może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy). Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków. Warzyw są ukiszone po ok. 7 dniach. Gdy warzywa są ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces fermentacji. Pasteryzacja: Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się
Codziennik Kuchennyczasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne domowe przysmaki zwykle dostawaliśmy od cioci albo wcześniej babci. W tym roku to się zmieniło! Moja mama robi dżemy, kisi ogórki, robi sałatki z warzyw na zimę, a nawet soki! Spiżarnia już jest pełna, a mama nie traci zapału! i to jest cudowne! Cudowne i zaraźliwe! Niedawno przygotowała
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: 500g szynki białej firmy Hańderek 200g sera żółtego pół puszki kukurydzy duży słoik selera (840g) puszka zielonego groszku 1 ogórek kiszony 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 4-6 łyżek majonezu sól pieprz WYKONANIE: 1.Szynką ser i ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. 2.Dodać pozostałe składniki, przyprawić solą i pieprzem
Dziś Ja gotujeOmega-3, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor, czy potas. Pasta z makreli i jajek Składniki: 1 Makrela ok. 350g 1 Cebula 3 Jajka 1 Ogórek kiszony 2 Łyżki majonezy Sól Pieprz Przygotowanie: Z makreli usuwamy wszystkie ości, oddzielamy mięso od skóry i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę. Jajka
Księga-Smakurozgrzaną patelnię. Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Sos myśliwski: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów- zmiksowałam na drobno (niczym proszek) 3 ogórki kiszone 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku Woda Sól Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Przygotowanie Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę
ClauditteMissCookingSurówka z białej kapusty z piklami i sosem musztardowym Składniki: ok. 1/4 główki białej kapusty Pół słoiczka 300 ml pikli / w zamian mogą być kiszone ogorki pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ewentualnie sól, pieprz Wykonanie: Kapustę szatkujemy, pikle ,a jeżeli ich nie mamy możemy je zastąpić ogórkami kiszonymi -kroimy na mniejsze kawałki, koper siekamy, dodajemy musztardę i wszystko
W Moim Magicznym DomuPomyśleliście kiedyś, kupując ogórki, czy jest różnica między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi? Kiszenie a kwaszenie, to zupełnie dwa różne procesy. O ile kiszenie-to samo zdrowie, o tyle kwaszenie, to dodanie kwasów lub ich soli=chemia.Zatem pamiętajcie, jeżeli kupujecie -to tylko kiszonki. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków Korzeń chrzanu Liście chrzanu 1 główka czosnku Kilka liści dębu Kilka
Kopystką po garachpołączeniu z kwaśnym ogórkiem, zielonym pieprzem i oliwkami smakuje świetnie, całości dopełnia quinoa. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 dojrzałe smaczliwki (awokado) 2 - 3 ogórki kiszone 10 czarnych oliwek łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego BG Wykonanie: Ogórki i oliwki siekamy w drobną
Quinoa Raz!obiadu robię dużo surówek,oto jedna z nich Składniki - 4 ogórki kiszone - 1 cebulę białą - 1 cebula czerwona - 1 marchewka - sos sałatkowy koperkowo ziołowy - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania 1. Ogórki i marchew zetrzeć na grubej tarce Dodać pokrojoną w krążki cebule Surówkę wymieszać z jogurtem,majonezem i sosem sałatkowym (sosu
W królestwie smaków BeatyPotrzebne składniki: 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 makrela wędzona 5 łyżek domowego majonezu z tofu (przepis znajdziesz tutaj ) 0,5 pęczka szczypiorku 3 ogórki kiszone sól ziołowa biały pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Makrelę rozdzielamy na kawałki i oczyszczamy z ości. Ogórki kroimy w kosteczkę. Jajka mieszamy
Łycha smakówPożywna przekąska lub sposób na nietypowe śniadanie. Składniki: 4 tortille puszka tuńczyka w oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki kiszone 2 papryki z octu sos tabasco sos Worchester (opcjonalnie) Przygotowanie: Odlewamy olej z tuńczyka. Wrzucamy rybę do miski i rozdrabniamy widelcem. Cebulki, ogórka i paprykę drobno szatkujemy. Dodajemy do tuńczyka razem
Gotuj z Rumcajsembrak pomysłu np na kolację. Porcelana Bogucice Martha Platin Składniki: opakowanie makaronu np małe kolanka 1 mały brokuł ugotowany na parze puszka kukurydzy por kilka ogórków kiszonych sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w drobne półtalarki, ogórka w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze
Malinowe Pocałunkijeszcze nie próbował hekele czyli pasty ze śledzi słonych, bardzo popularnej na Śląsku to zachęcam, bo jest naprawdę pyszna. POLECAM. Składniki: 2 słone śledzie 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy pieprz Wykonanie: Wymoczone śledzie oczyścić ze skórki oraz ości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Śledzia, jajka, ogórki, cebulę bardzo drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć
magiczna kuchnia Kasiwłaściwości przez wiele miesięcy. Polecam do spróbowania sałatki z plackami ziemniaczanymi . Wszystkie smaki świetnie się razem komponują, a smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: 150 gr. szynki 5 szt. ogórki kiszone puszka kukurydzy 1 szt. cebula 1 szt. papryka czerwona 1 szt. kapusta lodowa keczup majonez przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Przygotowanie: Szynkę, ogórki, cebulę i paprykę, pokroić
Smaczne Potrawymożna kupić gotowe już do użycia ) 4 pomidorki koktajlowe Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich ) Plasterek szynki Ser feta ( o niskiej zawartości tłuszczu ) ok 2 cm z typowego opakowania ½ ogórka kiszonego 1 jajko ugotowane na twardo Sos: 1 łyżeczka majonezu ( light ) 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy Wykonanie: Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone
Smaki Ewy