pięknie wyglądają na stole podczas różnych uroczystości Składniki na 10 porcji (połówek): 5 jajek 150 g dobrej jakości szynki (patrz skład!) 100 g czerwonej papryki 100 g ogórków kiszonych 50 g (2 łyżki) majonezu 10 g (2 łyżki) szczypiorku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż
Ola la LCHFaromat. Smak wołowiny miesza się ze smakiem kiszonego, domowego ogórka, wędzonego (również domowego) boczku, cebuli wyrwanej prosto z ziemi obok naszego domu i musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną. Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego (1 plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża
Kuchnia Pani Wiosnyjaki sposób przygotować ją na trochę inny sposób. Tradycyjna sałatka warzywna – składniki 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 ziemniaki 4 jajka 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka cukru Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!puszki 100 g szynki 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli zielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść rzeżuchy sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy z estragonem oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować
Stare GaryJeśli natomiast mamy jeszcze zeszłoroczne buraczki, najlepiej ugotować je w większej ilości, a niewykorzystaną część zamrozić. Będą potem jak znalazł do innych potraw. Składniki: 2 średnie buraki 4 ogórki kiszone puszka groszku średnia cebula 4 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości (pewnie jakieś 2 godziny). Jajka gotujemy na twardo. Oba składniki
e-PrzepisyKulinarneniezwykle smaczna. A Wy lubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego 5 ugotowanych jajek słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych kwasek cytrynowy sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Ugotować jajka. Pory pokroić w paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na około
Krakowskie smaki Anirodzinnych, czy ze znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje Składniki: 300g filetów śledziowym/ ok. 4 płatów 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko ½ cebuli ½ cebuli czerwonej 4 łyżki majonezu 50g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła
Kolizje SmakówSkładniki: 1 kg wołowiny na gulasz 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 6 ogórków kiszonych 4 łyżki śmietany 18% olej do smażenia 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie). Po tym czasie kroimy paprykę w paski, ogórki w plastry. Podsmażamy warzywa razem na patelni a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Danie przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz musztardą. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z łyżką wazową
Qchnia po prostuużywać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenie Składniki: 8 płatów karkówki 4 ogórki kiszone kromka czerstwego chleba cebula Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy Ok. 400 ml bulionu wołowego Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy, kilka
Kolizje Smakówochotę śmiało możecie dodać je do tego sosu. Jest świetny jako dodatek do wędliny, jajek ale również do kanapek:) Sos tatarski Składniki: 3 jajka 2 duże ogórki kiszone pół małego słoiczka pieczarek marynowanych (słoiczek 280 ml) 8 pieczarek 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól pieprz Pieczarki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min. Po tym czasie
PatiGotujezrobienia letniej sałatki z warzywami i jajkiem. Letnia sałatka makaronowa z warzywami i jajkiem: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki i cienki szczypiorek 1 cebulka 2 ogórki kiszone tegoroczne kilka pomidorków koktajlowych ok. 100 g makaronu mini farfalle 1 łyżka gotowanej na parze soczewicy Przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz i ziarnisty pieprz zielony Sos: 1/2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedną z pierwszych zup, którą nauczyłam się robić. Mam na nią patent. Praktycznie wszystkie warzywa ścieram w robocie i dlatego robię ją błyskawicznie :) Zupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa - błyskawiczna(...)maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. Zupa ogórkowa - błyskawiczna W tym czasie obieramy wszystkie warzywa (oprócz ogórków) i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wrzucamy warzywa do garnka i podsmażamy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzącą wlewamy do garnka
Pyza i SurówkaSzybka i lekka sałatka dla wszystkich, którzy lubią kalarepę. Składniki: 1/2 kalarepki sałata masłowa papryka czerwona 200 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki
e-PrzepisyKulinarneobiadu.Sięgamy po ciepłą kanapkę.Co potrzebujemy?:-dwie części bagietki lub dwie bagietki krótkie (porcja dla dwóch osób)-puszkę tuńczyka w oleju (duże kawałki)-jedną cebulę-3 średnie kiszone ogórki-łyżkę majonezu-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego-przyprawę tzatziki-kilka plastrów żółtego seraBagietki nacinamy wzdłuż(...)rozchylamy, wykładamy plastrami żółtego sera.Jogurt i majonez mieszamy razem, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki.Cebule kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z odsączonym z oleju tuńczykiem.Kroimy również w kostkę kiszone ogórki.Bagietki wstawiamy do kuchenki mikrofalowej lub do piekarnika na czasroztopienia się sera.Wykładamy na półmiski i nakładamy kolejno: tuńczyka, ogórki i sos.Kanapki gotowe.Przygotowanie dania zajmuje nie więcej
Maminek kulinarny