kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół.składniki:5-6 płatów śledziowych3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków1 cebula 5-6 łyżek majonezuŚledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję(...)wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę
Monia miesza i gotujepiątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów(...)łyżka grubej soli morskiej korzeń chrzanu pokrojony w paski liść chrzanu (nie miałam tym razem) 2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki. Do dużego worka z zapięciem strunowym wkładamy koper
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPróbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone. Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa liście winogrona starać się wybierać młode liście Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek(...)czosnku Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki 2. Zagotować wodę na każdy litr wody daję 1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne
W królestwie smaków Beatykwaszone na zimę. Ogórki na zimę robię zdecydowanie później, i w większych ilościach, a małosolne zaczynam robić, jak tylko pojawią się na rynku pierwsze polskie ogórki. Używam do kiszenia zwykłej wody kranowej, tylko w zależności jak szybko chcę mieć małosolne ogóreczki zalewam je zimną(...)wodą z solą i wtedy trzeba czekać kilka dni, lub gorącą wodą i wtedy przy wysokich temperaturach powietrza, mam ogórki już nawet po 24 godzinach. W czym będziecie kisić ogórki małosolne nie ma większego znaczenia. Czy będzie to gliniane naczynie, szklany słój, czy nawet zwykły garnek (byle nie zardzewiały) a nawet plastikowa butla po wodzie, ogórki
na moim stole...ogórki i tak jak kiszone zalewam solanką 1 czubata łyżka soli na litr wody. Odstawiam gdzieś w kąciku w kuchni do całkowitego ukiszenia. W trakcie kiszenia może wyciekać woda. Jest to prawidłowe i nie należy się tym martwić. Dlatego zawsze układam słoiki w misce lub na tackach. Gdy po dobrych kilku dniach ogórki są już ukiszone ścieram(...)malakserem na jarzynowych oczkach, układam w słoiczkach do wysokości około ¾ dolewam nieco wody z kiszenia ogórków. Po zakręceniu pasteryzuję ( gotuję w garnku z wodą) około 20minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmuje je i po przestudzeniu wynoszę do piwnicy. Zimą jak znalazł pyszne ogórki do zupy ogórkowej czy też do sosu ogórkowego
W garach u GosiOstatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne "na sucho", czyli kiszone bez wody. Przywędrował on do nas z Rosji. Muszę(...)przyznać, że temat mnie zaciekawił i ja również postanowiłam go przetestować. Przepis wypatrzyłam akurat u Beaty z bloga Stare gary i nieco go zmodyfikowałam, bo ogórki kisiłam dłużej. Małosolne w domu smakowały, więc do przepisu będę wracać. Jest bardzo nieskomplikowany i łatwy w obsłudze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania ! Ogórki małosolne kiszone na sucho
Kulinarne przygody Gatityktórą bardzo często dodaję do kotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki(...)plasterki. Składamy burgera np. w takiej kolejności: podsmażoną bułkę smarujemy sosem, układamy roszponkę, usmażonego burgera, na nim kładziemy 2 plastry pomidora, trochę papryczki chili i piklowanej cebulki, kilka plasterków kiszonego ogórka, marchewki i rzodkiewki, ponownie nakładamy trochę sosu i przykrywamy całość bułką, spinamy dużą wykałaczką do burgerów i zajadamy pyszne burgery ze smakiem. The post Burgery wołowo-jagnięce z marchewką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić, wrzucić do miski. Cebulę i marchewkę umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty
magiczna kuchnia KasiProsta surówka.. ogórki kiszone cebula olej lniany pieprz ziołowy Ogórki pokroić w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Wymieszać z olejem i pieprzem
Moje domowe kucharzeniebardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili(...)liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem
Życie zamknięte w smakuKiszone pomidory i ogórki, mają ciekawy smak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków(...)wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Następnie układać pomidory i ogórki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa. Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać. Warzywa są ukiszone po 4-6 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy
Codziennik KuchennySkładniki: 1 szyja z indyka 70 dag ogórków kiszonych 1 szklanka soku z ogórków 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła łyżka kuminu 10 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu sól około 2,5 litra wody koperek Sposób wykonania: Włoszczyznę oraz
Qchnia po prostumałosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy ogórki małosolne zawsze w ten sam prosty sposób, wykorzystując zalewę składającą(...)gotowe i nadają się do konsumpcji. Przygotowaliśmy już kolejną porcję kiszonek, w większym słoiku zostały ukiszone rzodkiewki, w mniejszmy młode marchewki kiszone. Po przepis na kiszoną marchew zaproszę was za tydzień po ich ukiszeniu. The post Ogórki małosolne w plastrach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne kiszone. Zima nieodzowne, kto ich nie robi niech żałuje, bo nie ma nic lepszego jak domowy, chrupiący kiszony ogórek na zimowej kanapce czy do schabowego z ziemniakami. Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo każdy z nas zaprawia różną ilość ogórków, ma różne wielkości słoików. Ważna jest proporcja wody do soli oraz to co w każdym słoiku powinno się
Bernika - moj kulinarny pamietnikPogoda Wam dopisała i macie za duże ogórki do słoików? Lubicie zupę ogórkową? Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki! Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków) ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki duże ogórki słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę
W kuchni bez szafek