ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:150/434)

Kiszona cukinia 143

Zepsute? Stare? A może to jakiś żart?  Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi(...)jelita będą nam dozgonnie wdzięczne za całą masę drogocennych bakterii.  Chociaż kisić można wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta

Smakuje zdrowo
Surówka z marchwi i jabłka 181

Surówka z marchwi i jabłka to bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na dodatek praktycznie do każdego obiadu. Jak zapewne wiecie marchew to bogactwo beta-karotenu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 138

reakcję), woda. Jeśli macie czystą kranówkę nadającą się do picia na surowo, nie musi być przegotowana, jak każe większość przepisów. Kiszenie buraków to tradycja staropolska. Wieki temu na wsi nikt nie gotował wody, by zakisić buraki lub ogórki w beczkach, a robiono to na wielką skalę – w ten sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody(...)używamy jednej główki na każdy kilogram buraków. Buraki, czosnek i przyprawy układamy w słoju. Jeśli fermentacja ma ruszyć od razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka soli

Kulinarna Polska
Cztery pory roku na Polanie Smaków – Andrzej Polan 57

pomidorami i śliwkami, dorsza w maśle z fasolką i solirodem.   Jesień . Złota polska jesień, czas wyjątkowy, radosny, a jednocześnie nostalgiczny. Ta pora roku to dynie, grzyby, kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Przygotujemy soliankę z łososiem, zupę rydzową z sokiem z kiszonej kapusty, gołąbki z kaszą i grochem, śledzia w gąskach, a na deser maślankową cottę z winogronami

Tajemnice Smaku
Sałatka ziemniaczana z ogórkami 126

Sałatki są proste, idealne jako samodzielne dania lub dodatek do mięs, ryb. U nas przeważnie pysznią się jako samodzielne danie. Dziś ziemniaczana z ogórkami, zapraszam serdecznie. Sałatka jest lekko pikantna, kremowe ziemniaki, chrupiące ogórki kiszone a w sezonie małosolne, spróbujcie koniecznie. Ziemniaczana sałatka z ogórkiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ogórki małosolne na sucho 1832

więc ten przepis zapewne wywołuje u Was zdziwienie… no bo jak to tak na sucho? bez zalewy? :) Ogórki małosolne na sucho to pochodzący z Rosji sposób na kiszenie ogórków bez zalewy. Jest to bardzo prosty sposób na pyszne ogóreczki, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w woreczku (najlepiej takim grubszym, do mrożonek

Kulinarne Przeboje
Młoda kapusta kiszona w solance z miodem 219

miejsce tylko na słoiki więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie. Liści można używać do kanapek czy sałatek. Jest jędrna i chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza i mniej kwaśna niż taka kapusta kiszona w soku własnym

Smaczna Pyza
Ogórki kiszone - receptura tradycyjna 240

liść wiśni, 1 liść dębu, 1 liść winogrona. Ostatnio widzę, że wracają do łask, stare, tradycyjne przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone wg przepisu, ze starej książki kucharskiej, z 1978 roku. Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą gąbki do naczyń

Świat Domowej Kuchni
Ogórki kiszone (duże) 174

razem ogórki kiszone duże proste SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE  1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Orzeźwiający napój samo zdrowie 339

naciowego selera 2 łyżki soku z limonki 1 mały ogórek miód do posłodzenia, u mnie wersja bezcukrowa ze erytrytol/stewia 100 ml simnej wody, najchętniej mineralnej kostki lodu Przepuść jabłko, ogórek, kiście selera i pietruszkę przez sokowirówkę. Dodaj wodę, sok z limonki, miód lub słodzik i zamieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu. Smacznego. The post Orzeźwiający napój samo zdrowie appeared first

codojedzenia
Zakwas na biały barszcz 345

właściwy stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki. Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się   trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty . Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację

Stare Gary
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

ryzyko pojawienia się pleśni.   Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym(...)pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów

Karo in the Kitchen
Ogórkowa małosolna 149

Każdego roku kisimy ogórki na zimę , m.in. aby mieć z czego przygotowywać pyszne zupy ogórkowe. A cały sezon aż do października przygotowujemy na bieżąco ogórki małosolne. I właśnie z ogórków małosolnych przygotowałam pyszną kremową zupę z grzankami. Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zupę ogórkową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe ogórki kiszone 140

litr wody 1 czubata łyżka stołowa) czosnek korzeń chrzanu koper liść dębu, wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie: Do kiszenia nie obieraj chrzanu oraz czosnku, tylko dokładnie umyj i pokrój na kawałki.  Na dnie słoików ułóż przyprawy. Układaj ogórki w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Poprzekładaj je ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu i koprem, włóż do słoika jeden

Garniec Magalie
Ogórki w keczupie 61

smak. Ogórki w keczupie robię każdego roku, bo są przepyszne. Moje dzieci uwielbiają „pomidorowe ogórki”. Ogórki w keczupie – składniki Proporcje podaję na 1 kg ogórków, aby każdy łatwo przeliczył potrzebną ilość. Na 1 kg ogórków potrzeba 3 słoiki o pojemności 700 ml. Moja szklanka to pojemność 250 ml. 1 kg ogórków(...)Sposób wykonania ogórków w keczupie z cebulką Do zrobienia ogórków w keczupie potrzebować będziemy przede wszystkim: Krok 1 – przygotowuję ogórki, cebulę oraz słoiki i nakrętki Ogórki myję dokładnie pod bieżącą wodą. Sklepowe ogórki moczę 2 godziny w zimnej wodzie, aby nabrały jędrności i chrupkości. Odcinam twarde końcówki. Nieduże ogórki kroję wzdłuż w ćwiartki

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania