patelnie, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem potrawę możemy posypać posiekaną natką pietruszki *** *** Podajemy z kaszą lub duszonymi ziemniaczkami oraz kiszonym ogórkiem (u mnie małosolny) lub surówką z kiszonej kapusty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY
Blog z ApetytemZupa ogórkowa z ogórków małosolnych smakuje podobnie jak ogórkowa z kiszonych. Ogórki małosolne są bardzo u nas popularne, podobnie jak zupa ogórkowa. Nigdy jeszcze nie próbowałam ugotować je z ledwo ukiszonych ogórków. Cieszę się, że w końcu to zrobiłam, bo zupa wyszła bardzo smaczna. Lubicie ogórkową? Gotowaliście ją kiedyś z ogórków małosolnych? Spróbujcie, polecam. Zupa ogórkowa
codojedzeniamojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku płaska
Karola gotujeWszystko zależy od tego, ile sałatki chcemy zrobić. Potrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy) i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem. Gotowe
Praktyczna plkupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazji Składniki: 8-9 małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek czosnku koperek 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1,5 l bulionu sól
Stare Garypush({}); Surówka kopenhaska – Składniki: pół główki sałaty lodowej – ok. 160 g 1 mała cebula – 50 g 1 duża marchewka – ok. 170 g 3 ogórki konserwowe lub kiszone – ok. 135 g pół pęczka szczypiorku (4 średnie gałązki) – ok. 10 g 2 duże gałązki natki pietruszki – ok. 3 g 2-3 czubate łyżeczki musztardy(...)Przepis na surówkę kopenhaską: Sałatę lodową umyć, osuszyć, poszarpać liście na małe kawałeczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki konserwowe (lub ewentualnie kiszone) odsączyć z zalewy i również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno. Sałatę lodową, cebulę, marchew i ogórki
Kulinarne Przebojekroić jabłka i jajka, bo zawsze można było skubnąć kawałek żółtka (kto by się łasił na białko) czy jabłko. Nie lubiłam ogórków, bo zawsze z nich wyciekał sok. Ogórki wędrowały również na sito, żeby tam nieco stracić soku. Pamiętam, że to krojenie trwało i trwało. Czasem, używaliśmy specjalnego siteczka-kratki, które ułatwiało i przyspieszało robotę. Dzisiaj sałatkę robi(...)marchewki 2 pietruszki 2 jajka 2 średnie jabłka 1/2 selera 2-3 niewielkie ziemniaki 1 niewielka cebula kawałek pora (opcjonalnie) puszka groszku konserwowego 2-3 łyżki majonezu 4 ogórki kiszone sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania Ogórki obieramy lub nie i kroimy w kostkę, odcedzamy lub nie na sitku jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
Mieszam w Garnkumożna je zastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie) 2 ogórki małosolne lub kiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp) sos 2 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej
Stare Garycurry na zimę będą idealne. Ogórki curry to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy nawet na imprezę do wódeczki. Ogórki w curry , nieco różnią się od ogórków kiszonych, czy też konserwowych, ale podmiana jednych na drugich w wielu daniach, np. sałatkach, czy burgerach jest super urozmaiceniem dania. Przepisów na ogórki curry w Internecie krąży wiele. Nasz(...)poniższy przepis to ogórki z curry i selerem (a dokładniej, to z jego listkami) oraz z dodatkiem cebuli. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na kiszenie, konserwowanie, czy ogólnie na wszelkiego rodzaju wekowane przetwory to zapraszam do naszego działu na blogu: przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę . Szczególnie polecamy ogórki kanapkowe z curry i kurkumą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki
Kulinarne PrzebojeLubię sałatkę z kiszonych ogórków i często ją robię, szczególnie zimą. Ale zwykle po prostu kroiłam ogórki zakiszone wcześniej w całości . Tymczasem można ukisić je właśnie w kawałkach i mieć gotową sałatkę w słoikach. Przyprawy prawie tak jak do zwykłych ogórków, ale dodałam dużo więcej czosnku i gorczycę, którą bardzo lubię w kiszonkach. Dodałam też trochę octu
Smaczna PyzaKiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy do obiadu goszczą u mnie obowiązkowo. Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie czasami mnie przeraża. Jeśli znudzi(...)oleju to polecam wersję urozmaiconą. Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką jest naprawdę pyszna! Surówka z kiszonej kapusty - składniki: 500g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Surówka z kiszonej kapusty - przygotowanie: Kapustę kiszoną
Di gotujepiciu soków warzywnych z dużą zawartością witaminy C i tych z grupy B, a także potasu, wapnia i żelaza. Na poprawę naszego samopoczucia doskonale wpłynie: sok z ogórków kiszonych, sok z kapusty kiszonej, zakwas buraczany. Soki te szybko uzupełnią „wypłukane” przez alkohol niedobory witamin i pierwiastków, ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjarzynowej czy do obiadu to już nie to samo. Więc powstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści do kiszenia ogórków daje różne smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;) Do każdego litrowego słoika wkładamy koper
Malinowe PocałunkiZupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory
Trzeci talerzprzygotowaniu, ale interesująca w smaku pasta z czerwonej soczewicy posmakowała nawet dzieciakom. Milena doprasza się o kanapki z tą pastą (i ogórkiem, ale ostatnio to nawet do dżemu jadłaby kiszonego ogórka – dbamy o jelita!). Pomysł wpadł mi do głowy dość niespodziewanie, bo czasem zamiast kaszy do obiadu gotuję soczewicę. Jakoś mi się ostatnio dużo tej soczewicy ugotowało
Dietolog