraz utartym serem, to zjada kanapkę aż uszy jej się trzęsą. Mnie też np. bardzie smakuje pieczone awokado niż „surowe”. Wszyscy
Keto Przepisywbić do niego jajka, ale będzie to smakować zupełnie inaczej niż omlet z boczkiem! Moja koleżanka ostatnio opowiedziała mi o swojej siostrze, która nie lubi ani sera, ani ogórków kiszonych, ale gdy dostaje kanapkę z jajkiem, plasterkiem ogórka oraz utartym serem, to zjada kanapkę aż uszy jej się trzęsą. Mnie też np. bardzie smakuje pieczone awokado niż „surowe”. Wszyscy
Keto PrzepisyGulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną
Kuchnia PokoleńRzymianie. W XVII wieku we Francji ogórki zaczęto uprawiać w szklarniach. W tym czasie trafiły do Polski i stały się jednym z populraniejszych warzyw. Dziś chętnie jemy ogórki kiszone czy konserwowe, ale na wiosnę najlepsze są ogórki małosolne. Oto najprostszy przepis na domowe ogórki małosolne. Składniki 15 ogórków gruntowych (na gliniany garnuszek
My Chcemy JeśćSkładniki: 2 puszki tuńczyka w oleju 125g serka kremowego naturalnego 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone cebula sól, pieprz Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem. Ogórki, cebulę i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać razem z serkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSKŁADNIKI: 10 jajek 2 ogórki konserwowe 6 pieczarek 1 szalotka Suszony koper do posypania Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Jajka gotuję na twardo. Między czasie pieczarki myję i kroję w kostkę(...)Szalotkę obieram i kroję w kostkę kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła a nastepnie smażę pieczarki i szalotke na rumiano. Dodaję sól i pieprz. Studzę. Ogórka kiszonego kroję w drobną kostkę. Pieczarki, szalotkę i ogórki łącze ze sobą dodaję majonez i przyprawy. Mieszam. Jajka obieram kroję na połówki na górę za pomocą łyżeczki kładę farsz.Posypuję suszonym koprem
Gotowanie Patkigazą i tak pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe
Aromatyczne PodróżeZupa z ogórków małosolnych. Smakuje inaczej niż tradycyjna zupa z kiszonych ogórków, ale jest również smaczna. Koniecznie spróbujcie i przygotujcie na obiadek. Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem
O kuchni z uczuciemposolić, obtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika od mamy, do tego pomidory, czerwona papryka, trochę sałaty i pół godziny po powrocie ze spaceru można JEŚĆ. Taki trudny ten weganizm, faktycznie ;) Jeśli potrzebujecie więcej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśrednie cukinie 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki 2 jajka sól pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia Sos 200 g śmietany 2 łyżki majonezu 3 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki oregano paprykę ostrą sól pieprz Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu i wymieszać. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek
O kuchni z uczuciemNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które... okazały się strzałem w dziesiątkę. Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite. Składniki /* Style Definitions
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodbierać sobie przyjemności z jedzenia. Na szybko przed pracą przygotowałem takie oto ciepłe zapiekanki. Czego użyłem? -paluchy żytnie -dwa plastry cheddara -gorgonzola -rukola -pomidorki koktajlowe -szynka Sos: -łyżka majonezu -ogórek kiszony -łyżka jogurtu naturalnego -duża szczypta białego pieprzu Ogórek ze skórką ścieramy na drobnej tarce, dodajemy łyżkę majonezu, jogurtu i solidną szczyptę pieprzu. Mieszamy. Pieczywo przekrawamy na pół. Na spodniej
BaRepas