byłam jeszcze mała Składniki - 2 konserwy rybne w oleju - 4 ugotowane jajka - 2 ogórki kiszone - 1 cebule - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - pieprz sól do smaku Sposób przygotowania 1. - Konserwy otworzyć i odcedzić z oleju - ogórki jajka i cebule pokroić w kostkę
W królestwie smaków Beatybardzo smaczna i szybka sałatka. Pasuje doskonale na grilla, ale także świetna na śniadanie, czy kolację. Składniki - ugotowane ziemniaki 4 szt. - papryka czerwona ( 1 mniejsza, lub pół większej ) - ogórki kiszone 3 sztuki - pół białej cebuli - jajka ugotowane na twardo 3 szt. - majonez, smietana - domowa wegeta ( opcjonalnie pieprz ) Wykonanie Ziemniaki, paprykę, ogórki, cebulę i jajka kroję w kosteczkę. Dodaję
Kuchnia z widokiem na ogródStosuje się go przy zaburzeniach trawienia, łaknienia, wzdęciach i bólach brzucha a nawet wspomagająco w przewlekłym zapaleniu trzustki " Jak dla mnie napój ma smak soku który powstaje przy kiszeniu ogórków. Jeśli ktoś lubi taki, to proponuję przygotować probiotyczny napój. Dla mnie pyszny :) przepis stąd Mój słój miał pojemność 3 l, zużyłam niecały 1kg pietruszki i 2 l. wody(...)dałam na 2 l. wody 2 łyżki soli. Pietruszki jakich użyłam do kiszenia miały małą natkę, to znak, że nie były nadmiernie traktowane chemią. Napoju nie powinny pić kobiety w ciąży i matki karmiące. Dla ułatwienia podam, że na rynku jest gotowa mieszanka- Przyprawa do konserwowania ogórków. Tu może się przydać
Proste Potrawytego dobra surówka i obiad gotowy. Zapraszam do wypróbowani:) Składniki: około 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu(...)cebulę, kiełbasę i przyprawy, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki, podlewamy wszystko bulionem, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe o mięsistych kapeluszach. Najlepiej sprawdza się kiszenie całych kapeluszy podobnej wielkości, ale można też grzyby pokroić. Przed kiszeniem rydze trzeba obgotować w osolonej wodzie przez 2 -3 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. WAŻNE(...)można kisić rydzów surowych! Obgotowane rydze układać w słoju lub kamiennym garnku kapeluszami do dołu. Można dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Następnie grzyby zalać solanką jak na kiszenie ogórków - 1 łyżka soli na litr wody. To wszystko! Teraz czekamy aż rydze się zakiszą! Warto wspomnieć, że niegdyś w kuchni góralskiej kiszone rydze były bardzo powszechne, jadane
Gotujemy i jemySezon ogórkowy w pełni, w sumie dobiega pomału już ku końcowi. Każdego roku przygotowuję też ogórki kiszone, po które chętnie sięgnę zimą przy okazji gotowania zupy ogórkowej, czy przygotowywania najróżniejszych sałatek, do których je wykorzystam. Składniki: 5 ukiszonych ogórków 3 jajka pół szklanki posiekanej natki pół czerwonej cebuli pól szklanki kukurydzy olej lniany pieprz Wykonanie: Ogórki
Z Majeczką w kuchnidiety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty 1 duża cebula
Kulinarne przygody Gatityrydzów surowych! Obgotowane rydze układać w słoju lub kamiennym garnku kapeluszami do dołu. Można dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Następnie grzyby zalać solanką jak na kiszenie ogórków - 1 łyżka soli na litr wody. To wszystko! Teraz czekamy aż rydze się zakiszą! Warto wspomnieć, że niegdyś w kuchni góralskiej kiszone rydze były bardzo powszechne, jadane jako przekąska
Korniszonkipotrzeba matką wynalazków,, Polecam. SKŁADNIKI: 0,5 brokuła 4 jajka 0,5 czerwonej cebuli puszki kukurydzy puszka groszku z marchewką 30 dag szynki konserwowej drobiowej 3-4 ogórki kiszone 10-15 dag makaronu muszelki 0,5 szklanki łuskanego słonecznika majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, makaron, brokuła gotujemy. Ogórki kroimy w kostkę i przekładamy
Pani na deserWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 3 średnie ogórki kiszone, większy ząbek czosnku, mała cebula, duża garść posiekanego koperku, łyżka oleju smakowego (u mnie z papryką ostrą, pomidorami i bazylią). Przygotowanie: Ogórki kroję w ćwierćplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekam. Warzywa łączę z koperkiem i olejem, odstawiam
JejKuchniaSkładniki: 100 g kaszy 150 g kabanosów 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 4 liście sałaty lodowej sos 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez
magiczna kuchnia KasiSkładniki: kapusta pekińska, 3 pomidory, 3 ogórki kiszone, szczypiorek, koperek, 1 łyżka oliwy extra virgin, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, pomidory, ogórki i szczypiorek pokroić. Posiekany koperek wymieszać z oliwą extra virgin i oliwą z oliwek, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiwiększej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło :) Nie mam domowych kiszonych ogórków, ale od czasu do czasu ktoś podaruje mi własne. Ostatnio siostrzenica męża obdarowała nas właśnie ogórkami, powidłami śliwkowymi i pikantną salsą, a od znajomych czasami dostaję
bistro mamaSkładniki : 3 kolorowe papryki wędzona pierś kurczaka- u mnie udko, bo piersi nie znalazłam 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy
Proste Potrawy