liść laurowy 3 szt sol do smaku pieprz biały mielony do smaku pomidor 2 szt Dodatkowo: śmietana 18% 150 ml kasza gryczana 2 woreczki Dodatki: ogórki kiszone 4 szt Wykonanie gulaszu : Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy. Kroimy większą kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy na odrobinie smalcu , tak aby zarumienić trochę . Zalewamy wodą i dodajemy ziele(...)połączy się śmietana z wywarem , dodaje do mięsa i chwilkę mieszam i gulasz zrobiony.Gotuje dwa woreczki kaszy , będą 4 porcję , nakładam na talerze , dodaje pyszny gulasz i kiszonego ogórka . Przepyszne jesienne danie
Różowa kuchniamieszanki marchew-groszek-kukurydza Orzech (klik) 4 ogórki kiszone 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sól Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Kroimy w drobną kosteczkę. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Mieszankę konserwową odsączamy na sicie. Kiszone ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy
VioletoweKucharzeniewieprzowiny 1 cebula 1 marchewka 3 suszone pomidory z zalewy szczypta chili pół łyżeczki czerwonej papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć(...)podsmażyć aż mięso zacznie się rumienić. Podlać rosołem i gotować do miękkości, Następnie dodać pokrojone ziemniaki w kostkę i paprykę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie,na koniec dodać ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwepięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatweZachciało mi się zupy ogórkowej i zupa ogórkowa jest ! Z ogórków kiszonych tego sezonu. Składniki -półtora litra rosołu albo wywaru warzywnego -litrowy słoik kiszonych ogórków -kilka ziemniaków -włoszczyzna -szklanka śmietany 18% -pęczek koperku -sól -pieprz - u mnie pieprz ziołowy SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar
Z Kuchni Do Kuchnikanapki, do sałatek, gulaszy itp. Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję do słoików ;) ---------- Podobne: Ogórki kiszone Ogórki z chili Ogórki konserwowe
Weekendy w domu i ogrodziemojego noża szefa. Sprawdził się idealnie, a tatar wyszedł... właściwie jak zawsze. ;) Na dwie nieduże porcje: ok. 350g mięsa wołowego (chudego i świeżego, najlepiej polędwicy) sól, pieprz, sos sojowy ogórek kiszony nieduża cebula małe żółtko (najlepiej przepiórcze, ja niestety nie miałam) Do siekania mięsa, jak wiadomo, lepiej nie zabierać się tępym nożem. Wymaga to nie tyle wprawy, co cierpliwości(...)też być kolorowy) oraz kilka kropel sosu sojowego (ciemnego). Gotowe mięsa układamy równiutko na talerzu, robimy w mięsie zagłębienie i wkładamy w nie żółtko. Podajemy z posiekaną cebulą i kiszonymi ogórkami. Przed zjedzeniem oczywiście wszystko na talerzu ze sobą dokładnie mieszamy. Jajko powinno być małe ze względu na to, by po przemieszaniu składników nie pozostało nam w buzi
Kuchenna Kontrrewolucyaszybko i z tego co się ma. Składniki -słoik selera w zalewie -puszka groszku konserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj. Do miski wsyp uparwane(...)warzywa, dodaj seler, jaja pokrojone w kosteczkę. Pokrój selera naciowego w paseczki i dodaj. Wsyp odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Ogórki kiszone pozbaw skórki, pokrój w kosteczkę. Wmieszaj delikatnie w całość. Natkę pietruszki pokrój drobno dodaj. Przygotuj majonez. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj.Odstaw do przegryzienia.Posyp szczypiorem!Podawaj z wędlinką, nawet najprostszą, u mnie w lodówce była...dobra konserwa! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidania możemy wykorzystać każdą kiełbaskę. Świetny pomysł na tzw ,,czyszczenie lodówki”. Danie z wykorzystaniem produktów ze sklepu Piątnicy. 500 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy toruńskiej 3 ogórki kiszone 3 cebule 5 ziaren jałowca Piątnica (kupisz tutaj) 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól Pieprz Wędzony boczek kroimy w paseczki, kiełbaskę w kosteczkę. Cebulkę kroimy(...)szklimy na rozgrzanej patelni. Następnie dokładamy boczek z kiełbasą, podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Po 15 minutach dokładamy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki, keczup i przyprawy
VioletoweKucharzeniesałatka idealnie pasująca do mięska czy kiełbaski z grilla. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać, skropić olejem i gotowe. składniki: 2 duże pomidory 2 średnie czerwone cebule 4 średnie kiszone ogórki 5 duzych podłużnych rzodkiewek 100 g sera sałatkowego a`la feta olej słonecznikowy Cebule obrać i pokroić w pół plastry lub piórka. Pomidory pokroić w średnią kostkę. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Ser rozkruszyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Delikatnie skropić olejem słonecznikowym i odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Sałatka podana w misce z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujeryżem Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 2 woreczki białego ryżu 2 marchewki 6 ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 1/4 dużej cebuli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz obrane kiszone ogórki, wcześniej pokrojone w kostkę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gotujemy ryż. Ugotowany
Moja smaczna kuchniaKażdy w mojej rodzinie powie, że najlepsze ogórki kiszone robi moja Mama. Są aromatyczne, chrupiące. Mają intensywny smak i piękną ciemnozieloną barwę. Idealnie pasują do kanapek, sałatek i samodzielnego spożycia, bo na zupę to ich aż szkoda. Nasi Mężowie niejednokrotnie stosowali je jako zagryzkę, przegryzkę czy tam przekąskę i zakąskę. Generalnie mogą je wcinać na okrągło(...)Mamą - Teściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) pęczek lub dwa kopru ( w zależności od tego jak duże są pęczki) - używamy tylko koszyczków nasiennych
Kuchnia po mojemusię do kuchni ;) Oto pomysł dla wybitnie wrażliwych na doznania smakowe ;) Składniki (na dwie porcje): pętko kaszanki 2 jajka 1/2 cebuli sól, pieprz 4 kromki wiejskiego chleba 2 ogórki kiszone sól, pieprz keczup, musztarda sarepska olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w pióra należy zeszklić na odrobinie oleju. Następnie kaszankę obraną ze skóry i pokrojoną w plastry podsmażyć wraz(...)plastrów. Kiedy już kaszanka jest gorącą wbijamy na patelnię dwa jajka. Solimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy delikatnie na talerze. Podajemy z wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc taki obiad choć niezbyt zdrowy i niepełnowartościowy smakował mi niezmiernie. Z resztą Mężowi również. A cała procedura (włącznie z jedzeniem i zmyciem) zajęła
Kuchnia po mojemuskładniki: 2 jaja 2 łyżki domowego chrzanu 1 jabłko 1 twardy ogórek kiszony 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Jabłko obieramy ze skórki. Kiszonego ogórka, jabłko oraz jedno jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałe jajko wykładamy na wierzch
Domowy Smak Jedzeniażółtego sera 3 ogórki kiszone Ok. 6 łyżek majonezu Sól Pieprz Marchewkę obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek, drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Pomidora i kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę myjemy
VioletoweKucharzenie